Muncitori români, exploataţi ca sclavii pe câmpurile de cartofi din Spania. Munceau şi 13 ore pe zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO stiridiaspora.ro
FOTO stiridiaspora.ro

Un român şi un spaniol sunt acuzaţi că au exploatat prin muncă mai mulţi muncitori români. Oamenii erau plătiţi mizerabil şi lucrau în condiţii precare. Procurorii spanioli cer pedepse cu închisoarea, amenzi de mii de euro şj suspendarea activităţii firmei la care munceau românii pentru o perioadă de 5 ani.

Parchetul din oraşul spaniol Valladolid solicită pedepse de câte patru ani de închisoare pentru un om de afaceri spaniol şi un colaborator al acestuia, de origine română, pe care îi acuză de exploatarea prin muncă a unor lucrători sezonieri din România. Oamenii au fost obligaţi să muncească fără contract şi au primit în schimb salarii mizerabile.

Procurorii spanioli au cerut în cazul ambilor inculpaţi pedepse cu închisoarea şi amenzi de 4.500 de euro aplicate în cazul fiecăruia, scrie eldiadevalladolid. În plus, Parchetul a mai solicitat şi suspendarea activităţii firmei pentru care lucrau românii pe o perioadă de cinci ani şi interdicţia de a primi subvenţii şi ajutoare de stat.

Compania ar urma să primească şi interdicţia de a încheia contracte cu sectorul public şi de a beneficia de avantaje fiscale sau de asigurări sociale pe o perioadă de cincisprezece ani.

Munceau până la epuizare

Potrivit anchetatorilor, omul de afaceri spaniol, care are o fermă unde cultivă ceapă şi cartofi, a demarat, în perioada octombrie - decembrie 2018, recrutarea de muncitori străini, în principal de naţionalitate română, pentru a desfăşura lucrări agricole atât în câmp, cât şi la depozitul pe care îl avea în localitatea Siete Iglesias de Trabanco.

Procurorii au stabilit că lucrătorii români munceau în condiţii care încălcau flagrant reglementările în domeniul muncii. Românii au fost obligaţi să lucreze fără contracte, asigurări de sănătate şi înregistrare la Asigurările Sociale. Salariile erau mizerabile în raport de munca prestată, muncitorii fiind plătiţi cu sume cuprinse între 4 şi 5,50 euro pe oră. Lucrau şi 13 ore pe zi, uneori fără nici măcar o zi de repaus săptămânal.

Complicele omului de afaceri spaniol era un român, a cărui poreclă era ”caporalul”, care se ocupa de recrutarea compatrioţilor, pe care îi forţa apoi să muncească în condiţii de muncă extrem de precare. Românii au acceptat să lucreze în aceste condiţii pentru că aveau nevoie de bani. 

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Şapte stăpâni de sclavi care au îngrozit România, condamnaţi la închisoare. Ce pedepse au primit

10 lucruri bizare despre sclavii antici: afacerile cu carne vie din Pont, povestea „sclavului“ Zamolxis şi dacul care a ales moartea în locul robiei

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite