Un român a rămas fără 11.400 euro vrând să cumpere o autorulotă de pe Facebook. Cum au acționat escrocii
0Un bărbat din Suceava a fost escrocat cu 11.400 de euro când a vrut să cumpere o autorulotă de pe un site-fantomă găsit pe Facebook. Polițiștii au întocmit dosar penal, dar mai mult ca sigur păgubitul nu-și va mai recupera niciodată banii.
Un bărbat din comuna suceveană Șerbăuți care voia să-și cumpere o autorulată pentru a merge cu familia în vacanță în Europa a fost escrocat cu peste 11.000 de euro, bani pe care nu-i va mai recupera cel mai probabil niciodată.
Suceveanul de 48 de ani a declarat pe 23 mai 2024 polițiștilor că, în urma unor căutări pe Facebook cu privire la achiziționarea unei autorulote, a găsit o pagină ce aparent aparținea unei firme dintr-un stat european și avea ca obiect de activitate vânzarea de vehicule de acest gen.
Bărbatul a cerut detalii referitoare la procedura de achiziționare a unei autorulote, prin sistem de mesagerie scrisă, fiindu-i indicat să transfere în primă fază suma de 1.500 euro într-un anumit cont, pentru confirmarea cererii de cumpărare, iar 4 zile mai târziu, bărbatul a făcut transferul cerut în contul bancar indicat.
După această tranzacție, escrocii i-au transmis că trebuie să mai achite 5.100 euro, care ar reprezenta 30% din valoarea autorulotei. Această suma „garanta” retragerea anunțului din mediul online și rezervarea vehiculului pentru sucevean. Acesta a virat și acești bani, în data de 20 mai 2024, în același cont pe care beneficiarul i l-a transmis.
Două zile mai târziu, pe 22 mai 2024, suceveanului i s-au mai solicitat alți 4.540 euro, care ar reprezenta cheltuielile pentru demersurile administrative de trimitere a mașinii, sumă pe care bărbatul a achitat-o. În total, a plătit 11.140 euro.
„După achitarea acestor plăți în contul solicitat, respectiv un total de 11.140 euro, persoana vătămată a constatat că beneficiarul paginii nu a făcut demersurile pentru livrarea autorulotei, amânând livrarea și pretinzând în continuare noi sume de bani și noi condiții de livrare. Totodată, acesta a făcut verificări și pe unele site-uri de tip „forum”, unde erau prezentate feedback-uri negative asupra paginii, respectiv că firma nu ar exista și că pagina ar fi falsă", au precizat reprezentanții IPJ Suceava.
Polițiștii suceveni au deschis un dosar penal în acest caz pentru înșelăciune.