Culmea risipei de bani publici: avocat plătit cu 45.000 de lei la Tecuci pentru asistenţă juridică într-un dosar civil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consilierul Samir Oancă (stânga) şi primarul Cătălin Hurdubae Foto: ProTecuci.ro
Consilierul Samir Oancă (stânga) şi primarul Cătălin Hurdubae Foto: ProTecuci.ro

Consiliul Local Tecuci a aprobat, la propunerea primarului PSD Cătălin Hurdubae, o hotărâre prin care un cabinet de avocatură a fost angajat să reprezinte municipalitatea într-o proces cu o firmă care se ocupă de iluminatul public pentru o sumă exorbitantă, plătită din bani publici.

Autorităţile locale din Tecuci nu pierd niciun prilej pentru a cheltui bani publici cu nemiluita pe lucruri inutile sau care puteau fi făcute mult mai ieftin.

Fostul primar Daniel Gerhard Ţuchel (PNL) a cumpărat haine cu branduri celebre pe facturi de echipamente de protecţie şi luând pentru instituţie mobilier sculptat, la preţuri exorbitante, în timp ce noul primar Cătălin Hurdubae (PSD) s-a gândit să ude spaţiile verzi din oraş folosind un buldo-excavator ce ţine în cupă un rezervor din plastic care alimentează un furtun cu apă.

În urmă cu câteva zile, pe 31 mai, Primăria Tecuci a venit cu iniţiativa de a încheia un contract de asistenţă juridică cu cabinetul de avocatură Stanciu Irina pentru suma de 45.000 de lei, care să reprezinte municipalitatea într-un proces cu firma SC Romlux Lighting Company SA. În propunerea făcută Primăriei Tecuci, avocata lasă uşa deschisă chiar pentru o suplimentare a onorariului ”dacă va fi necesar, raportat la complexitatea cauzei şi prejudiciile ce se solicită de către SC Romlux Lighting Company SA”.

Suma ar face invidioase şi marile case de avocatură, mai ales că în proiectul de hotărâre aprobat de Consiliul Local Tecuci cu 10 voturi pentru şi 9 abţineri nu se face referire şi la o reducere a onorariului în situaţia în care administraţia ar pierde procesul cu firma de iluminat public.

hotarare CL

SC Romlux Lighting Company SA şi Primăria Tecuci încearcă din noiembrie 2016 să ajungă la o înţelegere pentru reluarea contractului de concesiune a serviciului de iluminat public în Tecuci, dar până acum nu s-a ajuns la un acord între cele două părţi.

Serviciile avocatei Stanciu Irina au fost preferate de Consiliul Local Tecuci, tot la propunerea primarului Cătălin Hurdubae, şi într-un alt dosar civil, unde administraţia locală se judecă cu Camera de Conturi, care îi impută 1,54 milioane de lei, bani plătiţi din fondul de rezervă al Guvernului în 2012. Cu doar o lună în urmă, pe 27 aprilie 2017, Consiliul Local Tecuci a aprobat o hotărâre prin care a stabilit ca Stanciu Irina să primească alţi 5.000 de lei pentru asistenţa juridică prestată în acest dosar.

Ce facem cu serviciul juridic?

De amintit este faptul că Primăria Tecuci are un serviciu juridic, unde lucrează doi consilieri juridici, iar la Consiliul Local activează un al treilea consilier juridic, însă şefa serviciului susţine că angajarea unui avocat se justifică pentru că juriştii nu ar face faţă numărului mare de dosare pe care le au.

Problema este că Primăria Tecuci mai are un avocat angajat, acesta fiind plătit până acum cu peste 100.000 de lei în procesele în care a reprezentat municipalitatea. ”Contribuabilii sunt urgisiţi pur şi simplu să îşi plătească taxele către stat, iar Primăria Tecuci şi o parte dintre colegii din Consiliul Local au decis să plătească 45.000 de lei din bani publici unui avocat. Este indecent ce se întâmplă. Cred că acest proiect de hotărâre a venit ca urmare a unei sugestii din altă parte”, ne-a declarat Samir Oancă, consilier independent la Tecuci.

hotarare CL 1

Contactat de Adevărul, primarul Tecuciului, Cătălin Hurdubae, s-a mulţumit să ne spună că lucrurile care se spun pe seama motivelor care au stat în spatele propunerii de adoptare a hotărârii amintite de către forul deliberativ local nu sunt adevărate şi ne-a invitat la biroul său pentru mai multe detalii.

Primul termen de judecată în dosarul pentru care administraţia locală din Tecuci a decis să plătească 45.000 de lei din bani publici a fost stabilit pe 13 iunie, când se va pune în discuţie o excepţie a necompetenţei teritoriale a Tribunalului Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite