Pompierii militari, cu ochii pe bisericile în care se vor desfăşura slujbe în noaptea de Înviere. Sunt vizate în special cele din lemn

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mănăstirea Adam a fost mistuită de un incendiu în 2011. Foto: Adevărul
Mănăstirea Adam a fost mistuită de un incendiu în 2011. Foto: Adevărul

Pompierii militari verifică în aceste zile respectarea regulilor de prevenire a incendiilor la lăcaşurile de cult şi locurile unde se vor desfăşura slujbe religioase în perioada sărbătorilor pascale. Mai mult decât atât, pentru a petrece aceste sărbători în linişte şi siguranţă, slujbele  de înviere vor fi supravegheate de peste 200 de pompieri gălăţeni.

Ca în fiecare an, în preajma Sfintelor Sărbători de Paşti, cadrele Inspecţiei de Prevenire a incendiilor din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Galaţi efectuează controale privind prevenirea situaţiilor de urgenţă la lăcaşele de cult.

Numărul mare de persoane prezente cu această ocazie în lăcaşele de cult, utilizarea lumânărilor şi candelelor aprinse pe timpul slujbei într-un cadru delimitat constituie un potenţial pericol pentru siguranţa enoriaşilor şi un motiv de alertă permanentă pentru subunităţile de intervenţie.

De aceea, inspectorii de prevenire, cu ocazia controalelor de sprijin şi îndrumare, premergător şi chiar pe timpul desfăşurării slujbelor religioase, au rolul de a depista şi elimina neregulile care pot duce la favorizarea unor situaţii de urgenţă şi de a înştiinţa preoţii parohi şi populaţia cu privire la modul de comportare, intervenţie şi evacuare în caz de incendiu.

„Cele mai frecvente cauze de incendiu se datorează îndeosebi utilizării instalaţiilor electrice defecte sau improvizate, aprinderii lumânărilor sau candelelor fără stingerea acestora la sfârşitul slujbei depozitarea materialelor combustibile în locurile nepermise, folosirii mijloacelor de încălzire neomologate ori supraalimentate. De asemenea, lipsa stingătoarelor ori neverificarea periodică a altor mijloace de stingere specifice şi neinformarea enoriaşilor asupra potenţialelor cauze de incendiu, pot duce la situaţii cu un grad mare de risc pentru viaţa oamenilor”, a declarat maiorul Eugen Chiriţă, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi.

Salvatorii recomandă ca slujbele religioase să se desfăşoare în exteriorul bisericilor, iar în situatia în care acestea se organizează în interior, trebuie limitat accesul credincioşilor astfel încât să nu se supraaglomereze lăcaşul de cult. În situaţia desfăşurării slujbelor religioase în interiorul lăcaşurilor de cult, se vor mentine în poziţie deschisă uşile de acces ori de evacuare în sau din biserică şi se vor îndepărta covoarele şi mobilierul din zona centrală a bisericilor, care nu sunt fixate de pardoseală, cu excepţia celor folosite de ierarhi în cadrul slujbelor religioase.

Pompierii militari vor acorda o atenţie deosebită la supravegherea slujbelor religioase organizate în bisericile din lemn. Salvatorii recomandă credincioşilor să nu asiste la slujbă în interior, deoarece aceste obiective sunt de dimensiuni mici, au căile de evacuare insuficiente şi prezintă un risc mare de incendiu.

„Se va evita desfăşurarea slujbelor religioase în interiorul obiectivelor aflate în curs de restaurare ori renovare sau în care sunt amplasate schele. La finalul slujbei se va efectua un control riguros, pentru înlăturarea oricărei eventuale surse de iniţiere a unui incendiu”, a precizat maiorul Eugen Chiriţă, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi.

Parcarea autovehiculelor în vecinătatea bisericilor şi a mănăstirilor se va face astfel încât să nu se blocheze sau să se diminueze gabaritele căilor de acces pentru intervenţie a autospecialelor pompierilor sau să fie împiedicat accesulla hidranţii exteriori de incendiu.

La Galaţi, slujbele de înviere vor fi supravegheate de peste 200 de pompieri militari.

Reamintim că în 2011, un incendiu de proporţii a mistuit Mănăstirea Adam. Atunci, de la un coş de fum defect din bucătăria mănăstirii au ars chiliile măicuţelor, iar mansarda a fost cuprinsă de flăcări aproape în totalitate. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite