Istoria zbuciumată a Palatului Securităţii din Galaţi. Fonduri europene pentru fostul loc de tortură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul Palat al Securităiţii din Galaţi Foto C.Mazilu
Fostul Palat al Securităiţii din Galaţi Foto C.Mazilu

Palatul Securităţii, clădire în care au fost anchetaţi şi torturaţi sute de deţinuţi politici, are un trecut zbuciumat. De-a lungul anilor, a fost afectată de cutremure, iar un incendiu i-a afectat o parte din acoperiş. Pentru a o salva de la ruinare, singura soluţie o reprezintă fondurile europene.

Imobilul de lângă Catedrala din Galaţi a găzduit, în perioada comunismului, între 1956 şi 1970, sediul Securităţii Statului, iar după Revoluţie a intrat în patrimoniul Universităţii Dunărea de Jos, funcţionând un club sportiv, apoi Facultatea de Sport şi de Arte. Clădirea a fost afectată de cutremure, astfel a ajuns într-o stare avansată de degradare şi prezintă risc seismic.

Potrivit istoricilor, imobilul din Galaţi, situat pe strada Domnească nr. 102, aparţinea în 1934, lui Alexandru Doiciu. Era o familie înstărită care deţinea mai multe proprietăţi în Galaţi, Brăila, Sinaia, Bucureşti, Constanţa, o fabrică de cherestea în portul Galaţi, păduri, moşii în judeţul Covurlui.

La subsol erau torturaţi deţinuţii politici

Construit în etape diferite, începând din ultimele două decenii ale secolului al XIX-lea şi până în deceniul IV al secolului al XX-lea, aparţinând unor proprietari, imobilul a ajuns, după 1950, să adăpostească una dintre cele mai de temut instituţii din acea perioadă: Securitatea Statului. 

Sute de deţinuţi politici au fost anchetaţi şi torturaţi în camerele de la subsolul imobilului. 

Foto: C.M. 

palat

„Am fost arestat împreună cu alţi nouă colegi de la Grupul Şcolar CFR din Galaţi.  Am fost dus la securitate şi m-au băgat în celula 12. Ne torturau în camerele de anchetă sau în camerele de la subsol unde să nu se audă zgomot, pentru că mai ţipai, plângeai, te durea tot ce se întâmpla cu tine. Cei care făceau de pază erau cred lipoveni pentru că strigau <'orbăria>. Adică să nu se audă vorba. Avem doar 17 ani când mi s-a întâmplat”, îşi amintea Mihai Dionisie, unul dintre supravieţuitorii regimului de exterminare in închisorile Gherla, Jilava, Aiud, Baia Sprie, Periprava şi Galaţi. 

Foto: C.M. 

palat

După anul 1970, când noul sediu al Securităţii din Ţiglina I a fost finalizat, imobilul de pe Domnească 102, devine sediul Clubului Sportiv „Universitatea” Galaţi. În anii 1990, a fost sediul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, iar după anul 2004 a găzduit Facultatea de Arte din Galaţi.

De-a lungul anilor, clădirea a suferit o serie de degradări cauzate de cutremurele din 1940, 1977, 1986, 1990, dar şi de dezinteresul manifestat de cei care l-au avut în administrare sau proprietate. În anul 1994, în urma unei expertize tehnice au fost recomandate luarea unor măsuri tehnice de consolidare la structură şi fundaţii. Nu se cunosc cauzele pentru care nu au fost luate măsurile respective. 

Foto: C.M. 

palat

În 2003 s-a solicitat o nouă expertiză. Nici de această dată nu au fost aplicate măsurile care aveau ca rezultat asigurarea unei exploatări normale a construcţiei. Au început să apară, din ce mai multe deplasări ale pereţilor şi ale plafoanelor, fără însă a pune în pericol clădirea. În jurul anului 2009, imobilul, ajuns în stare improprie de funcţionare, a fost evacuat. Un incendiu produs în iarna anului 2014 i-a afectat o parte din acoperiş şi interiorul corpului de clădire mai vechi. 

Foto: C.M. 

securitate

Ce planuri are Universitatea cu fostul Palat al Securităţii 

Deoarece starea clădirii este tot mai şubredă, pe ziduri fiind montate de ceva vreme plăcuţe de avertizare pentru trecători: „Atenţie, pericol de accidentare!”, conducerea Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi intenţionează ca să o reabiliteze cu ajutorul fondurilor europene.  

„În acest moment avem demarate procedurile de actualizare a DALI pentru Consolidare, reabilitare şi reconversie corp W pentru Centrul de transfer tehnologic al Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi. Intenţionăm să obţinem finanţare în actualul exerciţiu de fonduri europene, fiind într-o colaborare instituţională cu cei de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi, clădirea fiind monument istoric”, ne-a transmis dr. Alexandru Nechifor, prorectorul universităţii gălăţene. 

Imobilul a fost clasat ca monument istoric în anul 2014.

Vă recomandăm şi: 

Prima Uzină de Apă din România avea filtre cu păr de cămilă. A fost construită în timpul Regelui Carol I

   

Drumul spre kitsch al unui conac boieresc schimonosit cu termopane. „O imagine deprimantă...”

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite