Vrânceanul care şi-a găsit dreptatea la CEDO după ce nu a avut parte de un proces echitabil în România. Câţi bani va primi drept despăgubiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plenul CEDO
Plenul CEDO

Acesta s-a judecat cu Consiliul Judeţean Vrancea, care  i-a luat licenţa de transport şi i-a acordat-o altei firme. Vrânceanul va fi desăgubit cu aproape 4.000 de euro.

Vasile Novac, patronul firmei Vastrans SRL Focşani, care a avut un conflict cu Consiliul Judeţean Vrancea după ce i s-a refuzat dreptul de a i se acorda licenţe de transport călători pe traseul Focşani-Vâlcele-Câmpineanca, a obţinut în această speţă o victorie la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).
În anul 2013, firma sa a acţionat în judecată CJ Vrancea şi Autoritatea Rutieră Română, pentru neacordarea unei licenţe de transport pe care Vastrans opera de mai mult timp.

Novac a câştigat procesul pe fond şi a cerut strămutarea apelului de la Galaţi la Curtea de Apel Constanţa, care a dat câştig de cauză operatorului de transport, obligând astfel Consiliul Judeţean Vrancea să-l repună în drepturi, lucru care nu s-a întâmplat. După o cerere de revizuire în instanţă, judecătorii au dat într-un final câştig de cauză Consiliului Judeţean Vrancea.

Bărbatul a reclamat la CEDO faptul că nu a avut parte de un proces echitabil, prin faptul că societatea sa nu a fost reprezentată în procedura de apel după ce procedura aleasă de judecătoripentru comunicare a fost doar cea de citare prin afişare.

Prin urmare, în luna februarie a.c., CEDO i-a dat câştiga de cauză, urmând ca procesul din România să se rejudece.

Novac a cerut şi daune de 10.000 de euro, dar judecătorii CEDO au hotărât să-i acorde o sumă mai mică.
“Curtea acordă fiecărui reclamant, cu titlu de prejudiciu moral, 3.600 de euro, plus orice impozit care poate fi imputat acestei sume”, se arată în decizia judecătorilor europeni care au avut pe rol mai multe speţe.
De asemenea, vrânceanul a mai primit şi 218 euro drept compensaţie.

Practic, procesul se va relua, dar Vasile Novac spune că nu-l mai interesează obţinerea licenţelor de transport, întrucât este conştient că i se vor pune beţe în roată.

“Am insistat la CEDO pentru că am vrut să se facă dreptate, din cauză că nu am avut parte la un proces echitabil”, ne-a spus Vasile Novac.

Reamintim că, în această speţă, Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, dar şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vrancea, Dragoş Bârlădeanu, cât şi fostul prefect  Nicuşor Halici au fost cercetaţi pentru abuz în serviciu pentru că au refuzat să pună în executare o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.

Aceştia au fost cercetaţi de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, dar la scurt timp dosarul a fost clasat.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite