Gigacaloria incinerează portofelele gălăţenilor.Vezi aici cu cât va creşte preţul energiei termice în perioada următoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimul an şi jumătate, preţul energiei termice destinată populaţiei s-a majorat de patru ori la Galaţi. Încălzirea caloriferelor din apartamente ne va „arde" şi mai tare la buzunare la iarnă, dacă Guvernul va elimina subvenţia la energia termică.

CITEŞTE ŞI: Plângere prealabilă împotriva ANRE. Consilierii vor ataca în contencios administrativ decizia prin care s-a majorat energia termică

Costurile energiei termice furnizate gălăţenilor ale căror apartamente sunt încălzite în sistem public centralizat au făcut ravagii prin bugetele de familie, în ultimul an jumătate. În timp ce producătorul Electrocentrale şi distribuitorul Sc Apaterm dau vina unul pe altul, locatarii sunt nevoiţi să suporte din propriul buzunar aceste majorări.

Scumpiri în lanţ!

Rafala de scumpiri a gigacaloriei la care sunt supuşi gălăţenii a început în decembrie 2009. Motivându-se că nu s-a mărit timp de doi ani, preţul gigacaloriei a fost majorat, de la 140 de lei/gigacalorie, la 148,77 de lei.

După doar două luni, în februarie 2010, aleşii au votat majorarea preţului gigacaloriei, de la 148,77 de lei, la 160,69 de lei. În iulie 2010, preţul local al energiei termice facturate populaţiei avea să crească de la 160,69 lei pe gigacalorie, la 167,45 de lei.

Scumpirea nu se opreşte aici. Astfel, conform hotărârii de Consiliu Local din 21 decembrie 2010, preţul local al energiei termice facturate populaţiei în anul 2011 s-a modificat de la 167,44 lei gigacaloria, inclusiv TVA, la 214,65 lei, iar subvenţia unitară de la bugetul local s-a redus de la 55,63 lei gigacaloria, la 31,21 lei.

Facturi şi mai mari

Şi parcă n-ar fi fost de ajuns, printr-o decizie a ANRE 903/31 martie, producătorul SC Electrocentrale majorează preţul de producere şi transport a energiei termice destinată consumului populaţiei de la 144,17 lei gigacaloria (178,77 lei cu TVA) la 151,88 lei gigacaloria (188,34 lei cu TVA).

În aceste condiţii, preţul mediu de distribuţie şi furnizare a energiei termice destinată populaţiei se modifică de la 312,01 lei la 321,55 lei pe gigacalorie, iar subvenţia unitară ce trebuie asigurată de la bugetul local se majorează de la 31,21 lei la 40,75 lei.

Nu au votat acordarea subvenţiei

Creşterea gigacaloriei impusă de ANRE a fost respinsă de pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local de săptămâna trecută. Consilierii nu au luat în calcul că odată cu respingerea proiectului nu se acordă nici subvenţionarea preţului gigacaloriei, în valoare de 2.299.506 lei. În situaţia aceasta, ea va trebui să se regăsească în preţul energiei termice.

„Se va lua din nou în discuţie la următoarea şedinţă. Altfel voi fi silit să o bag în tarif. Există doi căi legale. Una se cheamă subvenţia, iar cealaltă modificarea preţului de facturare. Creşterea preţului către Electrocentrale s-a aprobat de la 1 aprilie. Asta înseamnă că vor veni facturi mai mari", a spus George Cubasa, directorul Apaterm.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite