Cum ne poate vindeca un coşmar şi de ce foloseşte creierul această metodă fără voia noastră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coşmarurile sunt de cele mai multe ori legate de activităţile noastre zilnice
Coşmarurile sunt de cele mai multe ori legate de activităţile noastre zilnice

Din ce în ce mai mulţi dintre noi au probleme cu somnul. Coşmarurile au intrat în cotidian, iar cei care le au noapte de noapte au dezvoltat o frică de somn. Totuşi, nu toate coşmarurile ne fac rău, aşa cum se credea, iar identificarea factorilor care ne provoacă insomnii este un prim pas spre recăpătarea sănătăţii mentale.

Fiecare dintre noi visează, chiar dacă mulţi nu îşi amintesc ce au visat. Studiile ştiinţifice au demonstrat că pe baza viselor se poate face un portret psihic complet la 75 din 100 de persoane. Şi asta pentru că visele sunt imagini şi trăiri pozitive sau negative experimentate în timpul somnului.

Se poate spune despre vise că sunt secrete profunde, care pot fi interpretate şi explicate ulterior. Visele pot fi profetice sau premonitorii, când cineva visează că mâine va ploua sau că vine o rudă în vizită, iar aceste lucruri se şi întâmplă, şi vise „vindecătoare“. Legat de visele premonitorii, multe invenţii au apărut mai întâi în vis, iar apoi cei cărora le-au apărut le-au pus în practică şi ele s-au dovedit viabile.

Visele mai pot fi conştiente, obişnuite şi coşmaruri. Aşa cum fiecare dintre noi este conştient de ce face în viaţa de zi cu zi, unii mai mult decât alţii, visele conştiente presupun ca o persoană să fie conştientă de ce visează noaptea şi să influenţeze visul cu pricina.

Visele reprezintă o traducere a dorinţelor

De pildă, poţi visa că cineva te alergă. Dacă eşti conştient de acel vis, poţi vizualiza o motocicletă sau maşină, în care poţi urca şi poţi pleca de acolo. Visele pot fi şi programate, în sensul că te poţi efectiv programa să visezi o anumită persoană sau să te visezi făcând ceva.

Coşmarurile reprezintă o categorie aparte de vise. Contrar aşteptărilor, unele coşmaruri sunt benefice pentru sănătatea mentală a unei persoane, pentru că mintea le foloseşte pentru a scăpa de anumite traume din trecut.

Coşmarurile se împart în două categorii. Coşmaruri care te conduc, ce pot duce chiar până la frica de somn, şi coşmaruri vindecătoare, ce au rol de eliberare psihică. O problemă poate apărea la interpretarea viselor, care poate fi subiectivă sau obiectivă.

”Interpretarea psihologică a viselor este cea mai apropiată de realitate. De pildă, dacă visezi că îţi faci bagajele, acest lucru înseamnă că va urma o schimbare în viaţa ta. Dacă visezi o cheie, înseamnă că ai un secret”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

Visele reprezintă practic o traducere a dorinţelor pe care fiecare dintre noi le are stocate în subconştient. Indiferent de situaţie, ele ne spun ceva despre noi şi despre lumea care ne înconjoară. Un lucru trebuie punctat. Toată lumea visează. Cei care susţin că nu visează, se află în eroare. Ei visează, numai că nu reţin visele.

Stresul şi emoţiile puternice influenţează visele

În ultima perioadă, sunt multe persoane care au probleme cu somnul. Şi asta pentru că mintea lor este foarte agitată, iar acest lucru se transmite şi corpului fizic, care nu este lăsat se relaxeze şi să se detensioneze.

Deşi poate părea ciudat, mâncatul la ore târzii poate afecta visele. Persoanele în cauză se pot confrunta cu diverse frici generate de faptul că stomacul este nevoit să digere mâncarea în perioada în care ar trebui să fie în repaus. Nu este, de asemenea, recomandat să se vizioneze filme de groază pentru că visele vor fi pe măsură. Respiraţiile profunde ajută foarte mult la un somn liniştit, pentru că astfel se va crea o hiperventilare a creierului, ce va intra pe o frecvenţă propice somnului.

Există mai mulţi factori care influenţează visele. Este vorba de stres, emoţii puternice, pozitive sau negative, gânduri, activităţi fizice şi dorinţe. ”Activităţile fizice nu se opresc întotdeuna când o persoană adoarme. Corpul mental mai păstrează o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp emoţiile, acţiunile şi gândurile din timpul zilei. De aceea, dacă ai avut o frică puternică în timpul zilei, este posibil ca informaţiile din subconştient să îţi creeze în timpul somnului ceva apropiat de frica pe care ai avut-o în timpul zilei. Tocmai de aceea este important pentru fiecare dintre noi să ştie ce îi poate afecta visele şi ce poate face ca să aibă un somn liniştit”, conchide psihologul Stelian Chivu.

Galaţi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite