Ce sunt oamenii matematici şi oamenii burete şi cum îşi fac rău singuri
0Mulţi dintre noi consideră inutilă acţiunea de a dărui pentru că privesc gestul ca pe ceva mercantil, în care ar trebui să primească ceva la schimb. Important este să dăruim fără să ne aşteptăm la ceva în schimb. Conform legii rezonanţei, primeşti exact ceea ce oferi.
Acţiunea de a dărui este înţeleasă de către fiecare dintre noi în funcţie de nivelul de conştiinţă. Persoanele care şi-au făcut un obicei din a dărui au un nivel înalt de conştiinţă şi fac acest lucru cu bucurie.
Acţiunea în sine are extrem de multe efecte benefice asupra organismului. În primul rând, îmbunătăţeşte substanţial relaţia cu cei dragi şi cu anturajul. De asemenea, întăreşte sistemul imunitar, deoarece creierul va secreta serotonină şi endorfine, neurotransmiţători esenţiali pentru păstrarea unei bune sănătăţi a organismului.
Sunt însă la fel de multe persoane care nu ştiu ce înseamnă să dăruieşti, considerând că nu are rost să ofere ceva pur şi simplu, fie că este vorba despre un lucru material sau de o vorbă bună, apreciind că trebuie să primească ceva în schimb.
”Atunci când dăruieşti, nu trebuie să fie neaparat ceva fizic. Este şi o vorbă care spune <<dai din ce ai>>. Sunt persoane care nu catadicsesc să dea nici măcar <<bună ziua>>. De aceea este necesar să se înţeleagă că întotdeauna poţi să dăruieşti ceva, numai să vrei, evident”, explică psihologul Stelian Chivu.
Dăruirea ţine şi de educaţie pentru că sunt persoane care nu înţeleg cu adevărat conceputul, raportându-se doar la utilitatea acestuia. Extrem de interesant este ce se întâmplă din punct de vedere psihologic când dăruim.
”Când interacţionează toate cele trei planuri (mental, emoţional şi fizic) şi pe acest fond apare bucuria, persoana în cauză accesează ceea ce se numeşte vindecarea holistică. Asta înseamnă că în procesul de vindecare este implicat nu numai corpul, ci şi mintea, spiritul şi emoţiile. Când un individ dăruieşte, acţionează asupra creierului limbic, deoarece acesta are un întreg arsenal de manifestări care comandă producerea de serotonină şi endorfine. Aceşti neurotransmiţători nu fac altceva decât să ne aducă sănătate. Pe cale de consecinţă, persoanele care dăruiesc mai mult sunt mai sănătoase”, punctează psihologul Stelian Chivu.
Atenţie la ce dăruieşti
Când dăruim, se aplică şi legea rezonanţei, conform căreia primeşti ceea ce oferi, ca de altfel în orice lucru pe care îl facem, gândim sau simţim. Există aici însă o nuanţă extrem de importantă. Putem dărui atât gânduri, emoţii şi lucruri pozitive, cât şi negative. Este suficient să avem o stare de nervozitate pentru a-i influenţa negativ pe cei din apropierea noastră, de pildă. Este o formă de a dărui negativitate într-o manieră inconştientă.
”Ideea este fim conştienţi şi să dăruim permanent lucruri pozitive. Vorbim de ajutor, iubire, susţinere şi compasiune, dar şi de lucruri aparent mărunte, dar care pot constitui un ajutor important pentru persoane în vârstă sau vulnerabile, cum ar fi deschiderea unei uşi, asistenţă la traversarea străzii sau la transportul unor bagaje”, susţine psihologul Stelian Chivu.
Unii dintre noi se manifestă exact invers, adică nu ratează nicio ocazie de a jigni sau brusca pe cineva, inclusiv pe cei dragi, dar se întreabă constant de ce li se întâmplă doar lucruri negative şi aproape nimeni nu vrea să interacţioneze cu ei. Mai este şi categoria celor care consideră că nu au motive să dăruiască nici măcar un zâmbet pentru că nu am primit nimic de la alţii în viaţă.
Prin urmare, este de dorit să filtrăm conştient ceea ce dăruim zilnic. ”S-a constatat ştiinţific că cei care dăruiesc, devin mai puternici pentru că îţi trebuie un nivel înalt de conştiinţă ca să faci acest lucru. Nu întâmplător se spune că <<dăruind, vei dobândi>>. Atenţie însă pentru că putem dărui ceva pozitiv sau, prin necunoaştere, ceva negativ”, ţine să precizeze psihologul Stelian Chivu.
Dăruieşte necondiţionat
Oamenii se împart în trei categorii: persoane matematice, care întotdeauna vor analiza şi vor pune în balanţă avantajele şi dezavantajele implicării într-o acţiune, persoanele burete, care oferă permanent şi îi poţi stoarce până la ultima picătură, ceea ce nu este de dorit pentru că îşi pot pune în pericol sănătatea, şi persoanele lapte şi miere, pe care le poţi pune la rană. Acestea au mereu un cuvânt bun pentru oricine şi pot dărui oricând şi oricui câte ceva, fără să aştepte să primească ceva în schimb.
”Ceea ce trebuie să se înţeleagă este că mereu putem dărui câte ceva. Nu ai bani, dar poţi să dăruieşti un sfat. Nu te pricepi să faci nici asta, dar poţi dărui o stare. Nu poţi să faci asta, dar poţi dărui un zâmbet. Când dăruim un zâmbet, creierul nostru are mari şanse să genereze acei neurotransmiţători de care vorbeam anterior şi care funcţionează de cele mai multe ori ca un analgezic. Când zâmbim, sunt 17 muşchi care se pun în mişcare la nivel facial, iar creierul interpretează acest lucru ca o stare pozitivă şi comandă producerea de endorfine şi serotonină. Aşa funcţionează”, explică psihologul Stelian Chivu.
Deşi poate părea ciudat, mulţi dintre noi nu ştiu să primească ceea ce li se oferă, nici măcar un compliment. De pildă, cineva îţi spune ”arăţi bine”, iar tu îi răspunzi ”nu chiar. m-am îngrăşat câteva kilograme”. Deci, nu numai că respingi energia pozitivă pe care persoana respectivă ţi-o trimite, dar o şi negi şi, în plus, vii şi cu o informaţie negativă.
Prin urmare, este o adevărată artă să ştii să dăruieşti, dar şi să primeşti. De altfel, arta de a trăi este în strânsă legătură cu arta de a dărui. Sunt şi persoane care consideră că ceea ce dăruieşti, vei primi înapoi. Ei oferă, de pildă, iubire, însă doar dacă primesc acelaşi lucru înapoi.
”Există o categorie de persoane care dăruiesc doar de sărbători şi în zilele festive. Este un început, dar vorbim de o capacitate de a dărui limitată. Este important să fim atenţi la lucrurile care ne limitează să primim şi la cele care ne limitează să dăruim. Prin conştientizări permanente vom învăţa să dăruim necondiţionat, întocmai ca o floare. Aceasta îşi dăruieşte parfumul şi frumuseţea ei, fără să ceară nimic în schimb. Este şi o vorbă care spune <<cine este sărac în aşteptări, este bogat în bucurie>>. Dacă vom forma şi menţine o legătură între natura noastră umană şi natura înconjurătoare, vom dărui fără rezerve, fiind sănătoşi şi bucuroşi în acelaşi timp”, conchide psihologul Stelian Chivu.