Două investiții uriașe blocate la Galați de scumpirea materialelor și de constructorii neserioși

0
0
Publicat:

Scumpirile materialelor de construcții, dar și constructorii neserioși, au dat peste cap planurile autorităților care au comandat diferite lucrări. Este vorba de Centura orașului și Muzeul de artă vizuală, două obiective importante pentru orașul Galați.

Șantierul Muzeului de Artă Vizuală FOTO: C. Mazilu
Șantierul Muzeului de Artă Vizuală FOTO: C. Mazilu

Dacă unele șantiere au fost abandonate și nu se găsesc firme interesate să continue lucrările, în alte cazuri autoritățile au fost nevoite să suplimenteze bugetele, din cauza prețurile care au explodat la materialele de construcții.

Un șantier abandonat este și primul muzeu de artă construit după 1989 în România. Lucrările la viitorul muzeu din Galați sunt suspendate de aproape un an de zile, deoarece constructorul care a câştigat contractul a intrat în insolvenţă. Astfel, proiectul, în valoare de 4,7 milioane de euro, a rămas blocat. Obiectivul este realizat în proporţie de peste 60 la sută, iar autoritățile caută o firmă care să termine lucrările.

Un constructor care a fost neserios. Are mai multe lucrări neterminate în țară. Din păcate, din cauza acestui constructor neserios a trebuit să reluăm de capăt toate procedurile, cu expertiză, reevaluări. Am avut procedură de licitație. A venit un ofertant cu o ofertă mai mare decât ceea ce s-a recalculat. A fost scos din nou la licitație și nu s-a prezentat nimeni. (...) Este un obiectiv pe care îl vom termina, fie că place sau nu unora”, susține Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Muzeu de Artă Vizuală cu o arhitectură futuristă

Clădirea muzeului din Galați este ridicată în mijlocul unui parc şi are o arhitectură futuristă. În interior vor fi un amfiteatru cu 185 de locuri, un foaier, un laborator, o bibliotecă, spaţii de expunere şi ateliere de creaţie plastică în aer liber. Este pentru prima oară, după 1989, când se construieşte în România un muzeu.

La final, noul sediu va avea patru niveluri, o înălţime de 21,5 metri şi o suprafaţă construită de peste 4.000 de metri pătraţi. Clădirea va avea o copertină lată de 15 metri pentru ateliere de creaţie în aer liber şi lifturi pentru acces la etajele superioare.

Lucrări întârziate la Centura Galațiului

Sunt lucrări întârziate și la Centura Galațiului, o investiţie de peste 30 de milioane de euro. Proiectul a ajuns la un stadiu de aproape 70 al sută și prevede modernizarea a 10,45 km de drum, care pe unele porţiuni va avea patru benzi de circulaţie, sensuri giratorii, piste pentru biciclişti, cu o lungime totală de 6,5 km. 

Investiția ar fi trebuit deja finalizată, însă a fost întârziată din cauza constructorilor neserioși, spune Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

O problemă a reprezentat și prețurile materialelor de construcții care au explodat.

„Se vor termina lucrările la sfârșitul acestui an sau începutul anului viitor. Nu sunt foarte mulțumit de ritmul în care au lucrat firmele până acum. Toate firmele au avut probleme, începând de la cea care execută podul hobanat,  până la cei care au făcut partea de relocări utilități”, a spus Costel Fotea.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite