Atunci când pasiunea se transformă în performanţă. România a cucerit 165 de cupe şi medalii la competiţia de dans irlandez din Hamburg

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii au uimit juriul şi au obţinut rezultate excelente. Foto: STEYsha
Românii au uimit juriul şi au obţinut rezultate excelente. Foto: STEYsha

16 dansatori de la STEYsha School of Irish Dance s-au întors din Hamburg cu rezultate spectaculoase. Aceştia au uimit juriul şi au obţinut 165 de cupe şi medalii, România fiind pe buzele tuturor.

După un an de muncă asiduă, în care au învăţat paşi şi coregrafii noi, 16 dintre dansatorii STEYsha au reprezentat România la o competiţie de dans irlandez ce a avut loc în Hamburg, Germania. Pe scenă, aceştia s-au întrecut cu dansatori din Austria, Franţa, Norvegia, Elveţia, Belgia, Cehia, Finlanda, Olanda şi Rusia, precum şi cu reprezentanţii altor şcoli din Europa.

„Vorbim de aproximativ 30 de şcoli de pe întreg continentul. Noi ne-am perfecţionat tehnica timp de un an, iar cu trei luni înainte de concurs, dansatorii noştri au intrat pe linia finală, perioadă în care se repetă totul integral, se fac corecturi, se lucrează la rezistenţă şi prezenţă scenică, se fac simulări de concurs etc.”, ne-a explicat Mara Cernat, unica profesoară de dansuri irlandeze din România, recunoscută internaţional.

Cei 16 dansatori care au reprezentat România au uimit juriul prin talentul lor şi s-au întors acasă cu peste 160 de cupe şi medalii.

„Dansul irlandez nu doar că se dezvoltă şi la noi în ţară prin şcoala noastră din Bucureşti, dar se conturează din ce în ce mai mult evoluţia competenţelor dansatorilor, pasiunea lor, fără de care nu se pot implica în aşa aventură. Prin reuşita din Hamburg, ne-am făcut şi mai cunoscuţi în rândurile dansatorilor europeni, mulţi au vorbit despre dansatorii români în weekendul acela. Am putea spune că am deschis drumul spre mai multe colaborări, dintre care perspectiva mai clară a posibilităţilor de a organiza şi găzdui un asemenea concurs în Bucureşti, sperăm, cândva în 2016”, a spus Mara Cernat.

image

La STEYsha School of Irish Dance, talentul nu ţine cont de vârstă. Astfel, în Hamburg au participat şase dansatoare sub 14 ani şi două la grupa de vârstă 14 - 20 de ani. De asemenea, în competiţie au mai intrat două dansatoare din grupa 20 - 30 de ani şi şase din grupa de peste 30 de ani.

„Fiecare astfel de concurs reprezintă încununarea anuală a eforturilor mele, ca profesor, dar şi a dedicării dansatorilor şi implicării familiilor acestora. De la un an la altul obţinem rezultate din ce în ce mai bune, mai multe şi mai multe locuri fruntaşe (anul acesta, din cele 165 de câştiguri, 85 au fost pentru locurile 1, 2 şi 3). Succesul la astfel de competiţii le dă elan atât dansatorilor deja înscrişi în şcoală, cât şi celor din exterior, care, comparativ cu acum doi-trei ani, când se înscriau preponderent pentru a avea o activitate de hobby, în ultimul an s-au înscris predominant pentru a urma performanţa în domeniul dansului irlandez. Cât despre dansatorii noştri deja existenţi, cu fiecare concurs capătă mai multă motivaţie, care-i duce la a-şi mări frecvenţa săptămânală de la cursuri, la curajul de a învăţa lucruri noi, mai complexe, deschiderea de a investi în echipament şi costume. Am văzut o mobilizare absolut minunată în ei, atât înainte de concurs, când a fost nevoie de o organizare riguroasă a călătoriei şi participării la competiţie, cât şi după ce ne-am întors acasă. După luni întregi de pregătire intensă şi două zile maraton de competiţii şi examinări, dansatorii s-au întors în sala de dans chiar la primul curs după întoarcerea noastră în ţară”, a spus Mara Cernat, profesoară de dansuri irlandeze.Planuri inedite de viitor

Dansatorii STEYsha îşi doresc să organizeze mult doritul Bucharest Feis 2016, pentru care caută sprijin material. „Pe lângă asta, ne propunem ca anul viitor, în noiembrie, să participăm la Competiţia şi Campionatul European, atât cu dansatori solo, cât şi cu echipe. România nu a mai avut echipe la campionatul european până acum, aşa că plănuim să mergem cu cel puţin o echipă de juniori şi una sau două de adulţi. Plănuim ca în 2016 să mai aducem cel puţin 100 de premii la totalul actual de 384”, ne-a declarat Mara Cernat, profesoară de dansuri irlandeze.

De-a lungul anilor, dansatorii STEYsha au mai reprezentat România la competiţii şi campionate europene din Cracovia, Praga şi Bratislava, de unde au obţinut de 56 de ori locul I, de 46 de ori locul II şi de 56 de ori locul III.
 

image
GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite