Testament cultural lăsat de profesorul şi scriitorul Mircea Dinutz:  „Să fim competitivi cu Timpul şi cu Noi înşine. E singurul lucru care ar trebui să conteze!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Dinutz
Mircea Dinutz

Se împlinesc anul acesta, pe 19 februarie, şapte ani de la pierderea unuia dintre intelectualii de marcă ai Vrancei, profesorul şi criticul literar Mircea Dinutz.

După o perioadă de avataruri profesionale, Mircea Dinutz se stabileşte la Focşani, în anul 1984, şi începe o lungă perioadă didactică, începând cu anul 1986. După 1990, până în anul 1997 a predat la Colegiul Naţional „Al. I. Cuza” apoi, până în anul 2009, a fost profesor al Colegiului Naţional „Unirea”.

Timp de cinci ani, 2008-2013, a fost redactor-şef al Revistei Pro Saeculum din Focşani.

Profesor, critic literar, publicist, autorul a numeroase studii, articole, cărţi, colaborator la prestigioase reviste literare, cititor împătimit şi pedagog desăvârşit, Mircea Dinutz a fost iubit de elevii săi, apreciat şi respectat de colegi şi de toţi cei dedicaţi actului cultural de calitate.

<<Apropiat al bibliotecii noastre, colaborator câţiva ani al Revistei Lector, editată de instituţia noastră, profesorul Mircea Dinutz, şi-a încredinţat întreaga bibliotecă, în anul 2010, prin testament, Bibliotecii Judeţene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea. Trei ani mai târziu, după prematura sa dispariţie, cărţile au ajuns la bibliotecă, înfiinţându-se Fondul „Mircea Dinutz”, cu un număr de 2.446 exemplare, înregistrate în baza de date a bibliotecii. De asemenea, la biroul Carte veche. Colecţii speciale, se află colecţia de mape de lucru, plicuri tematice şi câteva colecţii de reviste culturale locale, grupate sub denumirea Fond „Mircea Dinutz – laborator de creaţie”. O parte din aceste materiale vor fi expuse de biblioteca noastră, sub titlul Mircea Dinutz - Profesor – mentor – model, la Sediul Central – parter, din str. Mihail Kogălniceanu, nr. 13. Purtând adâncă recunoştinţă profesorului Mircea Dinutz pentru încrederea de a ne fi lăsat cărţile sale, care i-au fost prieteni nedespărţiţi o viaţă întreagă, vă invităm să reflectaţi, împreună cu noi, la cuvintele pe care ni le-a lăsat ca un altfel de moştenire: „Să fim competitivi cu Timpul şi cu Noi înşine. E singurul lucru care ar trebui să conteze!”>>, anunţă Biblioteca Judeţeană.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite