FOTO Festivalul Internaţional de Animaţie „Gulliver”, o manifestare de tradiţie a Galaţiului. Cine a câştigat marele premiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Micuţii s-au bucurat de spectacolele puse în scenă la festivalul din acest an Foto: Teatrul de Păpuşi Gulliver
Micuţii s-au bucurat de spectacolele puse în scenă la festivalul din acest an Foto: Teatrul de Păpuşi Gulliver

Cea de-a XXV-a ediţie aniversară a Festivalului Internaţional de Animaţie Gulliver s-a încheiat vineri, 19 mai, în ropote de aplauze, pe scena Teatrului Dramatic „Fani Tardini”. O adevărată sărbătoare a oraşului, care a reuşit să bucure mii de copii şi adulţi, în cele şase zile de festival, în care au putut fi vizionate treizeci de spectacole pentru toate vârstele.

Cu toate că festivalul a devenit unul destinat întregii familii, deoarece din programul de seară fac parte şi spectacole pentru adulţi, acesta este, la bază, un festival de animaţie pentru copii, având un caracter competitiv. Juriul ediţiei din acest an a fost format din conf. univ. dr. Carmen Stanciu, preşedinta juriului, şi din membrii conf. univ. dr. Anca Doina Ciobotaru şi profesorul Ilie Zanfir, preşedintele Comisiei de Cultură din cadrul Consiliului Local Galaţi.

Premiul special al juriului

Acesta a fost acordat Teatrului de Păpuşi „Gulliver” din Galaţi pentru susţinerea artei păpuşăreşti prin organizarea neîntreruptă a celor douăzeci şi cinci de ediţii ale Festivalului Internaţional de Animaţie „Gulliver”.

Premiul Gulliver Bebe

În ultimii ani, Festivalul Gulliver a avut grijă să ofere posibilitatea copiilor foarte mici, din categoria de vârstă 1-3 ani, de a intra, pentru prima dată, în contact cu un spectacol de teatru, special conceput pentru vârsta lor. Anul acesta, juriul a decis să răsplătească această iniţiativă prin oferirea premiului „Gulliver Bebe” Teatrului Multicultural pentru Copii şi Tineret „Elmina” din Israel, pentru spectacolul „Eh-Oh!”, regia Dana Dvorin.

Premiul pentru muzica originală

A fost acordat tânărului compozitor Cari Tibor pentru muzica originală din spectacolul “Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele”, regia Ioan Brancu, al Teatrului de Animaţie Ţăndărică din Bucureşti. Cari Tibor s-a remarcat prin muzica originală creată pentru spectacolele de teatru, fiind premiat de către Uniter.

Premiul pentru scenografie

I-a revenit doamnei Roxana Ionescu pentru scenografia spectacolului “Harap-Alb” al Teatrului pentru Copii şi Tineret “Gong” din Sibiu. Ceea ce iese în evidenţă la scenografia acestui spectacol este faptul că personajele au fost concepute din hârtie şi lemn, schimbările de decor se fac la vedere, sub ochii copiilor, iar povestea scrisă iese din carte şi capătă viaţă pe scenă.

Premiul pentru mânuire

Juriul a urmărit atent mânuirea păpuşilor şi marionetelor din spectacolele înscrise în concurs, şi a decis să acorde două premii pentru această categorie. Primul va pleca în Bulgaria, la actorul Enev Ivaylo, pentru personajele interpretate în spectacolul “Aici, acolo, pretutindeni”, regia Hristina Arsenova, al Teatrului Trio din Bulgaria.

Cel de-a doilea rămâne în ţară şi ajunge la actriţa Liliana Gavrilescu pentru personajele interpretate în spectacolul “Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele”, regia Ioan Brancu, al Teatrului de Animaţie Ţăndărică Bucureşti.

Premiul pentru regie

Fără rival, Cristian Pepino, regizorul care s-a dedicat întru totul teatrului de animaţie, realizând până în prezent peste 120 de spectacole, a primit premiul pentru regia spectacolelor „Visul unei nopţi de vară”, al Teatrului de Animaţie „Ţăndărică” Bucureşti şi „Frumoasa şi Bestia”, al Teatrului de Păpuşi „Gulliver” Galaţi.

Marele premiu

Cel mai dorit şi aşteptat premiu din festival a fost acordat, la această ediţie aniversară, Teatrului de Animaţie Ţăndărică din Bucureşti pentru spectacolul „Omul de Zăpadă care voia să întâlnească soarele”, regia Ioan Brancu.  “Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele” este un poem plin de tandreţe, de candoare, de sensibilitate care vorbeşte despre prietenie, într-ajutorare, tristeţe, bucurie şi speranţă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite