Cât de grea este viaţa de bebeluş. Psiholog: „Până la un an, copilul ajunge să aibă 12 frici diferite“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bebeluşii dobândesc fricile părinţilor FOTO Arhivă
Bebeluşii dobândesc fricile părinţilor FOTO Arhivă

Fricile copiilor apar mai ales pe fondul stresului. Potrivit psihologilor, copiii se nasc cu două frici şi până la vârsta de un an preiau de la părinţi fricile lor.

Psihologul pediatru Mihaela Ghircoiaş, specialist care face terapie cu copii de peste 25 de ani, a explicat pentru „Adevărul” care sunt fricile copiilor şi cum apar acestea.

Potrivit psihologului, cele mai multe frici pe care le dezvoltă copiii apar pe fondul unor tulburări emoţionale.

Încă de la vârste fragede, majoritatea copiilor sunt victime ale stresului, fapt ce determină apariţia unor afecţiuni psihosomatice.

Conform psihologului, părinţii severi, unele materii şcolare, temele şi orele petrecute în exces la televizor sunt printre cele mai întâlnite cauze care determină apariţia stresului la copii şi implicit a unor frici.

Mihaela Ghircoiaş a precizat că fricile copiilor se manifestă prin dureri abdominale, febră, chiar vărsături, simptome pentru care medicii pediatri nu găsesc explicaţii de cele mai multe ori.

„Adesea copilul dezvoltă un model comportamental asemănător cu cel al părintelui preferat. Cei mici se nasc cu două frici, cea de înălţime şi cea de cădere, ambele transmise de la părinţi. În intervalul 0-1 an, copilul ajunge să aibă până la 12 frici, toate preluate de la cei doi părinţi”, a spus Mihaela Ghircoiaş, psiholog pediatru.

Specialistul a precizat că exemplul cel mai clar de frică transmisă de părinţi copilului este cea pe care mama o resimte atunci când este îngrijorată că micuţul ei nu a mâncat suficient.

„Copilul simte frica aceasta şi chiar o preia, pentru că începe să dezvolte o tulburare psihosomatică, adică începe să se simtă rău, investigaţiile şi analizele arată că cel mic este bine, însă el tot se simte rău”, a mai spus psihologul.

Cu cât copilul creşte, după vârsta de trei ani, încep să apără unele frici determinate chiar de scenele pe care aceştia le văd la televizor. Potrivit psihologului, părinţii trebuie să monitorizeze orele pe care copilul le petrec în faţa televizorului şi programele la care acestea se uită.

„Până la şcoală, spaimele şi fricile terorizează copilul şi îl scoală din somn şi îi reduc chiar capacitatea de a învăţa. Sunt desene animate cărora copiii nu le pot face faţă, chiar dacă le plac. Fiecare are nevoie de fantastic în viaţa lui, numai că uneori ne lăsăm afectaţi prea mult de astfel de filme. Până la vârsta de 9 ani, la copii apare, uneori, şi frica de moarte”, a mai declarat Mihaela Ghircoiaş.

Citeşte şi:

De ce ne este frică de moarte? Metoda psihologică care te învaţă să depăşeşti cea mai viscerală frică
 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite