FOTO Şcoala dintre cârciumi! Educaţie cu patru baruri în jurul şcolii!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Distanţa dintre bar şi şcoală este exact cât lăţimea străzii care le desparte
Distanţa dintre bar şi şcoală este exact cât lăţimea străzii care le desparte

Şcoala "Miron Costin" din Galaţi este înconjurată de nu mai puţin de patru baruri, două dintre ele fiind la doar 10-15 metri distanţă de gardul şcolii. Autorităţile cunosc situaţia, dar spun că nu pot să închidă aceste baruri.

Dacă ar fi să facem o glumă, înaintea examenelor elevii Şcolii Gimnaziale „Miron Costin" din Galaţi au două variante: fie merg la biserica din faţa şcolii şi fac o rugăciune, fie merg la una dintre cele patru cârciumi din jurul şcolii şi trag un întăritor, aşa, pentru a prinde curaj. Râdem-râdem, dar nu prea-i de râs! Deşi nu este singura în această situaţie, şcoala din Cartierul gălăţean IC Frimu este singura care are împrejur un număr atât de mare de bodegi.

Dacă pe timpul iernii, amatorii de licori bahice stau mai mult în interiorul cârciumilor, vara, acestea se transformă în adevărate terase, cu muzică dată la maxim şi cu tot felul de indivizi care le frecventează. Şi nu doar distanţa prea mică dintre şcoală şi cârciumă este o problemă. De la ferestrele şcolii se vede perfect terasa uneia dintre cârciumi - "La Denisa" - aşa că elevii pot lua gratis lecţii de băut şi de fumat.

Şcoala dintre cârciumi

Problema este veche de peste 15 ani şi pare fără ieşire. Conducerea şcolii spune că de ani de zile face adrese către Primărie şi Inspectoratul Şcolar Galaţi prin care le cere să rezolve problema. Nimeni nu a venit însă la faţa locului pentru a vedea care este situaţia. „Am făcut multe adrese, nici nu le mai ştiu numărul, a făcut şi fostul director, dar degeaba. N-am primit niciun răspuns. Din fericire, n-am avut până acum incidente majore, în care să fie implicaţi copiii noştri", spune Viorica Moineagu, directorul şcolii.

Îşi aminteşte însă părintele unui copil care vine zilnic să-şi aştepte copilul când iese de la şcoală, de un incident care a avut loc anul trecut şi care l-a cam speriat. „Anul trecut, un individ a fost bătut crunt lângă una dintre aceste cârciumi. Nu ne-a picat deloc bine vestea asta. De atunci suntem mult mai prudenţi când ne luăm copiii", spune acesta.

Şcoala dintre cârciumi

Autorităţile locale cunosc situaţia, deşi spun că nu au primit nicio adresă aficială din partea şcolii. „Trebuie să ne uităm în urmă să vedem cine le-a dat autorizaţie de funcţionare. O dată acordate, aceste autorizaţii nu pot fi retrase. Dacă încercăm să-i închidem, ne putem trezi cu procese din partea proprietarilor", spune viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

Singura soluţie pare să fie o mobilizare mai exemplară din partea autorităţilor de control. „La acestea trebuie să apelăm să ne ajute. În felul acesta patronii acestor baruri vor fi urmăriţi dacă primesc copii, dacă-i servesc cu ţigări sau alcool", spune la rândul lui inspectorul şcolar general, Doruleţ Resmeriţă.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite