Noul pod peste Dunăre, Golden Gate-ul de la Brăila. Se lucrează la 192 de metri deasupra solului VIDEO

0
0
Şantierul Podului suspendat peste Dunăre de la Brăila; sursa: Cătălin Drulă
Şantierul Podului suspendat peste Dunăre de la Brăila; sursa: Cătălin Drulă

Podul suspendat peste Dunăre de la Brăila va fi cea mai înaltă construcţie din România. Firele de oţel care care vor forma cele două cabluri de ancoraj vor avea o lungime de 81.000 de kilometri. Cu ele s-ar putea înconjura de două ori Pământul pe la Ecuator.

În ciuda vremii capricioase, se lucrează pe şantierul podului suspendat peste Dunăre de la Brăila, cel mai complex proiect de infrastructură din România din ultimii 30 de ani. 

Inginerul Viorel Eşanu, responsabil cu monitorizarea lucrărilor la podul peste Dunăre din partea constructorului Astaldi, arată că firele de oţel care se vor împleti şi vor forma cele două cabluri de ancoraj de la Podul suspendat peste Dunăre vor avea o lungime de 81.000 de kilometri. Asta înseamnă că ar putea înconjura Pământul de două ori pe la Ecuator. 

De asemenea, pentru realizarea celui mai scump pod construit vreodată în România, constructorii vor folosi în total 25.000 de tone de oţel beton şi peste 200.000 metri cubi de beton. 

„Turnurile de susţinere a celor două cabluri, construite pe cele două maluri ale Dunării, în judeţele Brăila şi Tulcea, au o înălţime de 192,64 metri, fiind cele mai înalte construcţii din România. Să lucrezi la 192 de metri deasupra pămăntului nu este deloc simplu“, spune ing. Viorel Eşanu. 

„Este o experienţă interesantă, dar şi periculoasă. Cei care urcă la acea înălţime sunt pregătiţi, sunt echipaţi corespunzător, cu hamuri de ancorare, cu tot ce trebuie pentru a fi în siguranţă. Nu oricine poate urca acolo sus. Trebuie să fii bine pregătit, să fii stăpân pe tine, să nu ai emoţii. Acolo sus, la 192 de metri deasupra pământului sunt viteze ale vântului foarte mari, se dublează practic viteza vântului la acea înălţime”, susţine inginerul Eşanu.  

Reprezentanţii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere au anunţat că, în această perioadă, este pllin proces operaţiunea de ridicare a platformei de lucru la Podul suspendat peste Dunăre. În paralel, se vor monta şi cele două cabluri de oţel peste pod. Cablul pasarelei se va ridica cu ajutorul troliului montat la nivelul superior al pilonilor şi conectat la grinda de ancorare a pasarelei provizorii.

CNAIR a explicat şi cum va decurge operaţiunea de instalare a cablului pasarelei pe deschiderea centrală: „Se va ancora gabara la malul Jijila. Se va întinde pasarela provizorie de pe derulatorul electric către pilonul Jijila. Se va ridica cablul pasarelei provizorii cu ajutorul troliului montat la nivelul superior al pilonului şi se va îmbina cu grindă de acorare a pasarelei. Gabara se va deplasa dinspre malul Jijila spre malul Brăila, desfăşurând cablul pasarelei cu ajutorul derulatorului electric. Cablul troliului L/D aflat la baza pilonului Brăila se va îmbina cu cablul pasarelei provizorii. Troliul L/D va ridica cablul pasarelei prin tragere până când acesta se va putea conecta la grindă de ancorare a pasarelei”.

Şi ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunţat săptămâna trecută că lucrarea la podul suspendat de la Brăila este în grafic, iar obiectivul va fi inaugurat la sfârşitul anului viitor. 

„Este o veste bună pe care pot să v-o dau în această seară: nu va rămâne muzeu. Acolo a existat un decalaj. Pentru a putea fi folosit are nevoie de nişte drumuri de legătură cu infrastructura existentă. Am găsit proiectul cumva întârziat din anii trecuţi, dar am reuşit să-l accelerăm. Avem promisiunea constructorului, o asociere italo – niponă, că va fi terminat la sfârşitul anului viitor şi va putea fi folosit încă din prima zi de la finalizare”, a precizat ministrul Drulă.

Podul suspendat peste Dunăre va fi al treilea din Europa

Podul peste Dunăre va lega regiunile istorice Moldova, Muntenia şi Dobrogea şi va fi cel mai scump pod din România construit vreodată.

Podul suspendat peste Dunăre va avea o lungime de 1.974 de metri, dintre care 1.120 de metri reprezintă deschiderea centrală, la care se adaugă două deschideri laterale de 489 de metri pe malul dinspre Brăila şi 364 de metri pe malul dinspre Tulcea.

Lungimea totală a traseului „Podului suspendat peste Dunăre în zona Brăila“, cum este numită lucrarea de utilitate publică de interes naţional, este de 23,413 kilometri.  Acesta este împărţit în două secţiuni: drumul principal Brăila-Jijila şi drumul de legătură cu DN22 Smârdan-Măcin. 

Drumul principal Brăila-Jijila are o lungime de 19,095 kilometri, cu patru giratorii şi un nod rutier. Până la km 7+940 va avea două benzi de circulaţie pe fiecare sens, iar de acolo - câte una pe sens. Drumul de legătură cu DN22 Smârdan-Măcin are o lungime de 4,328 kilometri şi are o bandă de circulaţie pe fiecare sens, cu două intersecţii. 

Deasupra Dunării va fi o porţiune de doi kilometri de pod. În rest vor fi viaducte, drumuri de legătură, intersecţii giratorii, plus 33 de poduri, podeţe şi pasaje. Pe malul Tulcei va exista şi o staţie automată de taxare.

Licitaţia pentru realizarea podului suspendat peste Dunăre a fost câştigată, în ianuarie 2018, de asocierea a două firme - una din Italia şi cealaltă din Japonia, iar contractul prevede ca lucrarea să se finalizeze în 2023, în condiţiile în care 18 luni sunt alocate pentru proiectare, iar 36 de luni pentru execuţie. Investiţia se ridică la aproximativ 363 de milioane de euro, din Fondul European de Dezvoltare Regională. 

Vă recomandăm şi: 

Orban, la podul peste Dunăre de la Brăila: Eu recunosc intervenţia domnului Tudose, spre deosebire de alţii

Operaţiune complexă la Podul peste Dunăre. Japonezii vor monta cablurile principale pe o distanţă de 2 kilometri

 

Mai multe - Galaţi

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite