De ce a pierdut secretarul de stat Cristian Dima procesul cu ANI: „Nu-mi dau demisia din Guvern. Voi apela la CEDO”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis că actualul secretar de stat a votat ilegal, pe vremea când era consilier local de Galaţi, o alocare de fonduri publice pentru o fundaţie la care deţinea funcţia de vicepreşedinte.

Punct final în procesul dintre secretarul de stat Cristian Dima (ALDE) şi  Agenţia Naţională de Integritate (ANI). Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au stabilit, printr-o decizie definitivă şi irevocabilă, că actualul secretar de stat din cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri a încălcat legea şi s-a afla în stare de conflict de interese în timp ce-şi exercita calitatea de consilier local de Galaţi.

Conflictul de interese de care este acuzat Dima s-a produs, potrivit ANI, în urmă cu patru ani (în 2013), atunci când acesta a votat, ca ales local, alocarea unor fonduri publice pentru Fundaţia „Andreiana Juventus”. Problema este că actualul secretar de stat era în acea vreme vicepreşedinte al fundaţiei, calitate în care ar fi trebuit să se abţină de la vot potrivit procedurilor legale.

Fundaţia amintită este înfiinţată de primăria Galaţi şi a fost folosită în ultimii 10 ani pentru a intermedia o serie de programe sociale publice, cum ar fi acordare de burse pentru elevii eminenţi, dar fără posibilităţi materiale sau finanţarea organizării unor evenimente caritabile. Funcţiile de conducere din asociaţie au fost însă, tot timpul, atribuite unor personaje politice, fundaţia fiind controlată de PSD şi PC (devenit ulterior ALDE).

În 2011, pe fondul reducerilor bugetare din aparatul administrativ, fundaţia „Andreiana Juventus” a devenit „interfaţa” prin care circa 80 de angajaţi de la Teatrul Muzical „Nae Leonard” şi de la Teatrul Dramatic „Fani Tardini” au putut fi menţinuţi pe funcţie şi plătiţi, deşi, în teorie, ei fuseseră concediaţi pentru a reduce cheltuielile. Sumele necesare plăţii acestora au fost virate, ani de zile, din bugetul local, sub pretextul unor acţiuni umanitare. Însă toate aceste aspecte le vom detalia într-un material amplu.

Revenind la procesul pierdut cu ANI de secretarul de stat Cristian Dima, trebuie să spunem că demnitarul îşi neagă cu înverşunare vinovăţia.

„Prima mea tendinţă a fost să plec, să demisionez dar, până la urmă, numirea într-o demnitate publică au făcut-o la propunerea colegilor mei, de care trebuie să ţin cont, oamenii aceia au avut încredere. În principiu, conflictul de interese este un temei pentru eliberarea din funcţie atunci când are o componentă penală în ceea ce priveşte dobândirea unor avantaje materiale. În cazul unei demnităţii numite, rămâne la latitudinea prim-ministrului eliberarea din funcţie”, a declarat politicianul.

Mai mult decât atât, Dima a spus că are de gând să atace la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) soluţia pronunţată de judecătorii români, deoarece consideră că i se încalcă dreptul la muncă prin interdicţia ca vreme de trei ani să nu mai poată candida.  

Este de spus că, în lipsa unei demisii, rămânerea lui Cristian Dima în Guvern depinde acum de premierul  Sorin Grindeanu, care va lua o decizie în acest sens în zilele următoare.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite