20.000 de gălăţeni, încă racordaţi la sistemul centralizat de termoficare, nu ştiu când vor primi căldură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Caloriferele vor rămâne reci până când Romgaz va primi banii pentru gazele furnizate Foto: arhivă Adevărul
Caloriferele vor rămâne reci până când Romgaz va primi banii pentru gazele furnizate Foto: arhivă Adevărul

Calorgal nu ştie când va putea furniza căldură gălăţenilor pentru că depinde exclusiv de hotărârea Consiliul Local Galaţi. Dacă forul deliberativ local nu plăteşte în avans agentul termic către CET, nu se va discuta nici măcar de procedura de pornire a sistemului de termoficare.

20.000 de gălăţeni mai sunt încă racordaţi la reţeaua de termoficare aparţinând Calorgal. Pentru a le furniza căldură, Consiliul Local Galaţi trebuie să pună la dispoziţie banii cu care să plătească Romgazul. Vor fi demarate apoi procedurile de pornire a CET-ului, care va dura cel puţin câteva săptămâni. ”Noi nu putem alimenta blocurile de locuinţe cu căldură dacă apa are 30-34 de grade Celsius. Trebuie să aşteptăm să crească peste 50-60 de grade Celsius”, a declarat directorul Calorgal, Marian Alexandru.

Cert este un lucru. Până când forul deliberativ local nu va plăti suma de bani cerută de Romgaz, nu pot fi demarate procedurile de pornire a sistemului de termoficare. Chiar şi aşa, dacă toţi paşii amintiţi anterior s-ar realiza fără probleme, tot ar mai dura între 3 şi 7 zile până când gălăţenii vor avea căldură în case.

Mulţi gălăţeni au renunţat de-a lungul anilor la sistemul centralizat de încălzire, preferând să îşi achiziţioneze centrale termice de apartament. Motivele sunt general cunoscute: obligaţia pentru consumatori de a suporta pierderile din reţea şi ineficienţa sistemului de încălzire. Chiar directorul Calorgal a recunoscut astăzi că apa trebuie să circule prin nu mai puţin de140 de kilometri de reţea magistrală din Galaţi şi apoi să fie încălzită la o anumită temperatură.

Şi pentru ca tacâmul să fie complet, Calorgal a cerut banii în avans asociaţiilor de proprietari pentru plata serviciilor de termoficare. ”Cererea este justificată pentru că noi trebuie să plătim în avans banii pe întreaga lună la CET. Vreau să spun că este o rugăminte, nu o obligaţie”, a mai îndulcit pastila directorul Calorgal.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite