Chichiţele avocăţeşti la care apelează milionarul Liviu Jitea pentru a scăpa de marele dosar de evaziune fiscală pentru contrabandă cu alcool

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Jitea, milionarul trimis în judecata pentru evaziune fiscală şi contrabandă cu alcool. FOTO: ziaruldevrancea.ro
Liviu Jitea, milionarul trimis în judecata pentru evaziune fiscală şi contrabandă cu alcool. FOTO: ziaruldevrancea.ro

La mai bine de doi ani şi jumătate de când dosarul a ajuns pe masa judecătorilor de la Tribunalul Galaţi, cercetarea judecătorească bate pasul pe loc în procesul în care a fost pus sub inculpare omul de afaceri Liviu Jitea şi alte 18 persoane, acuzaţi de evaziune fiscală şi contrabandă cu alcool.

Procesul este judecat practic în ritm de melc, unul dintre motive fiind divergenţele dintre judecătorul care instrumentează cazul şi inculpaţi, împotriva magistratului fiind depusă şi o cerere de recuzare la un moment dat. În plus, multe termene de judecată s-au dat pentru lipsă de procedură sau pentru că inculpaţii nu aveau apărători, prelungind durata cercetării judecătoreşti mai mult decât ar fi fost cazul. Mai nou, instanţa a dispus şi efectuarea mai multor expertize, care nu se ştie când vor fi încheiate.

Liviu Jitea este acuzat de procurorii DIICOT Galaţi că, în cadrul activităţii unei societăţi comerciale de profil din municipiul Focşani, a procedat alături de membrii grupării sale la amplasarea, înaintea contoarelor liniei tehnologice de producţie de alcool dublu rafinat, a unor instalaţii neautorizate şi au extras în această modalitate peste 800.000 de litri de alcool, fără evidenţierea în contabilitatea societăţii a operaţiunilor comerciale aferente cantităţilor de alcool necontorizate.

Sechestru pe aur şi maşini de lux

Prejudiciul total cauzat bugetului de stat prin activitatea infracţională este estimat la opt milioane de euro, reprezentând accize, taxe şi impozite. Procurorii DIICOT au pus sechestru pe bunurile omului de afaceri şi au confiscat aur, două camioane şi şase maşini de lux, iar dacă va fi găsit vinovat, Liviu Jitea riscă alături de complicii săi să petreacă ani grei la închisoare, dacă nu intervine, între timp, prescripţia penală a faptelor pentru care au ajuns în boxa acuzaţilor. Până la acest lucru mai sunt trei ani, un termen relativ scurt dacă se ţine cont de expertizele cerute în acest caz.  

Tribunalul Vrancea a respins anterior o cerere a Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Galaţi de ridicare a dreptului de administrare a SC Trust LF Trade SRL Focşani, firma al cărei acţionar majoritar este milionarul Liviu Jitea. Judecătorii au apreciat, cel puţin deocamdată, că nu se impune luarea unei astfel de măsuri, în contextul în care firma amintită a fost pusă sub acuzare în dosarul de megaevaziune fiscală şi contrabandă cu alcool judecat de Tribunalul Galaţi şi, cel mai probabil, bunurile sale vor fi vândute pentru acoperirea prejudiciului cauzat statului.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite