Cafeaua, mituri şi adevăruri – ce spun medicii că ar trebui să ştim despre cafea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru mulţi dintre noi, viaţa fără cafea nu ar avea sens. Băută în cantităţi moderate însă, această licoare vine cu un întreg set de beneficii pentru organismul nostru. Există însă şi aspecte importante pe care medicii ar vrea ca tu să le cunoşti.

1. Chiar şi cafeaua de dimineaţă îţi poate ruina somnul

„Pentru anumite persoane, cafeaua reprezintă o necesitate, dar pentru cei mai mulţi reprezintă o plăcere. Unii spun că beau cafeaua pentru a se trezi, este gimnastisca de dimineaţă pentru creier, dar din punct de vedere medical, cafeaua nu face altceva decât să declanşeze fenomene excitatorii la nivelul sistemului nervos central. Se cunoaşte că această băutură produce o dilataţie a vaselor la nivel cerebral, cu excitaţia sistemului nervos şi cu o reactivare a funcţiilor cognitive”, a declarat doctorul Valentin Boldea, medic specialist DSP Galaţi.

2. Cafeaua creează dependenţă

Deşi studiile nu au putut demonstra acest lucru, consumatorii de cafea folosesc această expresie, bazându-se strict pe propria experienţă.

„Dacă această băutură dă dependenţă sau nu, depinde de la o persoană la alta. De cele mai multe ori, această dependenţă este doar psihică sau psihologică, dar dependenţa fizică este foarte rar citată în literatură. De aceea, este destul de uşor să renunţăm la cafea în anumite situaţii, la recomandarea medicului”, a explicat doctorul Valentin Boldea, medic specialist DSP Galaţi.

3. Când trebuie evitat consumul de cafea

Cafeaua este un excitator nervos cu acţiune asupra sistemului nervos central, dar şi asupra aparatului cardiovascular, producând creşterea ritmului cardiac, vasodilataţie, dar şi creşterea tensiunii arteriale.
„La persoanele cunoscute cu afecţiuni cardiovasculare, e bine să moderăm consumul de cafea, sau să interzicem consumul acesteia în funcţie de severitatea afecţiunii cardiace”, a spus doctorul Valentin Boldea, medic specialist DSP Galaţi.

4. Cafeaua poate fi rea pentru oase

„Este citată legătura între consumul de cafea şi absorbţia calciului în organism şi, de asemenea, există o legătură stabilită pe studii medicale între pierderea calciului din sistemul osos şi consumul de cafea. De aceea, medicii, în general, recomandă o moderaţie în consumul acesteia, fiind suficientă una dimineaţa. Dacă ştim că avem un deficit major de calciu la nivelul organismului sau avem osteoporoză într-un stadiu avansat, e bine să evităm consumul de cafea”, a explicat doctorul Valentin Boldea, medic specialist DSP Galaţi.

Doctorul Mihail Boldea, directorul DSP Galaţi

5. Cafeaua nu este singurul stimulent de care ai nevoie

Cafeaua nu este recomandată pe timp de caniculă deoarece are un puternic efect antidiuretic. Cu alte cuvinte, deshidratează organismul şi grăbeşte eliminarea apei din ţesuturi. Iar de aici şi până la oboseală şi dureri de cap nu este decât un pas.

„În sezonul cald e bine să evităm excesele de cafea şi să o înlocuim cu un ceai verde sau negru, care au aceleaşi proprietăţi excitatorii asupra sistemului nervos central, dar fără a avea şi efecte secundare asupra celorlalte sisteme şi aparate ale organismului”, a spus doctorul Valentin Boldea.

6. Cafeaua poate avea impact asupra sănătăţii mintale

„Între cafea şi sănătatea mintală există o legătură prin faptul că, fiind un excitator al funcţiilor cognitive, s-ar putea să avem o acutizare a unor afecţiuni psihiatrice în condiţiile în care ele se manifestă printr-o creştere a activităţii la nivel cortical. Sunt persoane hiperactive, care dezvoltă psihopatii sau neuropatii şi în momentul în care aducem un alt factor excitator, s-ar putea să avem o agravare a acestei afecţiuni”, a precizat doctorul Valentin Boldea, medic specialist DSP Galaţi.

Dacă bei regulat cantităţi mari de cafea - să zicem, cinci sau şase ceşti pe zi - toleranţa creşte şi poţi constata că ai nevoie să bei şi mai mult pentru a obţine acelaşi efect stimulant.
Decât să renunţi brusc la cafea, mai bine micşorezi treptat cantitatea pe care o consumi zi de zi. În acest fel vei putea evita durerile de cap şi senzaţia de moleşeală.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite