Destinul tragic al lui Vasile Lehăduş, pugilistul care a murit în timp ce încerca să salveze o femeie din mâinile unui monstru înarmat cu un cuţit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În anii '70 - '80, Vasile Lehăduş scria istorie în boxul românesc. De-a lungul carierei sale, acesta a câştigat competiţii naţionale şi internaţionale, fiind şi astăzi un nume de referinţă în sport. Astăzi, cei doi fii ai săi, Octavian şi Adrian îi cinstesc memoria şi fac la rândul lor performanţă în box, în Emiratele Arabe Unite.

Vasile Lehăduş s-a născut pe 3 aprilie 1950, în Galaţi. Timp de aproximativ două decenii, acesta şi-a dedicat viaţa boxului, devenind campion naţional la juniori şi vicecampion naţional la seniori, făcând parte din lotul României. Impunătorul pugilist a obţinut rezultate remarcabile şi la competiţiile desfăşurate în afara ţării.

Coşmarul de acum 24 de ani

Pe 7 iulie 2016 se vor împlini 24 de ani de la dispariţia legendarului boxer. Destinul nemilos l-a trimis pe acesta în braţele morţii, chiar în momentul când încerca să salveze viaţa unei femei atacate de un bărbat înarmat cu un cuţit.

„În ziua aceea fatidică de vară, tata venea de la serviciu şi vizavi de locul de muncă al mamei, un bărbat îşi înjunghiase soţia pe balconul apartamentului. Atunci, tatăl meu a plecat însoţit de câteva persoane să vadă ce se întâmplă şi să salveze victima”, povesteşte Octavian, fiul cel mare al pugilistului.

Coşmarul abia atunci avea să înceapă. Odată ajuns în faţa apartamentului din care se auzeau ţipetele „criminalul se ascundea în spatele uşii şi l-a surprins pe tata. I-a înfipt părintelui meu cuţitul aproape de inimă, iar el s-a prăbuşit la pământ, moment în care i-au mai fost aplicate alte şase lovituri de cuţit. Au sosit atunci şi poliţiştii, s-au dus la femeie, dar ea decedase din păcate. Tatăl meu a mai supravieţuit doar până la spital”, ne-a spus Octavian Lehăduş, cutremurat încă de această tragedie.

O carieră dedicată părintelui pierdut

În memoria părintelui dispărut, fiii acestuia, Octavian (31) şi Adrian (29), îşi dedică viaţa boxului şi fac performanţă în Dubai.

Octavian Lehăduş în sala de antrenamente din Dubai FOTO www.lehadus.com

image

„Într-o zi, un vecin care practica boxul în sala în care se antrenase şi tatăl meu, m-a întrebat de ce nu ne apucăm şi noi de acest sport, ca să ne urmăm părintele şi să îi ducem numele mai departe. Nici nu am stat pe gânduri şi a doua zi l-am luat pe fratele meu mai mic la antrenament, eu aveam 7 ani, iar el 5 ani. La primul memorial «Vasile Lehăduş» am boxat amândoi pentru prima oară, când mănuşile erau mai mari decât noi”, a relatat Octavian Lehăduş, fost campion al Emiratelor în 2008 şi fiul pugilistului Vasile Lehăduş.

Octavian Lehăduş în sala de antrenamente din Dubai FOTO www.lehadus.com

image

După 24 de ani, cei doi fraţi îşi petrec cea mai mare parte a timpului tot pe ringul de box. Tinerii sunt acum jucători profesionişti de box şi predau această disciplină pe care au învăţat-o de la maestrul Costel Burlacu.

De mai bine de un deceniu, fraţii Lehăduş locuiesc în Dubai, unde au şi manageriat săli de box. Anul trecut, Octavian şi Adrian au lansat pe piaţa din Emirate propriul brand de echipament sportiv, Lehadus Boxing, care va ajunge şi în România.

 

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite