Născut asasin: a comis o crimă când era sub control judiciar pentru tentativă de omor. Ucigaşul umbla cu cuţitul la el, deşi teoretic era monitorizat de Poliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tânăr de 17 ani din satul gălăţean Suceveni şi-a ucis un consătean în vreme ce era sub control judiciar pentru tentativă de omor. Victima era martor în primul proces, iar gălăţeanul a suprimat-o drept pedeapsă.

Vasile Marian Mihai (17 ani), un tânăr din localitatea gălăţeană Suceveni, a comis o crimă în noaptea de 20 spre 21 februarie 2016. Criminalul se afla, în momentul comiterii faptei, sub control judiciar, după ce, în 2014, pe când avea doar 15 ani, a fost foarte aproape să ucidă un alt consătean, în vârstă de 40 de ani, pe care l-a acostat şi l-a bătut pe stradă, cu o furcă.

Victima a ajuns la spital în stare foarte gravă şi a avut nevoie de câteva luni de îngrijiri medicale, iar Vasile Marian Mihai s-a ales cu un dosar penal pentru tentativă de omor, dosar care se află în prezent pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi.

Deşi se afla sub control judiciar (judecătorii au refuzat arestarea preventivă după prima faptă) individul a recidivat, iar de data aceasta incidentul s-a soldat cu moartea victimei, un tânăr de 32 de ani ce şi-a găsit sfârşitul tot în plină stradă.

Din ceea ce spun sătenii, agresorul umbla mai tot timpul înarmat cu cuţit, topor sau ciomag, lucru care ar fi trebuit să atragă reacţia poliţiştilor, mai ales că Vasile Marian Mihai se afla sub control judiciar.

Patru lovituri mortale

În seara zilei de 20 februarie, Vasile Marian Mihai a plecat către barul din satul Suceveni înarmat, ca de obicei, cu un cuţit. Ajuns la uşa barului, s-a întâlnit faţă în faţă cu Gelu Fătu (32 ani) din Suceveni, cu care a dat mâna şi apoi, fără niciun avertisment, i-a aplicat patru lovituri de cuţit în piept şi în gât. Toate mortale. Victima şi-a dat ultima suflare în doar câteva minute.

„Nu a fost nicio ceartă, niciun schimb de replici. Efectiv s-a apropiat şi i-a aplicat cele patru lovituri de cuţit, toate în zone vitale, fiecare fiind aptă să producă moartea“, a declarat Liliana Istrate, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi.

După comiterea crimei, ucigaşul a plecat liniştit spre casă. „A venit acasă, a intrat în ogradă şi s-a dus dincolo. Nu am ştiut absolut nimic. Noi ne-am trezit cu Poliţia peste noi. Mai eram cu un vecin, beam un pahar de vin cu el. El a fugit de frică. A doua zi s-a predat singur“, a declarat Marcel Mihai, tatăl criminalului.

Cunoscut cu comportament violent

Toate declaraţiile martorilor şi cele ale procurorilor indică faptul că ucigaşul era un pericol social. „Procurorii l-au reţinut şi au cerut arestarea sa preventivă şi după prima faptă, însă judecătorii l-au plasat doar sub control judiciar. Se pare că este cunoscut ca o persoană cu un comportament violent la nivelul localităţii în care domiciliază, unii dintre martorii care au fost audiaţi până la acest moment în prezenta cauză afirmând că este o persoană care poartă asupra sa cuţit şi care acţionează agresiv“, a declarat procuroarea Liliana Istrate.

Chiar dacă toată lumea din sat ridică din umeri când vine vorba despre motivul pentru care Vasile Marian Mihai l-a omorât pe Gelu Fătu, o explicaţie ar putea exista. Potrivit dosarului în care criminalul este urmărit penal pentru tentativa de omor din 2014, Gelu Fătu depusese mărturie în respectivul caz, având în vedere că, în fapt, persoana agresată de Vasile Marian Mihai era chiar naşul lui Fătu.

Agresorul s-a simţit lezat de faptul că unii consăteni au îndrăznit să dea declaraţii la Poliţie despre incidentul din 2014, aşa că  i-a ameninţat pe toţi cu bătaia sau chiar cu moartea. De altfel, conform declaraţiilor lui Neculai Hanţă, primarul comunei Suceveni, individul era o veşnică problemă pentru comunitate, de când s-au mutat acolo, în urmă cu zece ani.

„De când au venit ei aici, în sat, numai necazuri au făcut, furturi, bătăi, violuri. Nu doar el, toţi sunt răi. Are un frate care este în închisoare după ce a violat o bătrână acum trei ani. De-abia venise din puşcărie, tot după viol, şi iar a făcut aceeaşi faptă. Oameni bolnavi!“, a declarat, pentru „Adevărul“, primarul Sucevenilor.

De altfel, familia Mihai nu ar fi plecat în circumstanţe plăcute din satul în care au locuit până acum zece ani (Zărneşti, din comuna Jorăşti). „Nu cunosc exact circumstanţele în care au plecat de aici, dar am auzit că erau foarte răi“, spune Cătălin Palade, primarul de la Jorăşti.

Suceveniul, în prag de revoltă

Locuitorii comunei Suceveni sunt foarte furioşi pe faptele membrilor familiei Mihai, pe care îi consideră responsabili de scăderea climatului de siguranţă din comună. Ei cer ca familia să fie scoasă cu forţa din sat şi acuză Poliţia că nu-şi face datoria. „Din păcate, am început să avem probleme mari şi aşteptăm măsuri din partea Poliţiei, pentru că aşa nu se mai poate trăi“, spune şi primarul Sucevenilor. În prezent, Vasile Marian Mihai este arestat preventiv pentru 30 de zile, însă sătenii se tem că el ar putea fi eliberat în scurt timp, la fel ca în primul dosar penal.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite