FOTO Salvatorii gălăţeni, pregătiţi să intervină în cazul unui accident major pe platforma siderurgică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O deflagraţie puternică produsă în această dimineaţă la combinatul siderurgic Arcelor Mittal Galaţi a ucis trei muncitori iar alţi 5 au fost accidentaţi. Ca un efect de domino, un nor toxic s-a îndreptat către localitatea Movileni, iar locuitorii din zonă au fost evacuaţi de militari, în timp ce pompierii au intervenit în forţă pentru a limita efectele substanţelor periculoase.

Totul este însă doar un exerciţiu al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, pentru antrenarea efectivelor în scopul prevenirii unui accident major pe platforma siderurgică.

Potrivit scenariului, în momentul deflagraţiei s-a produs incendierea la un rezervor suprateran din combinatul siderurgic, iar o cantitate de păcură de aproximativ 1.000 tone, prin aprindere a  generat dispersii de monoxid de carbon, oxizi de sulf şi azot, precum şi compuşi organici volatili în atmosferă. Şi cum un nor toxic s-a deplasat către satul Movileni, oamenii de aici au fost evacuaţi.

Credincioşii care în momentul alarmării se aflau în biserică au fost de asemenea evacuaţi.

„E posibil să se fi produs o contaminare cu clor de aceea a sunat alarma şi ar fi bine să ieşim cu toţii afară să vedem care este situaţia”, le-a spus preotul credincioşilor.

„Asta e voia lui Dumnezeu, dacă trebuie să ieşim din biserică”, a spus o enoriaşă.

Simulare accident major Movileni Galati foto Oana Cernat

Simultan, au participal la exerciţiu şi angajaţii cu funcţii de decizie din cadrul combinatului siderurgic.

„Am simulat o explozie la Electrocentrale pe platforma combinatului, cu efect domino asupra firmelor din imediata apropiere. Au fost afectate rezervoare cu clor şi alte substanţe chimice, pericolul exista pentru platforma combinatului şi pentru localitatea din imediata apropiere de propagare a unui nor nociv de clor. Au fost dispuse efective ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă în prima linie pentru oprirea norului de clor şi decontaminarea lui. A fost pus în aplicare planul roşu ce implică toate forţele Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, SMURD şi Ambulanţa”, a declarat maiorul Eugen Chiriţă, purtător de cuvânt I.S.U. Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite