Hoţi reţinuţi cu focuri de armă după ce au pus în pericol siguranţa circulaţiei feroviare la Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şase tineri au furat nouă tone de componente ale liniilor de cale ferată. În doar trei nopţi, aceştia au creat un prejudiciu de 25.000 de euro. Poliţiştii TF au reţinut patru dintre infractori şi sunt pe urmele celorlalţi doi. Administratorul centrului de colectare, care a cumpărat „marfa”, va fi cercetat pentru complicitate la furt.

Poliţiştii de la Transporturi au prins patru din cei şase membri ai unei grupări infracţionale care se specializase în furturi de componente ale infrastructurii feroviare.

„Un număr de 16 poliţişti au participat la acţiunea oragnizată după ce, începând de duminică 821 aprilie), de la calea ferată dintre Galaţi şi Fileşti, au fost sustrase componente metalice  în greutate totală de 9 tone. În noaptea de 24 spre 25 aprilie, între orele 23.30 – 24.00, poliţiştii TF din dispozitivul de supraveghere constituit în  zona Parcului CFR şi a Tunelului, au surprins în flagrant şase infractori care sustrăgeau componente. Trei dintre ei au putut fi imobilizaţi numai după ce s-a făcut uz de armă. Au fost trase în total nouă focuri de avertisment în plan vertical. Ceilalţi trei membri ai grupării, familiarizaţi cu zona, au reuşit să dispară. Al parulea dintre ei, a fost reţinut astăzi (joi 25 aprilie) şi este o chestiune de ore până vor fi prinşi şi ultimii doi”, a declarat comisar Petrică Hahui, şeful Poliţiei Transporturi Galaţi.   

Potrivit acestuia, membrii grupării infracţionale au vândut la un centru de colectare a fierului vechi 110 capace metalice de protecţie de la instalaţiile de telecomunicaţii (unul singur cântăreşte 40 de kilograme), precum şi cabluri de la instalaţiile de semnalizare şi dirijare a traficului.

Furtul cablurilor ar fi pus în pericol siguranţa circulaţiei feroviare şi viaţa a mii de călători dacă angajaţii CNCFR Galaţi nu le-ar fi înlocuit la timp.

Valoarea totală prejudiciului creat de hoţi se ridică la aproape 100.000 de lei din care 40.000 de lei este valoarea componentelor furate. Diferenţa până la aproape un miliard de lei vechi este reprezentată de valoarea pieselor noi şi a manoperei pentru repararea instalaţiilor descompletate.

„Componentele furate au fost recuperate în proporţie de 90% de la un centru de colectare a fierului vechi, centru al cărui administrator va fi anchetat pentru favorizarea infractorului şi complicitate la furt. De asemenea, vom cere autorităţilor să retragă autorizaţiile de funcţionare a acestui centru. Pentru componentele furate în fiecare din cele trei nopţi, membrii grupării infracţionale au încasat sume cuprinse între 1.800 şi 2.500 de lei”, a mai precizat comisarul Petrică Hahui.

Fenomen mai mult decât îngrijorător

Şeful Poliţiei TF Galaţi a spus că fenomenul furturilor din infrastructura CFR a luat proporţii mai mult decât îngrijorătoare şi că trebuie descurajat prin măsuri radicale.

„Între Galaţi şi Tecuci sunt 80 de kilometri de cale ferată, de-a lungul căreia există doar două posturi de poliţie TF şi secţia Galaţi, cu o dotare destul de precară şi cu un număr insuficient de personal ca urmare a repetatelor reduceri făcute începând din 2003. În total, avem de monitorizat 1000 de kilometri de cale ferată. Chiar şi în aceste condiţii, comparativ cu alte regionale, la noi se înregistrează anual cele mai puţine furturi, cu o medie de 180 de asemenea infracţiuni. De la începutul anului în curs,  au fost înregistrate 50 de dosare de furturi din infrastructura CFR, din care 40 au fost rezolvate, iar autorii, prinşi”, a mai afirmat comisarul Petrică Hahui..

Şeful Poliţiei Transporturi Galaţi spus şi că CNCFR are prin lege obligaţia de a asigura paza infrastructurii sale la fel ca şi operatorii privaţi de transport care, pentru liniile de cale ferată de pe rutele Galaţi – Bârlad şi Tecuci-Făurei, au încheiat contracte cu firme de pază.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite