Galaţi: "Dacă digul nu rezistă avem de-a face cu cel mai mare dezastru urban din România după cel de-al Doilea Război Mondial"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţia a devenit critică după ce nivelul Dunării a continuat să crească depăşind cu mult cota de inundaţie şi cu 15 centimetri cota istorică înregistrată la inundaţiile din 2006 (661 de centimetri).  Duminică a început ridicarea unui dig de 4,5 kilometri pentru protejarea oraşului, cu ajutorul voluntarilor. Dacă digul nu rezistă, autorităţile locale susţin că urmările vor fi dezastruoase.  

Având în vedere riscul foarte mare, s-a luat decizia construirii unui dig înalt de 1,5 m, pe o lungime de 4,5 km, cu sprijinul a 1.400  de cadre militare din Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Ministerul Apărării Naţionale.

1400 de militari, pompieri şi jandarmi lucrează la supraînălţarea unui dig de 4,5 km la Galaţi

Ultima apărare în calea apelor: se ridică diguri din saci cu nisip pe străzile oraşului

GALERIE FOTO / Galaţiul, în pericol: cel de-al cincilea oraş al ţării va fi apărat de inundaţii doar cu saci cu nisip

Dunărea continuă să crească la Galaţi, înregistrându-se un nou maxim istoric

Cel mai mare dezastru urban

Dacă digul nu rezistă, autorităţile locale spun că consecinţele vor fi sumbre:„cel mai mare dezastru urban din România după cel de-al Doilea Război Mondial”.

„În condiţiile în care digul n-ar rezista, am inunda un sfert din Galaţi, asta înseamnă activităţile de la şantierul naval, portul, vama. Sunt aproape 200 de unităţi economice în zonă şi 12.000 de locuri de muncă. Un calcul elementar ne arată că în jur de 45 de milioane de euro este pierderea zilnică şi în jur de 250 de milioane de euro, pierderile de proprietate din Galaţi. Cred că ar fi cel mai mare dezastru urban din România după cel de-al Doilea Război Mondial”, a declarat viceprimarul din Galaţi, Mircea Cristea.

În această zonă sunt amplasate următoarele unităţi industriale: Portul Docuri, Şantierul Naval „Damen", Vama, Comcereal, Fabrica de ulei „Prutul", Laminorul de tablă şi altele. De asemenea, ar deveni inutilizabil Spitalul CFR unul dintre cele mai moderne din oraş, recent reabilitat.

“Capitala” dezastrelor: Cabinetul Boc, aşteptat să se reunească la Galaţi în cadrul unei şedinţe a Comandamentului Naţional pentru situaţii de Urgenţă

 „În Valea Oraşului nu sunt numai case, ci şi blocuri, gădiniţe, şcoli, spital, dispensare, unităţi comerciale. S-ar inunda 25% din platforma industrială şi 30% din cea economică. 30% din PIB-ul judeţului Galaţi provine din această zonă.

Pe de altă parte, un bloc dacă stă în apă trei zile înseamnă o pierdere de cinci milioane de euro. Nu vreau să sune dramatic, dar este pur şi simplu realitate. Este un calcul economic pe care i l-am supus atenţiei şi prim-ministrului Emil Boc”, a adăugat viceprimarul Mircea Cristea.

Un motiv comic al inundaţiilor: Ceauşescu a ridicat diguri pe un singur mal al Dunării, iar de amenajarea celui de-al doilea a uitat

Ridicarea digului a început încă de ieri, timpul estimat pentru finalizare fiind de 36 de ore. Alături de militarii gălăţeni, lucrează la supraînălţarea digului de la Dunăre 300 de jandarmi din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Ploieşti şi Bazei de Administrare şi Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române şi 400 de lucrători din cadrul Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă ale municipiului Bucureşti şi judeţelor Argeş, Prahova şi Dolj.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite