Cum a pierdut Primăria Galaţi o clădire şi un teren, în valoare de 6 milioane de euro, pe mâna unui judecător corupt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Palatul Lambrinidi, un superb imobil situat în zona ultracentrală a Galaţiului, a fost cumpărat de Eforia oraşului în anul 1907, din bani adunaţi de la cetăţeni, tocmai pentru a fi sediul admistraţiei locale. Cu toate acestea, justiţia a refuzat retrocedarea către oraş a imobilul care a fost transferat în perioada comunistă la CFR .

Primăria Galaţi a cheltuit 8 milioane de euro pentru un sediu nou după ce justiţia a refuzat să-i retrocedeze o clădire istorică, acum aflată în administrarea CFR, pentru care municipalitatea a prezentat dovezi clare că a cumpărat-o.

Respectivul imobil, aflat în plin centrul oraşului şi cunoscut sub denumirea de palatul Lambrinidi, a fost cumpărat de oraşul Galaţi în anul 1907, tocmai pentru a fi sediul administraţiei locale, dar în perioada comunistă a fost dat în folosinţa CFR, care ulterior, după Revoluţie, l-a inclus în capitalul social.

Completul de judecată, condus de controversatul magistrat Florin Costiniu (condamnat ulterior la trei ani de închisoare, cu suspendare, într-o cauză care-l privea pe fostul senator Cătălin Voicu), a decis că nu poate retroceda imobilul nici în natură şi nici sub formă de despăgubiri, dat fiind că transferul de la Primărie la CFR s-ar fi făcut legal, „bunul a devenit proprietate socialistă de stat”, iar capitalul social al SNCFR nu mai poate fi diminuat.

Decizia, luată după mai bine de opt ani de procese, a fost urmată de alţi opt ani de încercări de revizuire a sentinţei dată de judecătorul Costiniu însă, în cele din urmă, municipalitatea a trebuit să se recunoască învinsă şi să renunţe la proprietatea cumpărată din banii gălăţenilor.

Mai mult decât atât, deoarece imobilul în care funcţionează administraţia publică locală a fost retrocedat proprietarului, căruia i se plăteşte (încă) o chirie de 10.000 de euro pe lună, Consiliul local a hotărât să construiască un sediu nou pentru Primărie (care va fi dat în folosinţă în primăvara lui 2017), care a costat circa 8 milioane de euro.

image

Palatul Lambrinidi FOTO Costel Crângan

„Am încercat tot ceea ce se putea încerca. Nimeni nu vrea să ne ajute. Parcă vorbim la pereţi”, declara pentru „Adevărul”, în urmă cu trei ani, fostul primar Marius Stan.

Istoria zbuciumată a Palatului Lambrinidi

Imobilul în litigiu este situat chiar în buricul târgului, pe strada Domnească nr 51, la doar 100 de metri de clădirea în care Primăria stă acum cu chirie.

Potrivit documentelor existente la Arhivele Statului, superbul imobil a aparţinut până în 1890 industriaşului Epaminonda Lambrinidi. Acesta a fost declarat, în anul amintit, în stare de faliment, iar clădirea a intrat în proprietatea societăţii bancare „Creditul Funciar Urban” care, mai bine de 17 ani, a dat-o în chirie Curţii de Apel Galaţi.

image

Actul  prin care Primăria Galaţi a dobândit imobilul FOTO C Crângan

În anul 1907, Palatul Lambrinidi este cumpărat de Primăria Galaţi, din fonduri publice, iar actul, înregistrat de tribunalele Ilfov şi Covurlui (sub numerele 1156/9.02.1907, respectiv 367/16.02.1907) se află şi acum, în original, în Arhivele Statului. Preţul tranzacţiei a fost de 140.000 lei aur, din care 40.000 de lei s-au dat pe loc, iar restul sumei în rate semestriale întinse pe 10 ani.

Curtea de Apel a mai funcţionat, plătind chirie Primăriei, în amintitul imobil până în 1930. Între 1930-1940, aici a funcţionat Liceul de Fete Mihail Kogălniceanu, instituţie care părăseşte clădirea în 1940, din cauza avariilor produse de cutremur. Imobilul intră într-un amplu proces de consolidare, iar în 1941 devine sediul Primăriei şi Sfatului Popular Orăşenesc Galaţi.

În 1968, instituţiile se mută în fostul Grand Hotel (care fusese naţionalizat), Palatul Lambrinidi fiind predat Direcţiei Regionale CFR Galaţi, printr-un ordin (nr 95/7 mai 1968), semnat de cunoscutul activist comunist Constantin Dăscălescu (prim-ministru al României până în decembrie 1989).

Decizie pronunţată de un judecător condamnat ulterior

În anul 1999, Primăria Galaţi a decis să încerce să-şi recupereze imobilul confiscat de autorităţile comuniste şi a deschis proces, care avea să dureze circa opt ani. După ceTribunalul şi Curtea de Apel Galaţi i-au dat fără probleme dreptate, dreptul de proprietate fiind incontestabil, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a sucit complet lucrurile şi, în 3 mai 2007 (adică exact la 100 de ani de când Primăria cumpărase Palatul Lambrinidi), a decis, cu totul bizar, că imobilul aparţine de fapt SNCFR.

În motivare sentinţei, preşedintele completului, judecătorul Florin Costiniu, argumentează că „bunul a devenit proprietate socialistă de stat”. Judecătorul a tratat cauza ca şi cum clădirea ar fi fost construită din fonduri publice în perioada comunismului (caz în care transferul administrării nu putea fi contestat), deşi aceasta era dobândită de minicipalitatea gălăţeană cu mult înainte de existenţa „proprietăţii socialiste”, deci se încadra în condiţiile de retrocedare.

image

Fragment din motivarea dată de judecătorul Costiniu în dosar FOTO C Crângan

De altfel, alte instanţe au procedat, în cauze similare, cu totul diferit de judecătorul Costiniu. Un exemplu la îndemână este retrocedarea către Primăria Galaţi a unui imobil (fostă casă de odihnă pentru angajaţi) din Călimăneşti-Căciulata (Vâlcea). Imobilul fusese preluat de statul comunist şi dat unui sanatoriu, însă în 2004 judecătorii au decis să facă restituirea în natură către Primăria Galaţi.

La trei ani distanţă după pronunţarea controversatei decizii din litigiul Primăria Galaţi-SNCFR, în 2010, judecătorul a fost arestat în legătură cu scandalul de corupţie în care este implicat senatorul Cătălin Voicu, iar în 2012 a fost condamant la trei ani de închisoare, cu suspendare, pentru complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă.

image

Fostul judecător Florin Costiniu FOTO Adevărul

O mare parte din vină pentru soluţia din dosar o are şi Primăria Galaţi, care nu a fost reprezentată de nimeni la procesul pierdut la Înalta Curte. Şefa Compartimentului juridic al instituţiei era în acea vreme Doina Udrescu, care ulterior a demisionat şi a ajuns avocat pe bază de onorariu al Primăriei.

Cu nădejdea la Guvern

Pierderea clădirii a adus oraşului o pierdere de circa şase milioane de euro, acesta fiind preţul la care este evaluat Palatul Lambrinidi.

Avocatul Alexandru Bălan (fost preşedinte al Curţii de Apel Galaţi), unul dintre cei mai reputaţi jurişti gălăţeni, ne-a ajutat în clarificarea aspectelor juridice ale acestui dosar şi a rezumat totul în doar câteva cuvinte: „Totul este o aberaţie! Cred că judecătorul care a decis asta era în stare de imponderabilitate”.

O soluţie pentru ca această nedreptate flagrantă să fie înlăturată ar putea fi, potrivit avocatului menţionat, o hotărâre de Guvern prin care să se facă transferul imobilului (pe care SNCFR nici măcar nu-l foloseşte) de la compania de stat la Primăria Galaţi.


Vă mai recomandăm şi:

Cum au tocat banii oraşului, pe cafele, angajaţii unei primării. Curtea de Conturi a imputat 100.000 de lei fostului primar

Cum s-a pricopsit Academia Română cu un palat aristocratic de 30 de milioane de euro a cărui întreţinere costă o avere

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite