Tehnologie 3D folosită pentru identificarea arborilor morţi dintr-un parc natural

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copacii bătrâni sunt scanaţi cu tehnologie înaltă FOTO: APM Vrancea
Copacii bătrâni sunt scanaţi cu tehnologie înaltă FOTO: APM Vrancea

Agenţia de Protecţie a Mediului Vrancea derulează un proiect cu fonduri europene pentru analiza stării de „sănătate” a copacilor din Parcul Natural Putna. Proiectul are o durată de implementare de cinci ani şi este realizat în parteneriat cu Universitatea din Bucureşti.

Parte în proiectul cu fonduri europene derulat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Vrancea este şi Asociaţia pentru Conservarea Deiversităţii Biologice.

Specialiştii au ajuns la concluzia că o specie de gândaci, denumiţi saproxilici, care sunt foarte utili pentru natură, sunt dependenţi de lemnul mort sau aflat în descompunere. Iar din acest punct de vedere, gestionarea pădurilor care îndepărtează copacii bătrâni şi lemnul mort a dus la o scădere accentuată a acestei specii de gândaci din zona Munţilor Carpaţi, respectiv în pădurile protejate din Vrancea. Astfel că zonele cu vegetaţie forestieră sunt scanate cu tehnologie înalte, de tip LiDAR, de fapt un altfel de radar, bazat pe lumină. 

Structura forestieră din Parcul Natural Putna este cartată în format 3D şi se calculează cantităţile de lemn mort în zonele vizate. Cu această tehnologie, trunchiurile de lemn mort de pe sol sunt detectate pe baza formelor geometrice.

copaci tehnologie 3d

”Un scanner mobil, bazat pe tehnologie LiDAR, capabil să cartografieze 3D mediul complex al pădurii, a fost folosit pentru evaluarea caracteristicilor suprafeţelor de monitorizare până la nivel de arbore individual, inclusiv a arborilor morţi pe picior şi pe sol. Cantitatea de lemn mort este măsurată ca volum de lemn mort pe sol şi pe picior şi este esenţială pentru corelarea cu prezenţa comunităţilor biologice de insecte legate de prezenta lemnului în descompunere”, potrivit reprezentanţilor Agenţia pentru Protecţia Mediului Vrancea. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Pădure tăiată "din greşeală" din rezervaţia protejată. Câţi arbori au fost doborâţi în Parcul Natural Putna

VIDEO Doi lupi, filmaţi noaptea în Parcul Natural Putna. România are una dintre cele mai mari populaţii de lup din Europa

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite