Tribunal în loc de spital. Povestea revoltătoare a unei investiţii eşuate a statului român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe terenul spitalului de va construi un Palat al Justiţiei
Pe terenul spitalului de va construi un Palat al Justiţiei

Pe terenul de un hectar şi jumătate unde trebuie ridicat spitalul s-au executat numai lucrări parţiale, în limita cotei zero la corpul central, care au costat o avere la acea dată şi care nu au mai fost continuate de 20 de ani. Acum acolo se va ridica un palat de justiţie.

În urmă cu mai bine de 25 de ani, autorităţile au pornit un proiect măreţ, de realizare la Focşani a unui spital Materno-Infantil.

Prin Hotărârea de Guvern 861 din 2 decembrie 1994, a fost aprobat studiul de fezabilitate al Spitalului Materno-Infantil, cu 180 de paturi, o instituţiie mediclă esenţială pentru oraş.

Primăria Focşani a pus la dispoziţie, în zona Lupeni, un hectar  şi jumătate de teren, adică 15.000 mp,  iar lucrările au început în trombă.

Conform schiţelor, urma să rezulte o suprafaţă construită 760 mp, iar ca arie desfăşurată  erau prognozaţi  4.500 mp, cu regim înălţime parter plus patru etaje.

Din păcate, s-au executat numai lucrări parţiale, în limita cotei zero la corpul central, care au costat o avere la acea dată şi  care  au mai fost continuate  doar  în anul 2001 şi parţial în anul 2002. Din lipsa alocării fondurilor de investiţii necesare de către Ministerul Sănătăţii, după 2002 reluarea  lucrărilor nu a mai fost posibilă.

Ulterior, din terenul respectiv au fost câteva solicitări la legile speciale de retrocedare  astfel încât a fost predată foştilor  proprietari aproximativ 3.000 mp.

După anul 2010, s-a dispus ca suprafaţa rămasă, de peste 12.000 mp, să fie atribuită Ministerului Justiţiei pentru ridicarea unui Palat al Justiţie, dar până în prezent nu s-a putut realiza decât împrejmuirea terenului în cauză.

Au mai fost realizate lucrările de intabulare, documentaţia pentru realizarea Planului Urbanistic Zonal iar construcţia a fost trecută printre priorităţile Companiei Naţionale de Investiţii.

Recent, Compania Naţională de Investiţii a anunţat că va plăti peste 260.000 de lei pentru studiul de fezabilitate al viitorului Palat de Justiţie, unde vor funcţia Tribunalul Vrancea şi Judecătoria Focşani, abia ulterior urmând să fie emise celelalte documentaţii care să ducă efectiv la începerea construcţiei.

Potrivit oficialilor, noul Palat de Justiţie va fi un sediu modern, care să preia din arhitectura fostului tribunal judeţean aflat acum în proprietatea Consiliului Judeean Vrancea şi are va deveni muzeu după reabilitarea cu bani europeni.

Vă mai recomandăm:

Ministrul Sănătăţii, despre construcţia spitalului de la Focşani prin PNRR. "Vom stabili criterii de prioritizare"

Cum va arăta spitalul din România de 600 milioane de euro construit de la zero VIDEO

FocşaniPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite