Epava navei Transilvania a fost hăcuită şi recuperată pe bucăţele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muncitorii au scos din Dunăre, doar o mică parte din epavă Foto:Adrian Obreja
Muncitorii au scos din Dunăre, doar o mică parte din epavă Foto:Adrian Obreja

Deşi a semnat un contract de 3,7 milioane de euro, cu APDM,  firma Superquatro Grup nu a reuşit să-şi ducă la bun sfârşit obligaţiile, termenul de finalizare al lucrărilor fiind 23 iunie 2009.

Lucrările pentru ranfluarea epavei navei Transilvania au început anul trecut, în luna septembrie şi au ieşit demult din grafic. Până în momemntul de faţă, doar 30% din navă a ajuns, din nou, la lumina zilei. Superquatro Grup a depaşit de două ori termenul de finalizare a lucrărilor de recuperare şi nu sunt semne că ritmul acestora ar putea să se îmbunătăţească prea curând. Drept urmare, firma va fi penalizată de către Administraţia Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi. Penalităţile reprezintă 0,1% pe zi (de întârziere), din valoarea contractului.

“N-am încasat încă penalităţile. La sfârşitul contractului, vom face socoteala. La  data de 23 octombrie, trebuia să fie scoasă nava de acolo. Ei (firma Supequatro n.n.) au solicitat, de la început, prelungire de termen. O să intrăm până la urmă într-un litigiu”, a declarat Mihai Ochialbescu, şeful APDM Galaţi.

Faptul că tabla navei este putrezită îngreunează  lucrările. Nu se pot scoate la suprafaţă decât bucăţi mici din epavă. Degeaba se folosesc cabluri care ar putea susţine şi 100 de tone, deoarece, în momentul în care sunt legate, ele trec prin tablă şi nu se pot scoate decât bucâţi mici de câteva sute de kg. Şeful APDM-ului spune că, deşi tabla pare groasă, la mijloc este doar cât o foiţă şi restul este oxid de fier. Până acum, au fost tăiate din epavă doar fragmente mici, care au rămas pe fundul apei.

“Firma respectivă trage de o tablă, despre care, angajaţii ei spun că ar avea 100 de tone sau 200 de tone şi scot o bucată de tablă de un metru, de 500 kg. Tabla este foarte ruginită, niturile sar imediat şi o scot  bucăţele”, a mai spus Mihai Ochialbescu.

După ce termenul a fost depăşit de două ori, şeful APDM suflă şi-n iaurt şi are reţineri în a mai spune un termen de finalizare al lucrărilor. Totodată, Mihai Ochialbescu spune că ar fi procedat altfel, în această operaţiune, dacă el ar fi decis ranfluarea.

„Dacă era după mine, eu nu făceam aşa. Aşa s-a hotărât la vremea respectivă şi asta e. Eu aş fi făcut un padoc şi lucram altfel. Firma respectivă a spus că, în luna ianuarie, va fi scoasă epava la suprafaţă. Nu mai am curaj să zic ceva, să mai dau vreun termen”, a adăugat Ochialbescu.

Nava de pasageri Transilvania a fost construită în 1938 la Şantierul Naval Burmeister & Wain din Danemarca şi în dimineaţa zilei de 9 septembrie 1979 s-a răsturnat din cauza nivelului scăzut al apei Dunării.

Galaţi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite