Copii geniali degeaba pentru România. Ministerul nu are bani să-i trimită la olimpiadele lumii. Părinte: „Nu voi plăti. El şi-a făcut datoria lui, de a învăţa“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zece elevi români, împărţiţi în două echipe, s-au calificat să participe la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică. Chiar dacă educaţia a fost menţionată recent chiar în strategia de apărare a ţării, Ministerul Educaţiei finanţează doar plecarea uneia dintre echipe.

Elevii din România au avut an de an performanţe de excepţie la olimpiadele internaţionale de Astronomie şi Astrofizică, în ciuda faptului că astrofizica nici măcar nu figurează în programa şcolară. Performanţele româneşti din ultimii ani i-au determinat pe organizatori olimpiadelor internaţionale de Astronomie şi Astrofizică să ia decizia ca, pentru ediţiile 2015, 2016 şi 2017, să acorde ţării noastre dreptul de a înscrie în competiţie două echipe.

Vestea bună aduce după sine, însă, şi o veste proastă. Ministerul Educaţiei a anunţat că, legal, are în buget bani pentru a susţine doar o singură echipă, aşa că a doua echipă - compusă din Cosmin Andrei (Galaţi), Paul Drăghiş (Baia Mare), Paul Oneci (Timişoara), Iuliana Nuţu şi Răzvan Radu (ultimii doi din Bucureşti) – a fost lăsată să se descurce singură cu finanţarea participării.

Ediţia din 2015 a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică va avea loc în Indonezia, în perioada 26 iulie-4 august, iar costurile estimate sunt de circa 3.000 de euro pentru fiecare participant. Adică aproximativ 15.000 de euro pentru întreaga echipă.

Potrivit lui Adrian Andrei, tatăl olimpicului Cosmin Andrei, din Galaţi, părinţii membrilor echipei au fost nevoiţi să apeleze la sponsori privaţi pentru a face rost de bani, însă încă nu au reuşit să adune suma necesară. „Noi avem nişte promisiuni din partea ArcelorMittal şi Damen şi sperăm că se vor concretiza. Din ce înţeleg, şi ceilalţi participanţi sunt în discuţii cu o serie de sponsori“, ne-a declarat Adrian Andrei.

Micul geniu din Galaţi

Povestea lui Cosmin Andrei, elevul din Galaţi calificat la Olimpiada de Astronomie şi Astrofizică din Indonezia, este una cu totul specială. În vârstă de 15 ani şi elev în clasa a IX-a la un liceu din Bucureşti, Cosmin este cel mai mic dintre olimpicii calificaţi vreodată  la olimpiada de profil. El s-a „bătut“ pentru participarea la olimpiadă cu elevi mult mai mari şi s-a clasat pe locul al optulea. „A trebuie să înveţe singur totul, inclusiv fizica de clasa a XII-a“, povesteşte tatăl elevului.

Pasiunea lui Cosmin pentru Astronomie este veche de câţiva ani, însă s-a apucat serios de treabă de-abia din clasa a VII-a. „Până în clasa a VII-a a făcut badminton de performanţă, fiind unul dintre cei mai buni din ţară. Atunci a spus stop şi mi-a mărturisit că vrea să facă altceva, respectiv să ajungă olimpic internaţional în ştiinţe“, ne-a mărturisit tatăl lui Cosmin.

Performanţele nu au întârziat să apară. Cosmin Andrei este acum, la nici trei ani de când şi-a propus să se axeze pe studiul aprofundat al ştiinţelor, multiplu premiant al concursurilor de fizică, astronomie şi astrofizică.

Anul trecut, pe când colegii lui de generaţie se limitau să înveţe pentru Evaluarea Naţională, el se califica la trei olimpiade naţionale - chimie, fizică şi astronomie - la care a obţinut medalii şi menţiuni. Ba chiar s-a calificat şi la Olimpiada Internaţională de Astronomie din Kîrgîzstan, de unde s-a întors cu medalia de bronz, deşi era cel mai mic dintre toţi participanţii.

Nici măcar faptul că s-a mutat la un liceu departe de casă (în prezent învaţă la Bucureşti) nu l-a intimidat. El a terminat şi clasa a IX-a cu zece pe linie şi, în afară de calificarea în lotul pentru internaţionala de astrofizică, a mai obţinut şi o medalie de argint la naţionala de fizică din acest an.

 „Avem copii geniali“

Inginerul Adrian Andrei, tatăl micului geniu gălăţean al astronomiei, rezumă lucrurile la modul cât se poate de pozitiv. „Avem copii geniali în România, asta e important. Nu trebuie să ne uităm după lucrurile urâte, după neajunsuri, ci să ţinem cont de că România este în elita mondială a ştiinţelor prin aceşti tineri“, spune Adrian Andrei.

El ne-a mărturisit că a purtat discuţii şi cu o serie de oficiali din Ministerul Educaţiei cu privire la finanţarea echipei olimpice de Astronomie şi Astrofizică. „Am întâlnit oameni foarte deschişi acolo, care vor să ajute, însă legislaţia este de aşa natură încât nu au soluţii. Să privim partea plină a paharului. Sperăm să ducem echipa in Indonezia şi să avem rezultate. Restul chiar nici nu mai contează“, spune Adrian Andrei.

Reprezintă România cu bani din sponsorizări

Paul Codrin Oneci (foto jos), un elev de clasa a X-a a Liceului Grigore Moisil din Timişoara, este unul din cei cinci elevi români pentru care Ministerul Educaţiei nu a găsit banii necesari deplasării la Olimpiada Internaţională de astro-fizică din Indonezia. O minte sclipitoare, Paul Codrin Oneci a confirmat deja pe plan extern, fiind medaliat cu bronz la Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene organizată în Austria şi s-a calificat la Olimpiada Internaţională de Astro-Fizică din Indonezia. Pentru că nu s-a putut împăca cu ideea că fiul său ratează o asemenea competiţie, tatăl băiatului a început să strângă bani pentru a acoperi cât poate din costuri.

image

„Aşteptăm să ni se comunice suma finală pentru deplasare. Ştiu că trebuie să îşi asigure transportul, taxa de participare, cazarea şi masa. Am verificat cam cât ar fi echivalentul unei excursii. E undeva la 3.500 de euro. Eu m-am oferit ca, decât să rateze plecarea, să suport cât pot din costuri“, a spus tatăl băiatului.

Directoarea liceului în care învaţă Paul, Camelia Cerasela Bociu, a declarat pentru „Adevărul“ că reprezentanţii şcolii au reuşit să obţină pentru elevul olimpic sponsorizarea deplasării la olimpiadă din partea companiei Continental Automotive şi Consiliul Judeţean Timiş. „Nu aş vrea să arunc pisica moartă nici la minister. Ce ştiu e că în ceilalţi ani echipele româneşti eu mers cu bani de la minister. Puţine ţări îşi permit să trimită două echipe, nu financiar, ci din punct de vedere al pregătirii. Ar fi o involuţie pentru România să spună că în 2015 trimitem doar o echipă din motive financiare. Şi eu şi ceilalţi părinţi am sărit să facem ceva pentru ca şi echipa a doua să plece. Diferenţele între prima echipă şi echipa a doua este foarte mică“, a mai spus tatăl lui Paul Oneci. „Pentru mine ar fi fost dezamăgitor să nu pot merge, dar nimic foare grav pentru că nu se opreşte pământul după o medalie la internaţională“, a spus elevul timişorean.

„El şi-a făcut datoria lui, aceea de a învăţa“

Paul Draghiş (foto), din Baia Mare, este unul dintre elevii „ghinionişti“ în ceea ce priveşte finanţarea pentru a ajunge la olimpiadă. Tânărul este multipul medaliat la olimpiadele internaţionale. „Nu sunt dispus să plătesc ca să meargă la olimpiada internaţională. Consider că el şi-a făcut datoria lui, aceea de a învăţa, de a se pregăti. Dacă nu sunt bani, nu va merge“, spune Dorin Draghiş, tatăl elevului.

image

Lucian Stoian, profesorul care i-a pregătit pe elevi pentru această olimpiadă şi care, an de an, obţine rezultate foarte bune, încearcă acum să obţină sponsorizări şi pentru cel de-al doilea elev, calificat pe poziţia a şasea, în timp ce un alt elev din Baia Mare (Tudor Suciu), pregătit de acelaşi profesor, s-a calificat pe unul din primele cinci locuri. „Dacă ministerul ne dă aprobarea să participăm cu două echipe, cei cinci încearcă să obţină sponsorizări în judeţele lor ca să poată să compenseze contribuţia financiară pentru transport şi taxa de participare. Probabil că nu au bugetul prevăzut pentru asta“, spune profesorul.

Paul Draghiş a participat de şase ori la olimpiada internaţională la cele două discipline, unde a câştigat de fiecare dată un loc pe podium. El a obţinut trei medalii de aur, două de argint şi una de bronz. După ce a aplicat la şase universităţi de prestigiu din Europa şi Statele Unite, a fost acceptat cu bursă la fiecare dintre ele. Din această toamnă, Paul va studia la Universitatea Stanford din Statele Unite.

Răspunsul Ministerului Educaţiei

„Regulamentul olimpiadei internaţionale prevede ca fiecare ţară participantă să-şi înscrie o echipă formată din cinci membri. Acelaşi regulament prevede că poţi înscrie contra cost o a doua echipă. Până acum nu am avut înscrisă o a doua echipă pentru că nu am avut fonduri şi nici anul acesta nu avem fonduri“, au declarat reprezentanţii biroului de presă al Ministerului Educaţiei. (Ioana Nicolescu)

Galaţi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite