Ce este „starea alfa” şi de ce spun psihologii că este important să ne echilibrăm emisferele cerebrale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: arhivă Adevărul
Foto: arhivă Adevărul

Foarte puţini dintre noi ştiu ce înseamnă cu adevărat să fii inspirat şi, mai ales, cum să acceseze această stare de spirit. Ca să ne conectăm la energia creativă din noi este important să ne relaxăm şi să ne reducem activitatea mentală, focusându-ne pe liniştea interioară.

Pentru a învăţa să ne identificăm propriile surse de inspiraţie, e necesar ca mai întâi să înţelegem ce este inspiraţia. Aceasta este o stare de spirit care este necesar să se concretizeze apoi într-o acţiune.

”E ca şi cum te-ai conecta la internet. Această legătură are loc în mod conştient prin conexiuni logice. De pildă, ştiu că atunci când merg într-un lan de flori, mă inspiră să pictez sau să scriu. Legătura se produce şi la nivel subconştient, când accesez cuantic informaţiile pe care mi le doresc”, explică psihologul Stelian Chivu.

Fiecare dintre noi poate accesa un nivel mai înalt de conştiinţă, care va atrage o stare corespunzătoare sub forma inspiraţiei. După cum se ştie, inspiraţia poate funcţiona şi în sens negativ pentru că poţi să fii inspirat să creezi un lucru minunat, dar şi să dai naştere la ceva diabolic, prin care să faci rău celor din jurul tău.

Specialiştii au constatat că suntem inspiraţi atunci când creierul nostru accesează undele alfa. ”Gândurile şi stările generează un câmp electric la nivel de creier, ce poate fi măsurat cu encefalograful. Encefalogramele pot arăta nivelul vibratoriu la care o persoană se află. Pentru a fi inspiraţi, cei care reuşesc să îşi controleze propriile unde cerebrale, reuşesc să intre într-o stare între 7 şi 14 herţi”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

Legătura dintre mintea conştientă şi cea subconştientă

Această stare reprezintă o punte de legătură între mintea conştientă şi cea subconştientă. În mintea subconştientă există capacitatea de a accesa starea de inspiraţie, iar prin mintea conştientă transformăm acest lucru în realitate.

”Testele psihologice efectuate până acum au arătat că, în jurul frecvenţei de 10 herţi, o persoană intră într-o aşa numită stare de reverie. Într-o astfel de stare este extrem de relaxată, reuşeşte să se detaşeze de exterior şi să se focuseze exclusiv pe interior, dobândind controlul total al propriilor gânduri”, punctează psihologul Stelian Chivu.

Accesarea stării alfa aduce nu numai inspiraţie celui în cauză, ci şi o capacitate foarte mare de memorare şi o viteză de reacţie foarte bună. Mai mult decât atât, respectivii dobândesc capacitatea de a vizualiza proiectele pe care şi le doresc împlinite exact aşa cum vor arăta ele după ce vor fi puse în practică.

”În stare alfa, conştiinţa se trezeşte la o realitate mult mai vastă, mai cuprinzătoare decât cea cu care suntem obişnuiţi în viaţa de zi cu zi. Este ca atunci când cauţi o informaţie şi pentru a o găsi, te conectezi la internet. Persoanele care reuşesc să intre în stare alfa atunci când îşi doresc, accesează imediat inspiraţia de care au nevoie pentru a face ceea ce îşi doresc”, susţine psihologul Stelian Chivu.

Conexiunea dintre minte şi inimă

Emisfera stângă este responsabilă de tot ceea ce înseamnă tehnic, matematic în viaţa noastră, pe când emisfera dreaptă ne permite să ne accesăm latura artistică. Echilibrarea celor două emisfere poate fi atinsă în starea alfa, care va reduce mult şi nivelul de stres, permiţându-ne să ne eliberăm de condiţionări şi să accesăm liniştea interioară.

”Altfel spus, mintea comunică mult mai bine cu inima. Ca să intrăm în starea alfa când dorim, e nevoie de exerciţiu, de practică şi în special să învăţăm să ne relaxăm profund corpul fizic. Creierul are două mecanisme prin care se poate focusa mai bine pe ceea ce vrem noi să facem. Unul dintre acestea constă în amplificarea semnalului pe care îl transmite organismului. Astfel, corpul devine moale, greu şi profund relaxat. Al doilea mecanism constă în inhibarea, în blocarea elementelor perturbatoare din exterior”, explică psihologul Stelian Chivu.

Şi atenţia selectivă este amplificată în stare alfa, iar ulterior aceasta poate fi orientată către starea de inspiraţie. Important de punctat este că această stare înaltă de spirit trebuie materializată întotdeauna prin acţiune, altfel va rămâne doar ceva teoretic.

Pentru a atrage inspiraţia, toate acţiunile pe care le întreprindem e necesar să le facem cu plăcere. Autocunoaşterea este la fel de importantă. Trebuie să ne întrebăm constant când şi unde devenim inspiraţi şi, mai ales, ce anume trezeşte în noi această stare de spirit. Poate fi o plimbare în natură sau când suntem cu persoana iubită. Vom şti astfel pe viitor că dacă mergem într-un câmp de flori la asfinţitul soarelui, vom accesa inspiraţia de care avem nevoie.

”Putem apela şi la un mic truc. Mintea subconştientă nu face diferenţa între real şi imaginar. Tocmai de aceea, ne aşezăm confortabil acasă şi ne imaginăm că suntem într-un câmp de flori sau în orice alt loc ce ne face să fim inspiraţi. Este important să fm perseverenţi şi să avem răbdare, dar şi să facem ceea ce se numeşte pauză în gândire. Pentru asta este necesar să învăţăm să ne relaxăm, să reducem numărul de gânduri şi să trecem din starea beta, unde există o agitaţie mentală, în starea alfa, unde vom accesa starea de inspiraţie, având astfel acces la energia creativă care va curge prin noi”, conchide psihologul Stelian Chivu.

Pe aceeaşi temă:

Efectele psihologice ale rugăciunii. Cum reuşesc călugării să atingă pacea mentală

Piedicile în calea fericirii. Cum identificăm „butonul“ care ne induce starea de bine

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite