Alarmant! Nu mai sunt bani pentru medicamentele care le prelungesc viaţa bolnavilor de SIDA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Testul HIV-SIDA se poate face la laboratorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică
Testul HIV-SIDA se poate face la laboratorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică

Banii alocaţi efectiv Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate pentru tratamentul persoanelor seropozitive şi al celor cu HIV s-au epuizat în iulie. Până în noiembrie, mai sunt doar angajamentele de plată ale ministerului către furnizorii de medicamente, iar din decembrie, nici măcar acestea!

De la un an la altul, fondurile destinate medicamentelor pentru bolnavii cu HIV-SIDA sunt tot mai reduse. Şi asta în condiţiile în care lunar, la Galaţi, laboratorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică depistează virusul HIV în sângele a cel puţin încă două persoane.

Dacă anul trecut, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) a primit pentru Programul HIV-SIDA 6.260.000 lei, anul acesta, bugetul alocat este cu 17,37 % mai mic, adică de 5.173.000 lei. În schimb, numărul bolnavilor aflaţi în tratament a crescut.

„Pe primele şase luni ale anului trecut erau înregistraţi 250 de bolnavi, iar în primul semestru al acestui an sunt 257. Bugetul alocat a fost suficient până în luna iulie, dar creditele de angajament sunt acoperitoare până în noiembrie. Luna decembrie este însă descoperită ca finanţare pentru HIV-SIDA" , ne-a informat farm. Olimpia Buzia, preşedintele CJAS.

Ana Cristina Burtea, director executiv al Fundaţiei Inimă de Copil, organizaţie non-guvernamentală care printre altele asigură sprijin pentru integrarea adolescenţilor seropozitivi spune că: „Problemele privind asigurarea continuităţii tratamentului antiretroviral nu sunt de azi, de ieri. Anul trecut au fost mai multe întreruperi în asigurarea medicaţiei".

Situaţia este confirmată şi de dr. Ganea Mihaela, directorul Medical al Spitalului de Boli Infecţioase din Galaţi: „Dificultăţi au fost întotdeauna, iar acum sunt mai mult ca oricând".

„Prin Programul HIV -SIDA, anumite categorii de persoane, precum gravidele şi homosexualii, beneficiază de gratuitate la testare şi consiliere. Noi mergem pe declaraţia persoanei, aşa că practic putem face testul gratuit oricui" , precizează Valentin Boldea, directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Galaţi (DJSP).

Testul HIV se poate face la cerere, la laboratorul DJSP, de pe strada Roşiori nr.2. Acesta costă zece lei dar se poate face şi gratuit.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite