Ce sunt chakrele şi cum ne influenţează viaţa: „Ne transmit informaţii şi, dacă nu suntem atenţi, se ajunge la boală“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chakrele reprezintă centrii noştri de putere şi sunt aliniate pe verticală, de la baza coloanei vertebrale până în creştetul capului. Sistemul de chakre a fost recunoscut mai întâi în Orient, constituind fundamentul anumitor învăţături hinduse, budiste şi taoiste. Chakrele formează ceea ce culturile amintite numesc anatomia spiritului uman.

Cuvântul ”chakra” provine din sanscrită şi înseamnă roată, pâlnie, vortex. În limbajul comun, prin chakră se înţelege un centru informaţional, un centru energetic. Chakrele există în corpul uman, pentru că fără ele nu ar exista viaţa.

”Când chakrele sunt perturbate, blocate, atunci se instalează boala”, explică psihologul Stelian Chivu. Corpul uman are şapte chakre, acestea fiind o interfaţă între glandele endocrine corespunzătoare şi exterior. Astfel, chakra a şaptea corespunde glandei pituitare, chakra a şasea corespunde glandei pineale, chakra a cincea corespunde glandei tiroide, chakra a patra corespunde timusului, iar  ultimele trei chakre corespund glandelor suprarenale şi gonadelor.

Există o chakră a vitalităţii, o chakră a sexualităţii, o chakră a voinţei, forţei şi a curajului, o chakră a iubirii, o chakră a imaginaţiei, a intuiţiei, o chakră a minţii şi a o chakra care ne pune în legătură cu cosmosul, cu Divinitatea.

Fiecare chakră are o mantră (n.r.  un sunet ce are o rezonanţă specifică unei anumite chakre) şi o iantră (n.r. desen bazat pe geometrie sacră care rezonează cu o chakră). Chakrele primesc energie din exterior şi o transmit în interior, dar procesul este şi invers, deci acestea se comportă ca nişte receptori şi emiţători.

”Totul este legat, interconectat”

”Totul este legat, interconectat. Dacă ai o problemă pe partea stângă a corpului, înseamnă că chakrele de pe acea parte au o anumită problemă. Am mulţi pacienţi care vin cu probleme la nivelul plexului cardiac. Îi trimit să îşi facă analizele, iar rezultatele arată că nu au nicio problemă medicală, dar totuşi ei se simt rău. Asta arată că boala nu este încă instalată la nivelul corpului fizic, pentru că altfel ar fi fost depistată. Boala este instalată la acel moment la nivel de corp emoţional şi mental”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

Chakrele se pot bloca din diverse motive la nivel mental, emoţional şi fizic. Mental, este suficient să gândeşti negativ pentru a-ţi bloca o chakră. De pildă, un bărbat care se teme să intre într-o relaţie, poate constata ulterior că a devenit impotent, dacă acest gen de gândire este dus la extrem, prin blocarea chakrei sexualităţii.

Cum funcţionează chakrele? Informaţia pătrunde în chakră, iar aceasta o transmite glandei corespunzătoare. Dacă informaţia este negativă sau are un volum mult prea mare, se produce o dereglare la nivelul respectivei glande, care produce, evident, efecte în corpul fizic.

Majoritatea dintre noi nu ştiu nimic despre chakre, iar unii nici nu vor să afle mai multe. Cu toate acestea, ei trăiesc mult şi bine, însă ceea ce nu se cunoaşte este că aceştia acţionează la nivel instinctual, în sensul că atunci când apare o problemă aparent banală, cum ar fi un nod în gât, analizează cauzele şi le elimină, înainte ca aceasta să devină gravă.

Cauzele subtile ale bolilor

”Necunoaşterea nu este cea mai bună soluţie, iar respingerea este cea mai proastă soluţie. Cel mai bine este să cunoşti, să aplici, să integrezi şi să obţii rezultate. Chakrele ne transmit informaţii, dar dacă nu suntem atenţi la semne, se ajunge la boală”, declară psihologul Stelian Chivu.

Când eşti stresat o lungă perioadă de timp, organismul secretă cortizol în exces, iar asta conduce la o sumedenie de probleme medicale, cum ar fi creşterea tensiunii arteriale şi glicemiei, instalarea infertilităţii, iar digestia este puternic afectată. Persoana respectivă îmbătrâneşte înainte de vreme şi suferă de diverse afecţiuni cardiace.

Cei care au fost interesaţi să citească despre cauzele subtile ale bolilor, au aflat de exemplu că mânia influenţează ficatul, iar frica are impact asupra plămânilor. Aceia dintre noi care înţeleg importanţa meditaţiei, a ieşirilor în natură şi practică tehnici de eliminare a stresului, reuşesc să îşi echilibreze chakrele, iar cortizolul va fi menţinut la un nivel acceptabil.

”Din ce în ce mai mulţi psihologi recunosc această ştiinţă a chakrelor, pentru că psihologia prezentă include toate planurile, toate corpurile, toate nivelurile  individului, adică emoţionalul, mentalul şi fizicul. Psihologia veche se ocupa doar de mental. Acum sunt din ce în ce mai mulţi psihologi, care practică psihoterapii alternative, care acţionează asupra chakrelor. Este important ca oamenii să fie deschişi către cunoaştere”, conchide psihologul Stelian Chivu. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite