Fost viceprimar acuzat de ANI de incompatibilitate pentru că a reprezentat primăria în administrarea unui liceu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tănase Bârlădeanu, viceprimarul acuzat FOTO Arhiva Adevărul
Tănase Bârlădeanu, viceprimarul acuzat FOTO Arhiva Adevărul

Tănase Bârlădeanu, fostul viceprimar al oraşului Bereşti, judeţul Galaţi este acuzat că a deţinut în paralel cu funcţia de viceprimar şi pe cea de membru al consiliului de administraţie al liceului tehnologic din localitate. Pentru cea din urmă funcţie el nu a obţinut niciun fel de avantaje (este fără plată), dar cu toate acestea cei de la Agenţia Naţională de Integritate spun că este o încălcare a legii.

Stuaţie complicată pentru un ales din judeţul Galaţi. Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a emis un raport de evaluare prin care Tănase Bârlădeanu, fost viceprimar al oraşului Bereşti în mandatul 2012-2016, în prezent consilier local PSD, este acuzat de incompatibilitate. 

Inspectorii de integritate au stabilit că în perioada 21 octombrie 2014 – 30 octombrie 2015, Bârlădeanu a exercitat funcţia de viceprimar şi a deţinut în paralel şi calitatea de membru în cadrul Consiliului de administraţie al Liceului Tehnologic ”Paul Bujor” din Bereşti, „încălcând astfel dispoziţiile art. 87 alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003”. 

Conform articolului de lege menţionat, funcţiile de primar şi viceprimar sunt incompatibile cu funcţia de membru al consiliului de administraţie ori cenzor sau orice funcţie de conducere ori de execuţie la societăţile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare, la regiile autonome de interes naţional sau local, la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la instituţiile publice.

Totuşi, trebuie spus că viceprimarul a fost desemnat să facă parte din CA al liceului chiar de către Consiliul Local, care a argumentat că, astfel, cheltuirea banului public este atent şi competent supravegheată  (Tănase Bârlădeanu este economist de meserie, fiind şi fost director al Agromec Bereşti). De asemenea, viceprimarul nu a fost remunerat pentru activitatea de la liceu, ceea ce ridică serioase semne de întrebare cu privire la temeinicia evaluării făcute de ANI.

„Fostul viceprimar din Bereşti a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază, de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris”, a precizat ANI. 

Tănase Bârlădeanu are posibilitatea să conteste în instanţă raportul de evaluare al Agenţiei Naţionale de Integritate. Dacă va câştiga procesul raportul va fi anulat, însă dacă va pierde va avea interdicţia de a exercita o funcţie sau o demnitate publică pentru o perioadă de trei ani din momentul rămânerii definitve a deciziei judecătoreşti.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite