Costisitoarea plimbare interjudeţeană a gunoiului. Proiectul deşeurilor din Vrancea s-a înţepenit în contestaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Investiţiile făcute aşteaptă să fie folosite FOTO: CJ Vrancea
Investiţiile făcute aşteaptă să fie folosite FOTO: CJ Vrancea

Proiectului ”Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Vrancea”, cofinanţat din fonduri europene în cadrul Programului Operaţional Infrastructura Mare, are parte de amânări după amânări.

Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor este un proiect derulat de Consiliul Judeţean Vrancea, cu o valoare de peste 100 milioane de lei, fără TVA.

El a început să fie implementat în anul 2009 şi a avut parte pe parcurs de numeroase sincope. Pe partea tehnică, a ajuns totuşi la final în vara anului trecut.

Pentru asigurarea funcţionalităţii lui mai era necesar atribuirea contractelor pentru delegarea managementului şi operarea CMID şi pentru activităţile de colectare şi transport a deşeurilor.

Autorităţile sperau ca acest lucru să se întâmple de la 1 ianuarie 2022, dar ultima etapă s-a împotmolit în contestaţii.

„A fost contestat şi, din păcate, există o hotărâre judecătorească privind scoaterea gradului de suportabilitate şi a garanţiei de bune execuţii, doi indicatori extrem de importanţi din caietul de sarcini. Este foarte delicată problema, dar cu toate acestea noi suntem într-o corespondenţă cu Ministerul Fondurilor Europene şi cu celelalte judeţene unde aceste servicii funcţionează, să vedem ce au făcut ele”, spune Cătălin Toma, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea.

Ca urmare, tarifele de salubritate au crescut deja, deoarece depozitul de la Tracon Brăila, unde vrâncenii duc gunoiul, a mărit cu 30% tarifele de depozitare. La Focşani şi în alte câteva localităţi deja factura de gunoi s-a scumpit cu 20%, de la 12,29 de lei/lună/persoană, la 14,65 de lei/lună/persoană şi acelaşi lucru se va întâmpla în tot judeţul.

Sursa CJ Vrancea 

proiect gunoi

Revenind la ”Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Vrancea”, se preconizează că în urma finalizării lui, gradul de acoperire a colectării în zona urbană va fi de 100%, iar în zona rurală - de 90%.

În zona rurală va fi introdus sistemul de colectare separată a deşeurilor din ambalaje şi biodegradabile, iar volumul deşeurilor mixte la depozitele de deşeuri va fi redus cu 40%.

În cei 13 ani de când a început proiectul, s-a realizat infrastructura de depozitare, sortare şi compostare a deşeurilor, respectiv a fost construit Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) de la Haret, care cuprinde celula 1 de depozitare, 1 staţie de sortare, 1 staţie de compostare, 1 staţie de tratare a levigatului (praf fin rezultat ca urmare a transformării unui material prin fărâmiţarea în apă şi printr-o sedimentare fracţionată).

De asemenea, au fost achiziţionate maşini, echipamente şi utilaje, precum şi infrastructura de colectare a deşeurilor menajere şi reciclabile. De asemenea, au fost construite staţiile de transfer de la Focşani-Goleşti, Adjud şi Vidra, platformele de colectare a deşeurilor electrice, electronice şi electrocasnice de la Focşani-Mândreşti (2), Adjud, Odobeşti, Mărăşeşti, Panciu, precum şi cele 597 de puncte de colectare a deşeurilor din zona rurală a Vrancei.

Vă mai recomandăm:

Consiliul Judeţean cumpără utilaje de 17 milioane de lei pentru proiectul „Vrancea Curată”

Vrancea, în faţa alegerii preţului pentru salubrizare: tarif sau taxă locală. Care este mai suportabil pentru populaţie
 

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite