Erori grave la modernizarea unui șosele, care au produs un accident rutier grav. Niciun vinovat, deși un om a rămas infirm pe viață

0
Publicat:

Șase angajați ai unei firme și societatea în cauză au scăpat de toate acuzațiile într-un proces penal care s-a judecat până s-au prescris faptele. O serie de erori și greșeli în lanț au dus la producerea unui grav accident rutier, în urma căruia un om a rămas infirm pe viață.

În urma accidentului o persoană a rămas cu o infirmitate fizică permanentă FOTO arhivă Adevărul
În urma accidentului o persoană a rămas cu o infirmitate fizică permanentă FOTO arhivă Adevărul

Judecătoria Suceava a achitat în 15 iunie de toate acuzațiile șase angajați ai unei firme, dar și societatea în cauză, care au efectuat lucrări de modernizare a unui drum comunal (DC 4) pe raza orașului Liteni, județul Suceava, fără să semnalizeze corespunzător lucrările, dar și pentru că nu au asigurat un pilot de trafic care să dirijeze circulația în zonă.

Acest lucru a avut drept consecință producerea pe 8.09.2015 a unui grav accident rutier soldat cu rănirea unei persoane, care a avut nevoie apoi de 90-100 zile de îngrijiri medicale și a rămas cu o infirmitate permanentă.

Astfel, în timp ce mașina se afla în depășirea unui excavator, șoferul utilajului a efectuat o manevră de rotire a brațului excavatorului spre stânga, în același timp realizând o manevră de coborâre a brațului până la o înălțime de un metru față de suprafața carosabilă, în fața autoturismului care se afla în mișcare.

Șoferul mașinii nu a mai putut evita impactul și autoturismul a intrat cu partea dreaptă față în cupa excavatorului, cupola autovehiculului a fost smulsă, iar un pasager din mașină a suferit multiple leziuni și a fost transportat cu ambulanța la spital. Decizia instanței nu este definitivă.

Șoferul excavatorului, amenințat cu concedierea

Important de amintit este că șoferul excavatorului i-a spus șefului său direct că are nevoie de un pilot de trafic care să îl ajute în timpul lucrărilor, dar i s-a replicat că va fi dat afară dacă nu continuă să lucreze chiar și în aceste condiții.

„Inculpatul … i-a solicitat inculpatului … să fie asistat de un alt angajat al societății, în calitate de pilot de trafic, pentru că nu reușea să fie atent și la lucrarea executată, dar și la traficul rutier care se desfășura pe sensul de mers pe deasupra căruia întindea și retrăgea brațul excavatorului. … , șeful punctului de lucru, i-a răspuns în prezența martorului … că nu poate degreva de sarcini pe nimeni și i-a cerut să continue lucrarea de excavație sau să plece acasă, insinuând astfel că într-o asemenea situație urmează să fie concediat”, se menționează în rechizitoriu.

Accidentul putea fi evitat în șase moduri

Expertiza efectuată în acest caz a stabilit, de altfel, că principala cauză care a determinat producerea accidentului rutier a constat în lipsa piloților de dirijare a traficului rutier în timpul lucrării de excavație.

De asemenea, s-a arătat că se impunea închiderea circulației pe sectorul de drum afectat de lucrări, iar nu restricționarea circulației pe un singur sens, întrucât prin soluția tehnică pentru care a optat executantul lucrării a fost afectată întreaga suprafață carosabilă.

Nu în ultimul rând, în cuprinsul raportului de expertiză sunt indicate șase posibilități de evitare a accidentului dacă ar fi existat cel puțin o persoană cu rolul de a dirija traficul.

Instanța de judecată a apreciat însă că singura entitate care era în măsură și avea obligația să semnalizeze lucrările care se desfășurau pe DC4 este executantul acestor lucrări, după obținerea în acest sens a avizului poliției rutiere.

Persoana responsabilă de producerea accidentului rutier care a produs vătămarea corporală a persoanei vătămate … este inculpata S.C. … S.A., fiind datoria sa să se îngrijească de obținerea avizului rutier din partea I.P.J. Suceava și de semnalizarea în concordanță cu acesta a lucrărilor efectuate pe drumul public DC4 de pe raza orașului Liteni”, este concluzia judecătorului de caz.

Vinovatul a scăpat de acuzații

Instanța i-a exonerat astfel pe angajații firmei amintite de toate acuzațiile, respectiv efectuarea de lucrări neautorizate în zona drumului public, vătămare corporală din culpă și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Societatea pentru care aceștia lucrau a fost găsită vinovată de efectuarea de lucrări neautorizate în zona drumului public și vătămare corporală din culpă, dar magistratul a dispus încetarea procesului penal în ceea ce o privește întrucât faptele s-au prescris.

În consecință Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România a fost obligat să îi plătească victimei daune morale de 100.000 de euro, 74.448 lei cu titlul de contravaloare a prestațiilor periodice calculate prin raportare la salariul minim net pe economie aflat în plată în perioada 08.09.2015 – 15.02.2021 și o prestație periodică lunară constând în salariul minim net pe economie actualizat.  

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite