Fraţii care merg zilnic kilometri întregi pe drumuri desfundate ca să facă şcoală. „Sunt genul de copii care nu se plâng şi se mulţumesc cu ce au“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei şi Ioana Vidinaru Foto: Valentin Trufaşu
Andrei şi Ioana Vidinaru Foto: Valentin Trufaşu

Andrei (11 ani) şi Ioana (7 ani) au rezultate excelente la învăţătură şi nici nu se gândesc să renunţe la şcoală, chiar dacă băieţelul a mers luni bune cu nişte adidaşi care nu mai aveau tălpi, iar sora lui este foarte firavă.

Andrei Vidinaru (11 ani) şi Ioana Vidinaru (7 ani) locuiesc într-una dintre cele mai defavorizate zone ale oraşului Galaţi, o uliţă improvizată care merge paralel cu lacul Cătuşa, în apropierea combinatului siderurgic. Sunt cinci fraţi, cel mai mic având un an şi jumătate, unul dintre copii fiind crescut de tată, care nu stă cu familia. Cam 100 de suflete locuiesc aici în nişte bordeie reci şi insalubre, iar familia Vidinaru se numără printre ei.

Uliţa pe care locuiesc nu a primit nici măcar un nume şi, prin urmare, casele încropite de localnici nu au numere. Sunt cinci suflete înghesuite într-o cămăruţă, iar Andrei şi Ioana străbat zilnic pe jos o zonă mai degrabă mlăştinoasă, chiar şi vara, pentru a merge la şcoală. Lui Andrei i s-au rupt la un moment dat încălţările, dar a continuat să meargă la şcoală chiar şi aşa.

Andrei şi Ioana învaţă la Şcoala nr. 40 din Galaţi, unul fiind în clasa a patra, iar celălalt în clasa 0, iar ca să ajungă la ore sunt nevoiţi să plece în fiecare zi de acasă cu cel puţin o oră mai devreme pentru a fi siguri că nu întârzie. Sunt aproximativ 5 kilometri pe care îi fac zilnic, indiferent că e soare, plouă sau ninge, mergând pe un drum mai rău ca la ţară şi fiind hărţuiţi permanent de câini fără stăpân.

Andrei şi Ioana locuiesc într-o cămăruţă insalubră FOTO Valentin Trufaşu

copii

”Ne-am obişnuit. Facem asta de atâţia ani”, ne spune simplu Andrei. Din toamna lui 2017 sunt ajutaţi de fundaţia ”Familia”, care îi asistă la pregătirea lecţiilor, dar le-a oferit şi ajutoare materiale sub formă de îmbrăcăminte şi încălţăminte.

Andrei şi-a cârpit adidaşii cu carton pentru a putea merge cu ei FOTO Mariana Robea

copii 5

”Mi-a atras atenţia când i-am dus la tuns. Când l-am aşezat pe scaun pe Andrei, am observat că avea în picioare nişte adidaşi atât de rupţi, încât nu mai aveau practic talpă. Andrei şi sora lui sunt genul de copii care nu se plâng. Ei se mulţumesc cu ce au”, ne-a declarat Mariana Robea, directorul fundaţiei ”Familia”.

Traversează un lac pe conducte ca să facă caiac canoe

Cei doi fraţi au rezultate bune la şcoală, chiar dacă nu au manuale după care să înveţe la unele materii. Nu a fost ceva care să îi oprească pentru a face carte, Andrei şi Ioana împrumutând cărţile cu care vin alţi copii să înveţe la fundaţie pentru a-şi face şi ei temele.

Cinci suflete trăiesc înghesuite într-o cameră FOTO Valentin Trufaşu

copii 4

Lui Andrei îi place Franceza şi sportul, iar Ioana este fascinată de Religie. Chiar dacă are doar 11 ani, Andrei îşi apără mereu sora când simte că aceasta este cumva ameninţată de colegi.  Băieţelul este pasionat de caiac canoe, sport pe care a început să îl practice acum jumătate de an şi la care vrea să facă performanţă.

Andrei traversează zilnic lacul Cătuşa pe aceste conducte FOTO Valentin Trufaşu

copii 1

Învăţat să meargă foarte mult pe jos în fiecare zi, Andrei ne spune că e nimica toată să ajungă la clubul unde practică acest sport, chiar dacă asta înseamnă să traverseze lacul Cătuşa pe nişte conducte care traversează fluviul. Cei doi fraţi nu vor să renunţe la şcoală şi cred că doar prin educaţie vor scăpa de sărăcia în care se zbat în prezent.

Cine doreşte să îi ajute pe fraţii Vidinaru, o poate face prin reprezentanţii fundaţiei ”Familia”, la numărul 0749097133.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite