Antreprenorul care aleargă pentru cauze umanitare: pledoarie pentru mişcare şi burse pentru copiii fără posibilităţi
0
Constantin Cojocaru a descoperit alergările pe distanţe lungi dintr-o întâmplare, iar de atunci îmbină utilul cu plăcutul. Aleargă pentru cauze umanitare, dar donează şi bani pentru copiii cu probleme medicale şi oferă burse prin firma unde este asociat pentru elevii buni la învăţătură.
Constantin Cojocaru (43 de ani), asociat într-o firmă de construcţii din Galaţi alături de fratele său, Ionuţ Cojocaru,sora sa, Mihaela Milea, care este şi administrator, şi un partener italian, Simone Bassetto, a construit până acum peste 500 de apartamente în oraşul de la malul Dunării.
Omul de afaceri este un obişnuit al maratoanelor şi semimaratoanelor, unde aleargă de multe ori pentru cauze umanitare. A început să alerge în 2017 la semimaratonul de la Galaţi printr-o întâmplare oarecum amuzantă.
„Era într-o sâmbătă dimineaţa şi voiam să ies la o cafea cu câţiva prieteni. Am sunat vreo trei şi toţi erau la o alergare pe Faleza Dunării. De fapt, era săptămâna premergătoare semimaratonului. M-am schimbat şi am prins şi eu doi kilometri de alergare alături de ei. Mi-a plăcut, m-am mai antrenat trei zile, iar apoi, din neştiinţă, în loc să mă înscriu la crosul de 10 kilometri, m-am înscris la semimaratonul de 21 de kilometri, pe care l-am terminat cu un timp bun, deşi nu aveam deloc antrenament”, povesteşte antreprenorul cum a început totul.
Burse pentru elevii buni la învăţătură de la sat
De atunci, a alergat cu fiecare ocazie care i s-a oferit şi au apărut şi premiile. Anul trecut a obţinut un loc doi la un semimaraton organizat în judeţul Galaţi, iar în 2022 a alergat 33 de kilometri în trei ore pentru copiii cu autism, obţinând locul al treilea în competiţie. Firma unde este asociat, Euro Construcţii, donează o parte din profit în fiecare an pentru diverse cauze umanitare.
„Ajutăm financiar şi un club de copii care face mişcare cu ei, pentru că, aşa cum se ştie, în prezent este din ce în ce mai greu ca aceştia să se despartă de tabletă sau telefon. Sponsorizăm în fiecare an şi o echipă de handbal cu o sumă de bani”, spune Constantin Cojocaru.

FOTO arhiva personală
Firma unde este asociat a donat bani pentru copiii cu autism şi pentru mai multe familii din oraş care au copii cu diverse probleme medicale, iar în cursul acestei luni a oferit o bursă pentru un an de zile la doi elevi din mediul rural cu rezultate bune la învăţătură.
De la un simplu muncitor la antreprenoriat
A urmat Liceul Tehnologic ”Paul Dimo” din Galaţi şi a absolvit apoi Facultatea de Drept din cadrul Universităţii ”Dunărea de Jos”. A plecat imediat după absolvirea liceului în Italia, unde a muncit la o fermă de animale, apoi la o fabrică, unde realiza piese metalice pentru poduri rulante şi parcuri de distracţie şi lucra inclusiv cu tablă de la combinatul siderurgic de la Galaţi. S-a angajat ulterior la o firmă de construcţii, iar domeniul l-a atras din ce în ce mai mult.
”Am descoperit acolo acest domeniu al construcţiilor şi mi s-a părut destul de interesant. Am cochetat atunci cu ideea de-a dezvolta şi în România o astfel de afacere”, povesteşte gălăţeanul cum a pornit pe acest drum. Nu a reuşit de unul singur, astfel că i-a coptat în echipă pe sora şi fratele său şi un asociat Italian, iar acum afacerea se dovedeşte a fi una dintre cele mai de succes din Galaţi.

FOTO arhiva personală
Au început în 2006 cu construcţia unui bloc de locuinţe, iar până acum au edificat 500 de apartamente în oraşul de la malul Dunării. „Am construit blocul pe un teren cumpărat de mine şi de fratele meu pentru a ne ridica case. A fost un proiect curajos pentru noi de dezvoltare imobiliară, iar de atunci nu ne-am mai oprit”, spune antreprenorul.
Până în 2017, Constantin Cojocaru şi asociaţii săi au construit singuri blocurile, dar şi alte clădiri, cum ar fi spaţii pentru clinici, alături de o echipă de 5-6 muncitori. Interesant de amintit este că firma unde este asociat vinde apartamentele fără să îşi facă reclamă. Clienţii sunt cei care vorbesc rudelor şi prietenilor despre calitatea locuinţelor, iar aceştia decid ulterior să îşi cumpere şi ei apartamente.
Construieşte doar în Galaţi
Se deosebeşte de alţi dezvoltatori imobiliari prin faptul că a ridicat blocuri doar în oraşul de la malul Dunării, foloseşte doar materiale premium la construcţiile sale, cumpărate doar de la producători locali. ”Noi nu cumpărăm materiale din niciun alt oraş, chiar dacă preţul este mai mic. Cumpărăm doar din Galaţi şi aşa câştigă cei care au depozite de materiale şi cei care vând finisaje sau acoperişuri”, ţine să precizeze omul de afaceri.
În plus, la fiecare bloc asigură gratuit 100-130 de parcări pentru maşini, spre deosebire de alţi dezvoltatori imobiliari care i-au sume destul de mari pentru această facilitate.

FOTO arhiva personală
„Nu este greşit să iei bani pentru parcări, dar aşa am început şi cred că aşa o să continuăm. Mulţi clienţi sunt familii care lucrează în străinătate, iar dacă am vinde şi parcările, ar însemna ca 50% dintre ele să nu fie ocupate perioade lungi de timp. Lăsându-le la liber, eliminăm practic problema locurilor de parcare la blocurile noastre”, explică antreprenorul.
Următorul proiect în care se va implica alături de asociaţii săi este un minicartier cu nouă case ce va fi construit tot în Galaţi, dar doreşte să schimbe şi imaginea zonei vechi a oraşului, astfel că firma unde este asociat a cumpărat recent o clădire istorică, pe care o va reabilita respectând arhitectura iniţială.