Învaţă să facă iahturi de lux în Italia. 40 de studenţi fac practică în străinătate, iar 140 se instruiesc în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

40 de studenţi de la Facultăţile de Arhitectură Navală şi Inginerie Electrică din Galaţi vor face practică în Italia, acolo unde vor invata sa construiască iahturi de lux. Alţi 140 de colegi de-ai lor se vor instrui la firmele de profil din Galaţi şi Brăila. Tinerii vor primi 10 lei pentru fiecare oră de practică. Totul face parte dintr-un proiect european.

Sute de studenţi gălăţeni află în această perioadă ce înseamnă viaţa de angajat în domeniile pe care le studiază.

Unul dintre ei este Silviu Apostolu, îndrăgostit de inginerie electrică din copilărie. În prezent este student în anul trei la Facultatea de Inginerie Electrică din Galaţi şi este inclus într-un stagiu de practică la o firmă de profil din oraş.

"M-am bucurat foarte mult să particip la acest stagiu. Este important să facem cât mai multă practică deoarece căpătăm experienţă, ceea ce este necesară pentru angajare. Angajatorii în general cer experienţă, să ştii să te descurci, nu să te mai înveţe el", ne-a povestit Silviu Apostolu. 

Stagiul de practică este posibil datorită unui proiect european accesat de o fundaţie din Brăila, compusă din oameni de afaceri din Italia, la care Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi este partener.

Responsabilul de proiect şi vise-preşedintele fundaţiei, Giuseppe Empoli ne-a declarat că iniţial au investit în sectorul agricol din zonă. "Sectorul construcţiilor navale este un alt sector care ar putea da valoare regiunii de Sud Est a României. Eu cred că aceasta este una dintre cele mai importante zone din România pentru că are un potenţial foarte mare, trebuie doar dezvoltat". 

180 de studenţi de la Facultatea de Arhitectură Navală şi Facultatea de Inginerie Electrică vor beneficia de acest proiect. Potrivit responsabilului de proiect din partea Universităţii Dunărea de Jos, Ciprian Vlad, 40 dintre ei, cei cu mediile cele mai mari, vor merge şi în Italia la finalul lunii septembrie, pentru un schimb de experienţă în domeniul construcţiilor de iahturi de lux.

"O să fie o creştere reciprocă. Ei ne vor ajuta în inovaţie, iar noi vom căuta soluţii pentru creşterea cunoştinţelor studenţilor, dar pentru a le facilita intrarea pe piaţa muncii", ne-a declarat Laila Bauleo, reprezentantul şantierului naval din Italia.

"Îmi doresc să ajung în Italia pentru că e un domeniu destul de larg şi au mult mai multe şantiere decât la noi şi mai multe firme de proiectare" spune un student. "Sunt foarte interesată să observ femeile într-o poziţie mare din şantier, să văd modul în care acestea se impun într-un domeniu al bărbaţilor", ne-a mărturisit Sorina.

Practica tinerilor durează opt ore pe zi, iar la fiecare oră de practică primesc o subvenţie de 10 lei.

Pentru Leonard Domnişoru, decanul Facultăţii de Arhitectură Navală, principalul avantaj al practicii este că "volumul de opt ore pe zi duce deja la o apropiere realistă de ceea ce urmează să se întâmple cu el când va finaliza studiile". 

Proiectul a fost demarat la începutul lunii iulie şi până în prezent opt firme din România şi Italia s-au arătat interesate.

"Noi înţelegem că avem o obligaţie, fiecare firmă are o obligaţia de a face un efort, că este un efort de a pregăti, de a face ceva pentru aceşti tineri, pentru a le crea un viitor, pentru că în fapt este viitorul nostru", a declarat Ionel Mihalcea, managerul unei firme implicate în proiect.

Valoarea proiectului este de 450.000 de euro. Acesta se va derula până la finalul lunii decembrie.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite