Persoanele seropozitive din mai multe judeţe, printre care şi Galaţi au rămas fără tratament!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe judeţe au întrerupt tratamentul destinat persoanelor seropozitive din cauza lipsei fondurilor şi a managementului defectuos al programului, iar UNOPA solicită Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate să recurgă urgent la achiziţia centralizată a tratamentului, se arată într-un comunicat.

Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) atrage atenţia că mai multe judeţe din ţară au întrerupt tratamentul destinat persoanelor seropozitive din cauza lipsei fondurilor şi a managementului defectuos al programului

"UNOPA are dovezi de la pacienţi că toate judeţele din Moldova, plus Galaţi, Prahova, Giurgiu, Olt, Vâlcea, Dolj, Mureş, Timiş, Hunedoara, Bucureşti au întrerupt total sau parţial tratamentul pentru persoanele seropozitive. Sigur sunt mult mai multe judeţe, dar încă nu avem dovezi sau plângeri din partea pacienţilor. Iar în câteva zile situaţia se va generaliza în toată ţara, pentru că se epuizează toate rezervele din spitale", se arată în comunicat.

Organizaţia neguvernamentală precizează situaţia este specifică fiecărui început de an în România şi se datorează mai multor factori, în principal din cauza întârzierii fondurilor de la Casa Naţională, dar şi iresponsabilităţii unor manageri de spitale care nu urgentează nişte achiziţii şi nu îşi asumă decizii pentru achiziţii de urgenţă când sunt puse în pericol vieţile pacienţilor.

"Solicităm Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale să nu mai asiste iresponsabili la această situaţie, pentru că este vorba de viaţa unor oameni, oameni care mor pentru că nu mai au tratament. Aceste instituţii sunt cele responsabile şi care au mecanismele să rezolve situaţia, iar gravitatea ei impune acţiuni imediate. Pentru a nu se mai repeta situaţia solicităm CNAS să dea dovadă că îi pasă şi să recurgă în regim de urgenţă la achiziţia centralizată a tratamentului, măsură care este prevăzută incă din 2009 de Contractul Cadru, dar care nu a fost pusă în aplicare de către Casa Natională din motive care ne scapă", a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA

Reprezentanţii UNOPA solicită public Ministrului Sanătăţii şi preşedintelui CNAS să explice persoanelor seropozitive din România cum s-a ajuns în situaţia actuală şi să prezinte măsurile luate pentru salvarea vieţilo lor.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite