Expert în educaţie, despre războiul din Ucraina: „Foarte multă lume cade în capcană pentru că trolii au grijă să le flateze prejudecăţile”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Doru Căstăian, sursa: Arhivă Personală
Profesorul Doru Căstăian, sursa: Arhivă Personală

Doru Căstăian, profesor de filosofie şi ştiinţe socio-umane şi specialist în educaţie, vorbeşte despre războiul din Ucraina, despre cele mai grave urmări ale acestuia, dar şi de criza umanitară care a urmat.

Într-un interviu pentru „Adevărul”, profesorul Doru Căstăian face o analiză a războiului din Ucraina, precum şi câteva scenarii cu privire la finalul conflictului. „Mi-e teamă că varianta în care Putin pur şi simplu va opri agresiunea e din ce în ce mai puţin probabilă. Continui să sper că mai degrabă va fi oprit”, susţine Doru Căstăian, specialist în educaţie. 

Doru Căstăian este profesor ”Merito”, unul dintre cele mai importante premii care se acordă dascălilor din România.

 Adevărul: Cum vedeţi războiul din Ucraina, cum credeţi că se va sfârşi?

Profesorul Doru Căstăian: Îl văd cu îngrijorare, ca toată lumea. Eu cred că se va sfârşi într-una dintre următoarele două situaţii: a) fie Putin va fi trădat şi sacrificat de ai lui pentru că situaţia va deveni insuportabilă chiar şi pentru cei care l-au susţinut; b) Putin va găsi o narativă pentru a opri războiul, una care să-l facă să nu pară ridicol, măcar în ochii ruşilor. Asta e ce cred eu, dar cred că există şi alte scenarii, iar adevărul e că absolut nimeni nu ştie. E prea multă complexitate ca să fie integrată într-o manieră predictibilă şi rezonabilă în scenariile noastre.

Ar fi putut un istoric să anticipeze situaţia actuală?

-Cu alte cuvinte, mă întrebaţi dacă războiul a fost o „lebădă neagră” în sensul lui Taleb dacă cineva l-ar fi putut prevedea. Sigur, acţiunile lui Putin din ultimul deceniu nu îl făceau imposibil şi cred că o creştere a agresivităţii Rusiei în regiune era predictibilă. La război de felul acesta cred că se aşteptau totuşi foarte puţini, cei mai mulţi dintre noi, şi îmi imaginez că istoricii nu fac excepţie, n-au mai crezut că este posibil aşa ceva în Europa.

Care sunt principalele metode propagandistice ale lui Putin pentru a justifica măsurile războinice în faţa propriilor cetăţeni?

-Sunt, în principal, metode clasice: manipulare prin canale media oficiale, cenzura opiniilor alternative, trolaj şi fake news pe Internet, reducerea accesului populaţiei la metode credibile de informare. Dar nu aş spune că nu vedem proteste, mie mi se pare remarcabil cât de mult protestează oamenii în ciuda acestor moduri propagandistice de a acţiona.

Unde credeţi că se va opri politicianul Putin?

-Una dintre problemele tipului de joc politic pe care l-a început Putin, un joc de sumă zero, este aceea că, la un moment dat, produce alternativa de a miza totul pentru a forţa un câştig mare, fără mai fi dispus la compromisuri intermediare. Cel mai teamă mi-e de faptul că, în acest moment, Putin mai are atât de puţin de câştigat prin negociere, izolându-şi ţara şi naţiunea şi aşezându-i în spate un pietroi de care nu va scăpa mult timp, încât nu mai e fezabilă o microgestiune a pierderilor. Mi-e teamă că varianta în care Putin pur şi simplu va opri agresiunea e din ce în ce mai puţin probabilă. Continui să sper că mai degrabă va fi oprit. Mai fac o dată această precizare: acestea sunt gândurile mele, dar adevărul e că nimeni nu ştie unde se va opri Putin.

Care credeţi că vor fi cele mai mari grave urmări ale acestui război?

-E greu de spus şi depinde destul de mult şi de modul în care se va încheia acest război. Pentru că, dacă vom avea în Ucraina o zonă caldă de insurgenţă continuă, atunci urmările vor fi devastatoare şi se vor face resimţite sine die. Dacă vom avea o Ucraina independentă şi membră a UE, refacerea ar putea fi mai rapidă. Mai evanescente şi mai greu de intuit sunt urmările culturale, politice şi militare. E de aşteptat ca ele să modeleze imaginarul endemic vreme îndelungată, e de aşteptat să se redefinească masiv raportul între diferitele naţiuni din zonă. După cum spuneam, avem de-a face cu o complexitate remarcabilă.

Cât este manipulare, dezinformare sau război informaţional?

-Este multă manipulare, multă dezinformare, iar războiul informaţional a început de ceva vreme. Am putea spune că avem grefat un război clasic recent pe un război informaţional care a început mai demult. Trolii au în general câteva scopuri fundamentale: a) consolidarea şi împingerea în spaţiul public a unor naraţiuni; b) parazitarea, distorsionarea şi îngreunarea transmiterii mesajelor şi naraţiunilor alternative; c) rolul de filtru hermeneutic pentru populaţia neutră sau indecisă. Să le luăm pe rând. În primul rând, să spunem că omul este un animal narativ. Ne plac poveştile, consumăm şi spunem poveşti în primul rând pentru că aceasta este o cale atavică de a înţelege şi de a explica realitatea. 

De aceea, poveştile pe care le învestim cognitiv şi afectiv modelează reacţiile, deciziile şi comportamentele noastre. Dar ce face omul când are de-a face cu narative alternative, cu un război postmodern al ficţiunilor? Le va adopta pe cele mai convingătoare. Iar trolii asta fac. Utilizează diferite metode pentru a face naraţiunile pe care le promovează mai convingătoare. Desigur, ajută nu doar să promovezi o naraţiune, ci să le decredibilizezi pe celelalte. În al treilea rând, trolii oferă grile hermeneutice. Oamenii nu ştiu ce să facă cu faptele brute. Ei le înteleg doar în momentul în care le pot integra în naraţiuni şi în scheme explicative. Iar trolii sunt mereu dispuşi să „ajute”, să le spună oamenilor ce să înţeleagă, unde să aşeze faptele cu care se întâlnesc. Foarte multă lume cade în capcană pentru că trolii au grijă să le flateze prejudecăţile şi bias-urile comune. Doar minţile critice şi active rezistă într-o oarecare masură manipulării si trolajului.

  

Cum credeţi că va arăta lumea, în special continentul european, după acest război?

-Nu ştiu, nimeni nu ştie. Sper doar să nu uităm cu una, cu două că, pentru o clipă, a devenit atât de limpede pentru fiecare dintre noi că Europa nu e în primul rând un teritoriu, ci o viziune şi o opţiune valorică. Sper din suflet că Europa nu va pierde uşor revelaţia culturală şi axiologică a acestor zile. 

    

Vă mai recomandăm: 

Profesoară din Ucraina, fugită din calea războiului: „Am închis casa şi am lăsat tot în mâna Domnului” 

Bloc de locuinţe pentru cazarea refugiaţilor care ajung în Galaţi. Primar: „Ajutăm, suntem solidari!“

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite