Te joci offline, câştigi online, pierzi în culise. Povestea filmuleţului votat de public, dar reinterpretat de juriu prin schimbarea regulilor jocului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Concursul organizat de Primăria Focşani
Concursul organizat de Primăria Focşani

Concursul a fost organizat de Primăria Focşani, prin Teatrul Municipal "Mr. Gh. Pastia", cu ocazia Zilei de 1 Iunie.

Pandemia de coronavirus şi-a pus amprenta anul acesta asupra sărbătorii copiilor din lumea întreagă, lipsiţi de momentele tradiţionale de bucurie dedicate lor.

Chiar şi aşa, autorităţile locale au dorit să marcheze momentul prin alt gen de evenimente consacrate copilăriei, în mediul online, astfel încât să le stimuleze creativitatea. S-a întâmplat şi la Focşani, acolo unde Primăria Focşani, prin Teatrul Municipal, au gândit de 1 iunie un concurs digital sub genericul: “Te joci offline, câştigi online”.

Un concurs desfăşurat pe două secţiuni, pentru copii cu vârste cuprinse între 3-10 ani şi 11-14 ani,  cu două teme distincte. Astfel, pentru prima categorie s-a propus proba de desen cu tema ”Colorează strada ta!”, în timp ce pentru cea de-a doua categorie de vârstă provocarea a constat în realizarea unui scurt film cu tema ”Focşani, oraşul tău!”. Potrivit organizatorilor, în concurs au fost înscrise 83 desene şi 32 filme, acestea fiind votate de public pe Facebook şi apoi evaluate de membrii juriului.

Nu ne-am propus aici să analizăm creaţiile copiilor, pentru că acest concurs a avut un juriu compus din 5 specialişti care a avut drept sarcină acest aspect (Sorin Francu - directorul Teatrului Municipal “Maior Gheorghe Pastia”, Mihai Lăduncă - profesor Liceul de Arte “Gh.Tattarescu”, Ştefan Dumitru - profesor Liceul de Arte “Gh.Tattarescu”, Marilena Şerbanut – consilierul primarului Cristi Misăilă şi Lenormanda Florenţiu – redactor-şef la postul local Atlas TV). Vrem doar să aducem în atenţie nedreptatea care i s-a făcut unui copil de 13 ani, participant la secţiunea video.

Vorbim de Alexia, care a realizat, graţie cunoştinţelor dobândite la orele de informatică, un filmuleţ de 56 de secunde despre oraşul în care trăieşte, producţie care atunci când s-a încheiat termenului limită de jurizare pe Facebook  a adunat aprecierile a 570 de persoane, fapt care i-a asigurat primul loc, la mare distanţă de ceilalţi concurenţi.Regulamentul concursului prevedea din start că în rezultatul final al votului numărul total de like-uri pentru fiecare creaţie înscrisă în concurs va avea o pondere de 30%, iar votul juriului va avea o pondere de 70%.

Ulterior însă, regulile jocului au fost schimbate chiar în timpul jocului, juriul considerând că nu mai contează numărul de like-uri, întrucât concurenţii şi-ar fi mobilizat prietenii să le voteze lucrările. De parcă nu aşa trebuie să decurgă lucrurile într-o competiţie pe bază de vot.

Aşa se face că juriul a decis ca toate lucrările concurenţilor să fie notate cu 30 de puncte, maximul pe care un concurent îl putea obţine, ignorând total votul publicului, dar oferindu-şi sie puterea deplină asupra evaluării concurenţilor. Iar din cele 32 de filme intrate în malaxorul jurizării, 30 s-au regăsit pe lista finală de premiere. Mai puţin al Alexiei, câştigătoarea premiului de popularitate anulat de juraţi şi, de asemenea, filmul altui copil. Ce dezamăgire mai mare poate exista când vezi în final că nu te regăseşti nicăieri, admiţând că nu ai avut poate cel mai bun film din concurs, dar nici cel mai slab.

Mai spunem că pe Alexia s-a înscris la acest eveniment din spiritul de competiţie care o caracterizează şi nu au interesat-o niciun moment  premiile puse în joc de Primăria Focşani (12 tablete; 4 smartphone; 16 ghiozdane echipate; 16 penare echipate; 32 truse desen), pentru că toate aceste lucruri i le-au asigurat părinţii acasă. Dar ştie cu siguranţă că după această experienţă tristă din viaţa ei de copil şi-a slăbit încrederea în corectitudinea celor care organizează astfel de evenimente.

Ceea ce nu ia din meritul celorlalţi copii premiaţi la cele două secţiuni, după cum urmează:

Concursul cu tema ”Colorează strada ta!”

desen

Câştigătorii concursului de film cu tema: ”Focşani, oraşul tău!”

desen

Toţi participanţii vor primi premiile şi menţiunile vineri, 5 iunie 2020,  în cadrul unui eveniment organizat la Teatrul Municipal ”Maior Gh. Pastia” Focşani, cu respectarea regulilor de distanţare socială.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite