Corupt, dar liber. Gardianul care a vândut sute de telefoane deţinuţilor din Penitenciarul Galaţi a fugit în Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi el a promis anchetatorilor că se va supune justiţiei, la scurt timp după ce a fost audiat el a părăsit România, iar judecarea procesului de corupţie în care este inculpat se va face în lipsă.

Fostul agent şef Constantin Mocanu (judecat în prezent sub acuzaţia că ar fi primit mită pentru a procura deţinuţilor din Penitenciarul de Maximă Siguranţă de la Galaţi din sute de telefoane), nu va răspunde pentru faptele sale în faţa judecătorilor Tribunalului gălăţean.

Magistraţii au ajuns la concluzia că vor judeca speţa fără a-l mai audia pe principalul inculpat, deoarece acesta a refuzat să se prezinte în faţa instanţei, deşi i-au fost acordate mai multe termene pentru a-şi susţine apărarea. Mocanu se află de circa trei ani în Germania, unde se pare că a obţinut un contract de muncă, şi nu mai are de gând să revină în ţară.

Un amărât de telefon de 1 euro se vindea în puşcărie 300 de euro

În fapt, Constantin Mocanu este acuzat că, împreună cu câţiva complici din interiorul şi din exteriorul Penitenciarului, a pus la cale o filieră prin intermediul căreia făceau bani frumoşi din vânzarea de telefoane mobile şi accesorii către deţinuţi.

Un telefon care costa câţiva euro ăn orice magazin din oraş, era convertit după gratii în 200-300 de euro, iar gardianul îşi trăgea partea leului din această poveste, având un tarif fix de 300 de lei pentru fiecare aparat preluat de la gard şi livrat complicilor din puşcărie.

Ancheta în ceea ce priveşte faptele lui Constantin Mocanu a debutat în 2011, totul plecând de la sesizarea unui deţinut cum că i s-ar fi oferit un telefon mobil cu cartelă la preţul de 300 de euro.

Încărcătorul se livra separat, la 50 de euro bucata, însă exista şi un „serviciu special” de păstrat şi încărcat mobile (pentru a evita confiscarea cu ocazia controalelor inopinante în celule), care costa 100 de euro pe lună.

A avut cel puţin doi complici

Filiera din care făcea partea agentul şef Constantin Mocanu era compusă din cel puţin trei membri, după cum arată procurorii.

Partea de oraş era asigurată de un anume Grigore Constandache, care se ocupa cu procurarea telefoanelor, a încărcătoarelor şi a cartelelor, dar şi de încasarea banilor de la rudele cumpărătorilor din puşcărie. Plata se făcea fie prin mandat online, fie direct, cu ocazia unei întâlniri între Constandache şi plătitor.

Constantin Mocanu avea misiunea de a prelua telefoanele mobile de la Constandache, pe care apoi le plasa în locuri bine stabilite din spaţiul de detenţie: după calorifere, în coşurile de gunoi sau în alte spaţii unde avea acces deţinuţii.

Schema de livrare era completată de deţinutul Ştefan Lazăr (zis Bidigă – văr primar cu Constandache), care era în acea vreme încarcerat pentru înşelăciune. Acesta distribuia telefoanele către cumpărători şi era şi cel pe care agentul şef Mocanu îl informa cu privire la controalele din celule, astfel încât lucrurile deţinute ilegal să fie ascunse din vreme.

Ciudat este că fostul gardian este acuzat doar de constituire de grup infracţional organizat şi introducerea într-o unitate de detenţie de mărfuri neautorizate, de parcă ar fi introdus în penitenciar covrigi, nu mijloace de comunicare, unele dintre ele folosite pentru înşelăciuni prin metoda „Accidentul”. Din motive încă neelucidate (probabil că la termenul din septembrie lucrurile se vor lămuri),acuzaţiile de luare de mită şi de abuz în serviciu s-au pierdut pe traseu.

Există suspiciunea că în filieră erau implicaţi şi alţi angajaţi ai Penitenciarului gălăţean au fost implicaţi în această poveste, cercetările fiind continuate într-un dosar disjuns despre a cărui soartă nu se mai ştie, cel puţin deocamdată, nimic.

Interesant este că protagoniştii acestei întâmplări nu au fost vreo secundă arestaţi pentru faptele lor. Ştefan Lazăr se afla deja în puşcărie, iar pentru Mocanu şi Constandache nu s-a luat nicio măsură preventivă.

2379 de mobile confiscate în 20 de luni

Faptul că la Penitenciarul de Maximă siguranţă din Galaţi lucrurile erau scăpate de sub control în privinţa telefoanelor mobile, în perioada în care tripleta Mocanu-Lazăr-Constandache făcea bani frumoşi din „afacerea”  menţionată este confirmat chiar de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

„În anul 2012 au fost descoperite 1.016 telefoane mobile şi 626 cartele SIM, iar anul acesta au fost descoperite 1.363 de telefoane şi 1.804 cartele SIM. Cu ocazia percheziţiilor desfăşurate la solicitarea sau în colaborare cu alte instituţii, s-au descoperit anul acesta 335 de telefoane şi 290 de cartele SIM”, confirma, în septembrie 2013, Penitenciarului Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite