Tarifele la salubritate se măresc din nou în Focşani, în nici jumătate de an
0Societatea de salubrizare a municipiului Focşani cere bani în plus şi pentru serviciul de măturat stradal din oraş.
Focşănenii plătesc cele mai scumpe servicii de salubritate din regiune. Este posibil însă ca tarifele să crească şi mai mult, dacă aleşii locali nu se vor opune noii majorări propuse chiar cu data de 1 martie 2022 de către CUP Salubritate SA Focşani - Vrancea, operatorul de salubrizare stradală.
Astfel că după gaze, electricitate, combustibili, preţuri mai mari la alimente, focşănenii sunt chemaţi să mai scoată în plus încă doi lei de persoană/lună pentru activitatea de colectare, transport şi depozitare a deşeurilor menajere, după ce la sfârşitul lunii octombrie 2021 au crescut cu alţi doi lei tarifele pentru acelaşi serviciu.
Potrivit directorului societăţii de salubritate, în ajustarea tarifelor s-a ţinut cont de creşterea cheltuielilor de natură salarială cu 10%, dar şi a majorării preţurilor la carburanţi.
În argumentarea trimisă către Consiliul Local se aduce în discuţie faptul că respectivele cheltuieli "perturbează" situaţia financiară a societăţii la care Primăria Focşani este acţionar aproape unic.
„Pentru a încuraja populaţia să colecteze selectiv deşeurile, luând în considerare că suma obligatorie care trebuie achitată pentru economia circulară va fi de 80 lei/tona de deşeuri destinată depozitării, propunem aplicarea unui tarif penalizator de 20 de lei/persoană/lună cu TVA, astfel încât să se poată acoperi cheltuielile de gestionare a deşeurilor, în cazul în care populaţia nu respectă condiţiile de colectare a deşeurilor pe patru fracţii şi în procent de 23% deşeuri reciclabile din totalul deşeuri menajere generate în municipiul Focşani. Tariful propus de la 1 martie este de 14,46 lei/pers/lună fără TVA (12,78 lei pentru deşeuri menajere reziduale şi biodeşeuri şi1,68 lei pentru deşeuri menajere reciclabile. Pentru beneficiarii non-casnici tariful propus este de 153.97 de lei/mc”, arată CUP Salubritate.
De asemenea, se propun noi tarife şi la activitatea de salubrizare stradală, pe considerentul că au crescut şi aici cheltuielile cu munca vie.
Astfel, salariul unui măturător creşte de la 3.761 de lei/lună la 4.137 de lei/lună. Pentru acurateţea informaţiei, menţionăm că salariul mediu al unui măturător e format din chenzina lunară de 2.860 de lei, sporul de nocivitate - 245 de lei, spor de vechime - 613 lei, spor de fidelitate - 74 de lei, contribuţii 2,25% - 84,44 lei şi tichete de masă în valoare de 300 de lei.
La conducătorii de utilaje, salariul mediu lunar creşte de la 5.621 de lei la 6.199 de lei (salariu - 3.754 de lei, spor de vechime - 800 de lei, spor de fidelitate - 320 de lei, spor nocivitate - 245 de lei, ore suplimentare - 640 de lei, contribuţii 2,25% - 129 de lei şi bonuri de masă - 300 de lei).
Vă mai recomandăm:
Tăvălugul scumpirilor: gunoiul Focşaniului, cu 20% mai scump. Cât plătesc locuitorii oraşelor vecine