Numele unui astronom român, dat de comunitatea astronomică internațională unui asteroid important din sistemul solar

0
0
Publicat:

Ovidiu Tercu a adus Observatorul Astronomic de la Galaţi pe locul opt în Europa şi pe locul 40 în lume în ceea ce priveşte observaţiile pe care le-a efectuat asupra asteroizilor şi cometelor, în urma raportării a peste 1.100 asemenea corpuri cereşti şi a peste 11.000 de poziţii ale acestora. 

Ovidiu Tercu FOTO Florin Matei
Ovidiu Tercu FOTO Florin Matei

Ovidiu Văduvescu, astronom internațional de origine română, a propus Uniunii Astronomice Internaționale (UAI) ca unul dintre asteroizii descoperiți de echipa EURONEAR să poarte numele lui Ovidiu Tercu, coordonatorul secţiei Planetariu și al Observatorului Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi.

Ovidiu Tercu, muzeograf şi astronom la Observatorul Astronomic Galaţi, este pasionat de mic copil de astronomie. A crescut construind avioane şi nave, iar construcţia telescopului de la Observatorul Astronomic din Galaţi s-a făcut după indicaţiile sale, în prezent fiind chemat în calitate de expert pentru realizarea unor obiective similare în mai multe oraşe mari ale ţării.

În paralel, Ovidiu Tercu desfăşoară şi o importantă activitate educativă în astronomie, deschisă către publicul de toate vârstele, dar în special către elevi, care au obţinut, la rândul lor, rezultate remarcabile la olimpiadele interne şi internaţionale din domeniul astronomiei.

Asteroidul 664136 Tercu a fost descoperit în anul 2008 la Observatorul Astronomic La Silla, situat în deșertul Atacama din Chile. Acest asteroid se află în centura principală de asteroizi, între orbitele planetelor Marte și Jupiter, având o perioadă de rotație în jurul Soarelui de aproximativ 4 ani și un diametru de circa un kilometru.

Asteroidul care va purta numele lui Ovidiu Tercu FOTO arhiva personală
Asteroidul care va purta numele lui Ovidiu Tercu FOTO arhiva personală

„Această onoare mi-a fost acordată pentru contribuția la realizarea Observatorului Astronomic al Complexului Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluță”, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Galați, și pentru înființarea Astroclubului „Călin Popovici””, explică Ovidiu Tercu.

În același timp, recunoașterea a vizat și contribuția astronomului gălățean la educația astronomică și promovarea astronomiei în rândul publicului, pentru observațiile asupra asteroizilor și cometelor, precum și pentru descoperirea de stele variabile și rolul de mentor pentru numeroase generații de astronomi amatori și profesioniști.

„Vreau să le mulțumesc domnului doctor Ovidiu Văduvescu și echipei EURONEAR pentru această distincție extraordinară”, a mai adăugat Ovidiu Tercu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite