Ajutoare umanitare de 7,2 milioane de lei oferite de Arhiepiscopia Dunării de Jos în cursul anului trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preoţii-medici au susţinut o amplă campanie de consultaţii gratuite la sate FOTO Costiuc Petrică
Preoţii-medici au susţinut o amplă campanie de consultaţii gratuite la sate FOTO Costiuc Petrică

Aproape 80.000 de oameni din judeţele Galaţi şi Brăila au fost ajutaţi cu bani, bunuri şi alimente. Preoţii, ceilalţi slujitori ai Bisericii şi familiile acestora au donat sânge de peste 3.000 de ori, iar mii de săteni au primit consultaţii medicale gratuite.

La Arhiepiscopia Dunării de Jos au avut loc zilele trecute lucrările Adunării Eparhiale, prilej cu care Înaltpreasfinţitul Casian, ierarhul locului, a prezentat o amplă analiză cu privire la implicarea Eparhiei pentru suţinerea activităţilor social-filantropice, cultural-educaţionale şi patrimoniale din judeţele Galaţi şi Brăila.

Suma totală folosită în scop caritabil prin toate unităţile de cult din cele două judeţe, respectiv Centrul eparhial, protoieriile, parohiile, mănăstirile, aşezămintele bisericeşti şi asociaţiile creştine, a ajuns în anul 2019 la 7.260.064 de lei (peste 1,5 milioane de euro), având ca beneficiari 79.166 persoane, o parte dintre aceştia fiind asistaţi în cele 46 de aşezăminte bisericeşti sociale şi filantropice.

Există însă şi o mulţime de activităţi din 2019 care nu pot fi cuantificate în bani. Am aminti aici mai ales impresionantele campanii socio-medicale „Sănătate pentru sate” (deplasări cu echipe de medici voluntari, unii dintre ei preoţi sau călugări, în localităţile rurale izolate) şi „O picătură de sânge salvează o viaţă!” (prin intermediul  căreia preoţii, ceilalţi slujitori ai Bisericii şi familiile acestora au donat sânge de peste 3.000 de ori).

Sunt de consemnat şi activităţile educative şi de consiliere de către preoţi şi voluntari a miilor de copii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate, dar şi a celor care sunt din familii monoparentale, precum şi a persoanelor vârstnice. Mai sunt de menţionat şi cele 17 tabere gratuite organizate din Eparhia Dunării de Jos pentru copii şi tineri, dar şi permanenta implicare a elevilor din licee, a studenţilor de la diverse Facultăţi şi a masteranzilor în teologie în activităţi de voluntariat, cu caracter social-filantropic, educaţional-cultural sau ştiinţific.

De asemenea, în cadrul şedinţei au fost prezentate volumul 20 din seria „Biserică. Misiune. Slujire“, volumul intitulat ”Biserica din Arhiepiscopia Dunării de Jos în perioada comunismului. Mărturii, pătimitori, mărturisitori” şi ultimul număr al revistei eparhiale „Călăuză ortodoxă“, editate de Arhiepiscopia Dunării de Jos.

În încheiere a fost vizionat filmul documentar „2019 – retrospectiva activităţilor bisericeşti din Arhiepiscopia Dunării de Jos“, în care au fost ilustrate cele mai semnificative activităţi şi programe desfăşurate pe parcursul anului 2019, în cadrul Eparhiei Dunării de Jos.

Cu acest prilej, au fost prezentate şi oferite şi celelalte două materiale audio-video dedicate anului omagial şi comemorativ 2019, realizate în cadrul Biroului de Presă şi Comunicare al Eparhiei.

Ierarhul Dunării de Jos a prezentat şi hotărârea Sfântului Sinod prin care anul 2020 a fost proclamat ca „Anul omagial al pastoraţiei părinţilor şi copiilor” şi „Anul comemorativ al filantropilor ortodocşi români”.
 

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite