Dr. Cristian Apetrei, virusolog român din SUA: „O mască purtată corect este mult mai eficientă decât testările inutile“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa: Arhivă
Sursa: Arhivă

Cunoscutul virusolog român stabilit în SUA, dr. Cristian Apetrei, susţine că o mască purtată corect este mult mai eficientă decât testările inutile. Cercetătorul afirmă că „testele gratuite nu sunt decât un vector de transfer al banilor de la buget în nişte buzunare încăpătoare”.

Virusologul român Cristian Apetrei, profesorul de boli infecţioase şi microbiologie la Universitatea din Pittsburgh (SUA), susţine că „o masca purtată corect este o acţiune net, dar net mai eficientă decât 286.500 de testări inutile”.

„Masca nu trebuie să fie perfectă pentru ca să rupă lanţul de iubire între SARS-CoV-2 şi gazda lui geto-dacică. Vreau să reiterez că nu sunt un taliban al măştii. 

Cred, şi am repetat chestia asta ad nauseam, că este excesiv să ceri oamenilor să poarte masca în toate spaţiile deschise. În aer liber, transmisibilitatea SARS-CoV-2 este de 17-19 ori mai redusă decât în încăperi (încă nu ştim datele legate de Omicron).... O mască purtată corect este o acţiune net, dar net mai eficientă decât 286.500 de testări inutile”, afirmă dr. Cristian Apetrei.

Cercetătorul român consideră că ar trebui să fie implementate reguli eficiente care să fie impuse la locul de muncă, în cluburi, la şcoală, la mall şi la biserică.

„Dacă oamenii ar înţelege aceste lucruri, lucrurile ar merge mult mai bine. Până la urma urmei, fiecare individ trebuie să se protejeze pe sine. Şi fiecare trebuie să îşi ia riscurile calculate care-l reprezintă cel mai bine. Pe de altă parte, instituţiile (locul de munca, clubul, scoală, mallul, biserica) trebuie chemate să contribuie la respectarea regulilor. În loc să implementam principii draconice pe care nu le respecta nimeni, ar fi mult mai eficient să explicam clar şi simplu ştiinţă, şi să adoptam masuri commensurate cu riscurile. Şi mai ales să le implementam eficient”, afirmă dr. Apetrei. 

Cercetătorul român critică Ministerul Sănătăţii

În loc facă focuri de artificii cu teste inutile gratuite suportate cu o generozitate debilă de la buget, Ministerul Sănătăţii mai bine ar lua măsuri să furnizeze măşti gratuite, în special pentru mediile la risc, susţine virusologul român.

„Ar fi mult mai simplu şi mai ieftin pentru bugetul statului să furnizeze măşti gratuite copiilor în şcoli-locul cel mai vulnerabil în acest moment. Sau la biserică. Sau la spital. Altfel, testele gratuite nu sunt decât un vector de transfer al banilor de la buget în nişte buzunare încăpătoare”, concluzionează dr. Cristian Apetrei.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Medic despre alimentaţia în pandemie: „Nu există soluţii miraculoase, pastile şi alimente minune”

 

Avertismentul unui medic despre dependenţa de internet: Părinţii să apeleze la specialişti şi să nu facă experimente pe copii

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite