Adolescenta genială care pictează şi performează la Informatică. Îşi va folosi talentul ca să creeze personaje şi scene pentru jocuri pe calculator

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andreea Roxana Popa (13 ani), elevă în clasa a VII-a la Şcoala Gimnazială ”Sfânta Ana” din Galaţi, a început să picteze de la vârsta de cinci ani, câştigând până acum mai multe concursuri naţionale. Adolescenta este pasionată de Matematică şi Engleză, dar în mod special de Informatică, unde îi place să lucreze cu limbajele de programare.

Andreea pictează de când se ştie, iar mama ei a hotărât să o înscrie la cercul de pictură de la Palatul Copiilor din Galaţi pentru a-i cultiva talentul. Lucrările sale i-au adus până acum şapte premii întâi la concursuri naţionale de pictură, urcând pe podium de alte câteva ori.

Îşi aminteşte o întâmplare amuzantă la unul dintre primele concursuri la care a participat, intitulat ”Visând la aştri”, pe care l-a şi câştigat, unde a desenat mai mulţi extratereştri şi nişte iniţiale, iar participanţii şi membrii juriului s-au chinuit la finalul competiţiei să descifreze literele cu pricina.

”Încercăm în atelierul de pictură să facem legături, corelaţii între artele plastice şi celelalte arte (literatură, muzică, teatru) ca să înţelegem că acestea ne sunt de folos în viaţă. Pe lângă structura psihică pe care o închegăm şi sensibilitatea faţă de exterior, punem în practică ceea ce simţim”, ne introduce puţin Mihaela Brumar, profesor la Palatul Copiilor din Galaţi şi coordonatorul cercului de pictură, în atmosfera de lucru de la clasa de pictură.

Pentru fratele ei este un idol şi o sursă de inspiraţie, băieţelul, în vârstă de şapte ani, fiind deja în anul II la cercul de pictură, cu intenţia declarată de a-i călca pe urme surorii sale. ”Este pasionat de arhitectură şi este interesant că a desenat un templu grecesc. Puţini copii conştientizează că există stiluri în arhitectură şi caută să înţeleagă formele geometrice şi să stabilească proporţiile dintre ele”, ne oferă Mihaela Brumar o mică mostră a talentului său.

Va combina pictura cu Informatica

Aplecarea spre pictură a adolescentei şi a fratelui său se moşteneşte din familie, tatăl lor fiind designer, iar acesta i-a încurajat permanent să deseneze şi să picteze. Andreea iubeşte culoarea şi desenul, fiind la vârsta când îşi construieşte mental picturile şi îşi perfecţionează permanent stilul.

”Am învăţat cum să folosesc culoarea, pentru că în primii mei ani de pictură, mama stătea lângă mine şi îmi spunea ce culori să folosesc”, ne dezvăluie mica artistă. Andreea a început deja să îşi dezvolte propria paletă de culori, având descoperiri legate de nuanţe şi detalii care scapă ochiului obişnuit la fiecare lucrare pe care o realizează.

Imagine indisponibilă

Andreea la cercul de pictură alături de colegii ei FOTO Mihaela Brumar

Mica artistă cântă la pian şi este pasionată de Engleză şi Matematică, unde participă la concursurile de profil. Deşi poate paradoxal, este atrasă la fel de mult şi de Informatică, unde lucrează cu limbaje de programare. A câştigat deja un concurs internaţional de Informatică, iar performanţa i-a adus o bursă din partea şcolii la care învaţă şi o tabletă grafică pe care şi-o dorea de mult.

Andreea  vrea acum să îmbine cele două mari pasiuni ale sale, pictura şi informatica, pentru a crea jocuri educative pe calculator. ”Aşa pot să îmi folosesc şi talentul meu la desen în crearea personajelor şi scenelor, dar să folosesc şi Informatica pentru programarea jocurilor”, ne mărturiseşte adolescenta.

Numeroase participări la expoziţii de grup

Andreea face parte din grupa de performanţă a cercului de pictură. Este în anul V de studiu la Palatul Copiilor din Galaţi şi a participat în decursul anilor la expoziţii colective în incinta palatului şi, de asemenea, la evenimentele cultural-artistice şi proiectele educaţionale nonformale ale cercului.

Participări la expoziţii de grup:  

-„Tradiţii la români”, 19 decembrie 2011- 10 ianuarie 2012;

-„Sărbători de iarnă” - cu epoziţia de lucrări în tehnica colaj „Alb pe alb”,  2011;

-„Sărbători de Paşte”,  „Lumina din icoane”, 2012;

Imagine indisponibilă

Andreea şi fratele ei FOTO Mihaela Brumar

-„Bucurii Pascale”, 29.04-15.05. 2013;

- „Zilele Bibliotecii V.A. Urechia”, expoziţia ”Cartea - fantezie şi culoare!”  05.11-25.11. 2015;

-„La pas prin Galaţii de altădată” în cadrul Festivalului Internaţional al Cărţii „AXIS LIBRI”, ediţia a IX- a, Iunie 2017;

-Expoziţia de pictură „Cartea - Obiect”, noiembrie 2017, noiembrie 2018.

A pierdut şirul premiilor câştigate

Andreea are numeroase premii obţinute la concursurile de pictură:

-Premiul I - Concursul Naţional ,,Atelierul de colorat” C.C. Sector 2, Bucureşti, 21- 25 noiembrie 2012;

-Premiul I -  Concurs Internaţional ,,Învingător prin artă”, Iaşi, Piatra Neamţ, octombrie 2012;

-Premiul II - Concurs Naţional ,,1 Decembrie - România în sărbătoare”, Iaşi, decembrie 2012;

.Premiul I - Concurs regional „Să redescoperim Magia Crăciunului", P.C. Galaţi, decembrie 2012;

-Premiul II - Concurs/ Olimpiadă ,,Dincolo de cuvintele rostite”, Etapa Naţională/ Internaţională Bucureşti, mai 2013;

-Premiul I - Concurs Naţional "Sărbători de Paşte”, Iaşi, mai 2013;

Imagine indisponibilă

Una dintre lucrările micii artiste FOTO Mihaela Brumar

-Premiul I - la Concursul Naţional ,,Visând la aştri”, ediţia a VIII-a, Bârlad, 2014;

-Premiul III - Concursul Naţional ,,Tradiţie şi credinţă", C.C. Găieşti, aprilie 2014

-Menţiune - Concursul Naţional „Anotimpurile", Palatul Naţional al Copiilor, Bucureşti, iunie 2014;

-Premiul III - Concursul Naţional „Mărăşeştiul în inima mea”, Centrul Cultural Vrancea, august 2017;

-Premiul II  - Concurs Internaţional de Arte Plastice „Culorile Mureşului – WIZART- Continuă Povestea 2017”, P.C. Arad;

-Premiul I - Concursul Naţional de arte plastice „Jocurile Olimpice în imaginaţia copiilor”, faza judeţeană, iunie 2018;

-Premiul I – Concursul Regional „Ucenici la porţile credinţei”, Tecuci, octombrie 2018.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite