VIDEO Petre Daea, ministrul Agriculturii, despre efectul ninsorilor din aprilie: „Este mai mult bine decât rău, ca să fie bine înţeles“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petre Daea a fost prezent la Focşani
Petre Daea a fost prezent la Focşani

Ministrul Agriculturii spune că nu s-au făcut estimări în teren cu privire la pagube, dar apreciază că ninsoarea căzută din abundenţă la sfârşitul lunii aprilie ajută plantele.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a spus vineri, 21 aprilie, în Vrancea că ninsoarea abundentă căzută în ultimele zile în ţară nu este de natură să îngrijoreze, ci chiar este un sprijin pentru agricultori.

"Am spus-o şi vă mai spun: Este mai mult bine decât rău, ca să fie bine înţeles şi răstălmăcit de presă. Este o apreciere a unui om care ştie ce vorbeşte şi în acelaşi timp ştie să şi comunice ceea ce alţii doar văd şi nu înţeleg fenomenul agricol. Până la această dată nu ne putem pronunţa asupra efectelor negative, dar ne putem pronunţa asupra faptului că în solul României a intrat o cantitate de apă necesară, că în partea de sud a ţării a ajuns la capacitate de câmp, că plantele sunt asigurate de umiditatea necesară. Aşteptăm evident în zilele următoare să vedem unde au fost efecte negative, ţinându-se cont de coincidenţa între fenomenele negative şi fenofaze ce pot produce unele pagube. Le vom calcula pentru că eu niciodată nu dau decât cifre exacte. Şi neavând, vă rog, să aşteptaţi. Nu avem culturi afectate, putem vorbi de specii pomicole care pot avea unele urmări din acest punct de vedere, dar culturi nu", a spus ministrul Petre Daea.

Ministrul Agriculturii spune că a văzut în teren culturile şi acesteanu sunt compromise, aşa cum s-a vehiculat.

"M-am uitat la rapiţă, care sunteţi curioşi o să mergeţi cu mine să vă arat de ce spune inginerul Daea că nu sunt probleme la acest moment, la anumite culturi. Evident vom aştepta, vom vedea cum va evolua vremea, dacă temperaturile scad sub pragul de îngheţ atunci vom vorbi, analizând la faţa locului ce se întâmplă cu fiecare cultură şi specie în parte", a adăugat Daea.

În privinţa eventualelor despăgubiri, oficialii din ministerul Agriculturii au spus că mai întâi se va face o evaluare.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite