Muzee din Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cotidianul "Adevărul de Seară", ediţia de Galaţi, vă invită să faceţi turul virtual al muzeelor locale. Găsiţi aici informaţii utile, imagini, adrese.

MUZEUL DE ISTORIE GALAŢI

Adresa: Str. Mr. Iancu Fotea 2,

Telefon: 0236/460797

Email: muzeuistoriegalati@yahoo.com

Orar: 9:00 - 17:00; luni: închis

image

Muzeul a fost înfiinţat sub numele de Muzeul "Cuza Vodă", pe baza colecţiei V. A. Urechia şi a colecţiei Paul şi Ecaterina Paşa. Clădirea muzeului a fost construită în anii 1937 - 1939.

Muzeul deţine colecţii de arheologie (obiecte paleolitice descoperite la Pleşa, Puricani, Şipote, obiecte neolitice din cultura Criş, altarul votiv de la Şendreni, obiecte romane şi medievale), istorie, etnografie (costume, obiecte de pescuit, unelte, război de ţesut, ţesături).

Biblioteca are peste 8.000 de volume. Deţine bunuri culturale clasate în Tezaurul patrimoniului cultural naţional.

COMPLEXUL MUZEAL DE STIINTELE NATURII

image

Adresa: Str. REGIMENTUL 11 SIRET 6 A,
Telefon: 0236/411898
Website: http://www.cmsngl.ro/
Email: complex.muzeal@yahoo.com
Orar: 9:00 - 15:00; luni, marţi: închis

Înfiinţat în 1956 ca instituţie de sine stătătoare, pe baza unei colecţii de geologie mineralogie privată. A fiinţat într-o clădire centrală, cu o expoziţie de faună prezentată dioramatic. A avut şi un acvariu cu peşti exotici.

Din 1972 a fost dezafectată, clădirea degradându-se, şi-a depozitat colecţiile într-o şcoală, până în 1976, când a primit un nou sediu. În 1978, în sediul din str. Domnească 91, s-a deschis expoziţia de bază ce tratează probleme de ecologie a păsărilor din zona de sud-est a României. Prezentarea este modernă, cu diorame, biogrupe, vitrine tematice, sistematice.

În muzeu există sonorizare şi un spaţiu de prezentare pentru filme ştiinţifice. Suprafaţa de expunere este de 350 mp.

Din 1990 pe baza unui proiect de dezvoltare a instituţiei, iniţiat, fundamentat şi structurat de muzeograf Marcu Aurora - director, muzeul s-a transformat într-o instituţie complexă: "Complex Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi" cu următoarea structură: secţii; muzeu; grădina botanică; grădina zoologică.

Din 1992 s-a început pe 18 ha, situate la malul Dunării, executarea Proiectului Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi. Actualmente grădina botanică este realizată aproximativ 90% cu sectoarele: Flora globului; Flora României; Flora ornamentală şi rozarium; Flora utilitară. Există un patrimoniu foarte bogat reprezentativ cu peste 3.000 taxoni.

Muzeul cuprinde şi o clădire cu suprafaţă desfăşurată de 3.500 mp - acvariu, laboratoare şi depozite ştiinţifice 1.000 mp - la demisol; expoziţie de bază 700 mp - parter; expoziţii temporare 150 mp şi auditorium (150 locuri) - etaj I; planetarium - etaj II parţial; 2 cofetării.

Sera - 2.500 mp - cu patru compartimente şi laboratoare pentru specialişti. Clădirea muzeului va fi dată în circuit public în anul 2002 - parţial - acvariul, depozitele ştiinţifice, auditorium, expoziţii temporare.

Acvariul - are ca tematică ihtiofauna rară şi foarte rară din bazinul hidrologic al Dunării, fauna Mării Mediterane şi peşti exotici.

Patrimoniul muzeului depăşeşte 60.000 piese ştiinţifice ordonate pe colecţii: geologie mineralogie, malacologie, entomologie, ihtiologie, ornitologie, mamalogie.

Zoo - grădina zoologică este situată la 17 km NV de Galaţi într-o pădure rezervaţie ştiinţifică. Tematica: Păsări şi mamifere rare şi foarte rare din Eurasia.

Este în curs de modernizare şi reamenajare pe principii moderne. Patrimoniul: 90 exemplare din 23 specii.

MUZEUL DE ARTA VIZUALA din Galati

Adresa: Strada Domneasca nr 141
Telefon fix: 0236/413452, Fax: 0236/312502

image

Este primul muzeu de arta contemporana romaneasca din tara. A fost inaugurat in anul 1967 si a fost conceput scructural sa prezinte cele mai noi tendinte ale fenomenului plastic in devenire, destinatie pe care si-o pastreaza si la acest inceput de mileniu.

Aproximativ 400 de lucrari existente in salile de expunere si in aer liber, in parcul muzeului, constitue o selectie dintr-un patrimoniu mult mai amplu, completat adesea cu un patrimoniu virtual, din atelierele artistilor contemporani, cultivati cu consecventa in cele aproape 4 decenii de existenta.

Patrimoniul muzeului cuprinde creatii de arta romaneasca din a doua jumatate a secolului XIX si din secolul XX (Teodor Aman, Nicolae Grigorescu, Octav Bancila, Theodor Pallady, Gheorghe Petrascu, Stefan Dimitrescu, Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Lucian Grigorescu si multi altii) reprezentanti ai avangardei romanesti (Victor Brauner, M.H. Maxy, Mattis-Teutsch, Marcel Iancu , Irina Codreanu, Milita Petrascu, etc..) si lucrari ale artistilor care formeaza o punte de legatura intre prima si a doua jumatate a secolului XX (Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu, Ion Tuculescu, Henri H. Catargi, Dumitru Ghiata, Rudolf Schweitzer- Cumpana , etc..).

CASA CUZA VODA

image

Adresa: Str. Cuza I. Al 80

Telefon: 0236/412408

Orar: 10:00 - 17:00

În această clădire a locuit Alexandru Ioan Cuza (primul domnitor al Principatelor Române), în perioada 1844 - 1859, cât a deţinut funcţia de preşedinte al Judecătoriei şi pârcălab al judeţului Covurlui. În 1937 ia fiinţă "Asociaţia Cuza Vodă", care avea ca scop, printre altele, să restaureze casa şi să o transforme într-un muzeu. Donaţia învăţătorilor Ecaterina şi Paul Paşa a constituit nucleul preconizatei expoziţii.

La 24 ianuarie 1939 se deschide muzeul. În perioada 1950 - 1956 în clădire sunt reunite colecţiile Muzeului de Artă şi ale Muzeului de Ştiinţele Naturii. Pentru restaurarea clădirii, din 1986 muzeul a fost închis publicului. Din anul 1995 este cunoscut drept Muzeul "Casa Cuza Vodă", iar din 20 mai 2004, într-o aripă a casei are loc vernisajul expoziţiei permanente de numismatică, medalistică, filatelie.

Primele trei săli de la parter prezintă specificul saloanelor mondene gălăţene, cu mobilier din cele mai reprezentative stiluri ale epocii (exemplu: biblioteca dăruită de Carol I lui Mihail Kogălniceanu). Sala IV este dedicată progreselor ştiinţei şi tehnicii din aceeaşi perioadă (exemplu: un automobil al firmei "De Dion-Bouton", model franţuzesc, construit în 1898, echipat cu motor cu ardere internă).

Exponatele sălii de la etaj sunt relevante pentru activitatea şi personalitatea domnitorului Cuza, familiei sale şi a colaboratorilor (piese de artă decorativă, veşminte şi accesorii etc).

Casa Memorială "Costache Negri"

image

Adresa: Str. Localitatea COSTACHE NEGRI, Cod Postal 807095
Telefon: 0236/825.899
Orar: Zilnic: 10:00 - 17:00
Director: Cristian-Dragoş Căldăraru

Muzeul a fost înfiinţat în conacul familiei lui Costache Negri, construit la începutul secolului al XIX-lea, în stilul casei ţărăneşti din Moldova, de tip evoluat.

În anul 1943 clădirea a fost declarată monument istoric şi s-a luat hotărârea de a fi transformată în muzeu. Această intenţie s-a materializat abia după 25 ani, actuala formulă organizatorică fiind inaugurată la 21 mai 1986.

În cele şapte săli de expoziţie se regăsesc mobilier şi piese de artă decorativă (din renumite stiluri europene din epocă), picturi, fotografii şi documente relevante pentru viaţa şi activitatea scriitorului şi omului politic Costache Negri (1812 - 1876), familiei şi colaboratorilor săi.


Muzeul Orăşenesc Tecuci

image

Adresa: Str. Decembrie 1918, 36,
Telefon: 0236/811.672
Email: muzeultecuci@yahoo.com
Orar: 9:00 - 17:00; luni: închis

Înfiinţat pe baza colecţiilor particulare ale lui Mihai Dimitriu şi Constantin Solomon, într-o clădire donată de Teodor Cincu. Muzeul a funcţionat până în 1934 în cadrul Liceului comercial din localitate.

MUZEUL "VATRA CU DOR"

image

satul Şiviţa, judetul Galaţi, circa 25 km de oraul Galaţi, pe DN 26.

In satul Sivita, la aproximativ 15 kilometri de Galati, se afla o gospodarie traditionala, construita de "mesterul" Paul Buta, din banii proprii, pentru a ilustra traditiile folclorice din zona Covurluiului.

Paul Buta este actor la Teatrul Muzical "Nae Leonard", dar este si un mare iubitor si interpret de folclor, fiind cunoscut si prin expozitiile sale de masti populare traditionale si in Italia, unde a participat de mai multe ori la Festivalul de la Venetia, dar si la Paris, Londra si Bruxelles.

Pasiunea lui Paul Buta pentru traditiile folclorice din zona Covurluiului, pe punctul de a fi pierdute dupa 50 de ani de cooperativizare si inlocuire a folclorului autentic din satele galatene cu "cultura gumarilor", l-a determinat sa incerce pe cont propriu, fara sprijinul vreunei institutii, construirea acestei gospodarii traditionale. A cumparat o casa din satul Sivita si a amenajat-o dupa traditiile zonei si cu obiecte colectate din satele galatene.

ALTE EXPOZIŢII ŞI MUZEE

Muzeul Satului Moldovenesc, pădurea Gârboavele, la 10 kilometri de Galaţi.

Muzeul Episcopiei Dunarii de Jos -Istorie, Galati Str. Domneasca nr. 14.

Colectia muzeala a Bisericii Ortodoxe "Sf. Nicolae" - Arta Beresti

Colectia muzeala a Manastirii Buciumeni - Arta comuna Buciumnei O.P. Nicoresti

Colectia muzeala a Bisericii Roscani -Arta Roscani, Baneasa

Colectia muzeala a Manastirii Vladimiresti - Etnografie si istorie locala,comuna Tudor Vladimirescu

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite